Η επόμενη μέρα των «εκλογών στα κατεχόμενα - Σχηματισμός «κυβέρνησης» ή «κάλπες»

Με τους περισσότερους αναλυτές, μετά τις δηλώσεις πολιτικών χθες και προχθές, να υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν και πάλι «εκλογές», τα σενάρια για το σχηματισμό «κυβέρνησης» μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κυριακής, αυξάνονται.
 
Η εφημερίδα Ντιαλόγκ (Διάλογος) γράφει για δύο διαφορετικά σενάρια, το ένα είναι η συνεργασία του κόμματος Εθνικής Ενότητας, με το Δημοκρατικό και το κόμμα της Αναγέννησης και το άλλο είναι όλοι οι άλλοι πλην του ΚΕΕ, δηλαδή συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού με το κόμμα του Λαού, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, του Δημοκρατικού κόμματος και του κόμματος Αναγέννησης. Με το δεύτερο σενάριο, γράφει η εφημερίδα, ο αριθμός των «βουλευτών» θα ανέβει στους 29, και όχι 26 όπως το πρώτο σενάριο, ενώ στη «βουλή» τρία από τα πέντε κόμματα θα έχουν «κοινοβουλευτική ομάδα» οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με βάση το «σύνταγμα».
 
Όσον αφορά το αν το ΚΚΔ θα μπορούσε να είναι σε μια «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ, η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζιγίτ ότι αυτό θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος και θα ληφθεί η απόφαση. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μετά το «κλείσιμο της πόρτας» από το κόμμα του Λαού και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το ΚΕΕ και ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν έχουν περιορισμένες επιλογές για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού, γι’ αυτό και η εφημερίδα, επικαλούμενη πολιτικούς παρατηρητές, γράφει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι και πάλι «εκλογές».
 
Η Γενί Ντουζέν παρουσιάζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των κομμάτων που μπήκαν στη «βουλή» και μπορούν να έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 26 «βουλευτών» για να μπορούν να σχηματίσουν «κυβέρνηση». Το σενάριο συνεργασίας ΚΕΕ – ΔΚ – κόμμα Αναγέννησης έχει μεν 26 «βουλευτές» γράφει η εφημερίδα, αλλά στις εργασίες των «κοινοβουλευτικών επιτροπών» θα έχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης. Το ίδιο ισχύει για μια πιθανή συνεργασία ΚΕΕ- ΔΚ – ΚΚΔ.
 
Η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σε σενάριο ΡΤΚ – Κόμμα του Λαού – ΚΚΔ - ΔΚ (εκτός δηλαδή ΚΕΕ και κόμματος Αναγέννησης) που συγκεντρώνει 26 «βουλευτές» παρατηρώντας ότι μια τέτοια πολιτική συμβίωση είναι δύσκολη.
 
Πέντε καθηγητές ιστορίας, πολιτικής και ερευνητές, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των «εκλογών», συγκλίνουν στην άποψη ότι ο όποιος σχηματισμός «κυβέρνησης συνεργασίας» θα είναι ασταθής και χωρίς επιρροή και γι’ αυτό θα χρειαστούν σύντομα νέες «εκλογές».
 
Ο Σερχάτ Ιντσιρλί της Κίπρις ποστασί στο σημερινό του άρθρο αναφέρεται επίσης στα σενάρια πιθανών συνεργασιών και σημειώνει ότι το καλύτερο είναι να γίνουν και πάλι «εκλογές» τον Ιούνιο, μαζί με τις «τοπικές εκλογές».

Δειτε Επισης

Επιστολή στον Τραμπ από μέλη του Κογκρέσου-Ο Ερντογάν εδώ και χρόνια απειλεί να εισβάλει σε Ελλάδα και Ισραήλ
Φωτιά σε εν κινήσει όχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λεμεσού
Παραβίαση κατάπαυσης πυρός από τη Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία
Δύο πρόσωπα εντοπίστηκαν τραυματισμένα σε διάστημα μισής ώρας στη Λεμεσό-Διερευνά επιθέσεις η Αστυνομία
Χειροπέδες σε 17χρονο για τα επεισόδια του Μεγάλου Σαββάτου στα Λειβάδια
Υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άλλη μια επίθεση εναντίον διανομέα φαγητού στη Λεμεσό-Του έκλεψαν το μοτοποδήλατο
Το νεκρό καγκουρό μετά από μάχη και η παραλαβή από ζωολογικό κήπο... μυστήριο-Όσα υποστηρίζει ο 36χρονος
Η σταθερή ευρωπαϊκή θέση, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και ο στόχος της αλλαγής στάσης
Εξέλιξη στην υπόθεση Λαρένα για στημένους αγώνες-Έκλεισε με απόφαση Εισαγγελέα, σύμφωνα με την Αστυνομία