Αθήνα: Πέρασε ο νόμος για την προαιρετικότητα της Σαρία

 

Με τη θετική ψήφο όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο νόμος για την προαιρετικότητα της Σαρία.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νόμου, καθίσταται προαιρετική η προσφυγή στον Μουφτή όσων Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικής πίστης έχουν αποφασίσει να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο. Πλέον, τα ζητήματα του κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου θα είναι αρμοδιότητα των αστικών δικαστηρίων, εκτός αν οι διάδικοι δηλώσουν εγγράφως ότι επιθυμούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του Μουφτή.

Για νομοσχέδιο που διευρύνει και εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες», σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτήρισε ιστορική τη συγκεκριμένη απόφαση και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ισονομίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πλήρη σεβασμό σε θέματα ταυτότητας και θρησκευτικής πίστης. «Είναι μία ρύθμιση που εκκρεμούσε για πολλές δεκαετίες. Είναι ένα ακόμη από τα πολλά προβλήματα που λύνει η Κυβέρνηση», σημειώνει.

Αναφερόμενος σε στοιχεία από το ληξιαρχείο της Θράκης, που δείχνουν ότι οι πολίτες της περιοχής επιλέγουν σε ποσοστό 70% τον θρησκευτικό γάμο έναντι 30% του πολιτικού, ο Υπουργός σημείωσε: «Θα ήταν λάθος να θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο οπισθοδρομικό. Είναι ένα στοιχείο που εκφράζει συνειδήσεις και ταυτότητες και θα πρέπει να ερμηνευτεί με γνώμονα τον σεβασμό στην καθημερινότητα αυτών των πολιτών. Το πρώτο βήμα είναι αυτό της προαιρετικότητας γιατί αντανακλά μια κοινωνική πραγματικότητα και έναν σεβασμό σε αυτούς τους πολίτες».

 

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»
Τραγωδία στα Τρίκαλα-Νεκρός 51χρονος που έπεσε με το ΙΧ του σε γκρεμό 100 μέτρων
Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια