Εκλογές στα κατεχόμενα-Μεγάλος νικητής το Κόμμα Εθνικής Ενότητας

Πανηγυρισμοί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Εθνικής Ενότητας το οποίο φέρεται να αναδεικνύεται, με διαφορά, ο μεγάλος νικητής των χθεσινών παράνομων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα, αφού με καταμετρημένο το 74,13% συγκεντρώνει ποσοστό 36,% και 21 “έδρες”.

Το αποτέλεσμα αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να του δίνει την απαιτούμενη για να “κυβερνήσει” αυτοδυναμία, γι’ αυτό και θα πρέπει να αναζητήσει κομματικές συνεργασίες, αν θέλει να πάρει την εξουσία.

Δεύτερο κόμμα και με αρκετά μεγάλες απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη “εκλογική” αναμέτρηση αναδεικνύεται το  Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συγκεντρώνοντας μέχρι και τα μεσάνυχτα οπου τα επίσημα αποτελέσματα έδιναν καταμετρημένο το 74,13% των ψήφων, ποσοστό 21,87% και 12 “έδρες”.

Στην τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το Κόμμα του Λαού έχοντα ένα ποσοστό της τάξης του 16,9% και εξασφαλίζοντας 9 “έδρες”.

Τα υπόλοιπα κόμματα που φαίνεται (με καταμετρημένο το 74,13% των ψήφων) να εξασφαλίζουν εισοδο στη νέα “βουλή” των κατεχομένων είναι: 
TDP (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας): 8.24% - 3 έδρες
DP (Δημοκρατικό Κόμμα): 7.65% - 3 "έδερες"
YDP (Κόμμα Αναγέννησης): 6.37%  - 2 "έδρες"

Υπόλοιπα αποτελέσματα:
TKP (Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας): 2.38%
MDP (Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας): 0.09%

Η εκλογική” διαδικασία ξεκίνησε στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο των καλπών στην 6 το απόγευμα. Σε αυτή ψήφισαν 118.142 από τους 190.551 ψηφοφόρους, για την ανάδειξη των 50 μελών της νέας «βουλής».

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στα κατεχόμενα το νέο “εκλογικό” σύστημα με βάση το οποίο ολόκληρη η κατεχόμενη περιοχή είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια. Οι ψηφοφόροι είχαν τρεις επιλογές ψήφου, με την οριζόντια να είναι η πιο πολύπλοκη.

 

"O λαός έδειξε ότι μας εμπιστεύεται"

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας είχε μια σημαντική επιτυχία σε αυτές τις «εκλογές» και ο «λαός» έδειξε ότι μας εμπιστεύεται, δήλωσε ο πρόεδρός του, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρή ευθύνη και καθήκον στη νέα εποχή και στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης». «Έχουμε γνώση των ευθυνών μας».
 
Μιλώντας λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΕ στη Λευκωσία, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι είχαν βάλει στόχο την αυτοδυναμία και το 40% μπορεί να μην το πέτυχαν αλλά είναι πολύ κοντά. Στόχος τους, ανέφερε, είναι να υπηρετήσουν το «λαό», το μέλλον του οποίου θα είναι ανοικτό και λαμπρό. Ως ΚΕΕ, συνέχισε, στόχος τους είναι ένα ακόμη πιο ψηλό επίπεδο οικονομίας και ευημερίας, μια δημοκρατική, σύγχρονη και κρυστάλλινη, διάφανη δομή και μια λαχτάρα για την προστασία του τ/κ «λαού». Τόνισε δε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αφορά τη νέα «βουλή» για την επόμενη πενταετία.
 
Στη συνέχεια ο κ. Οζγκιουργκιούν μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕ και πρώην ηγέτη των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου βγήκαν από κοινού στο μπαλκόνι του κτιρίου και χαιρέτησαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του ΚΕΕ για τη στήριξή τους.

 

Απογοήτευση στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα

Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε αυτό, αλλά δείχνουμε σεβασμό στη βούληση του «λαού», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν που πλαισιωμένος από υποψηφίους και μέλη του κόμματός του απόψε στα κεντρικά γραφεία του ΡΤΚ απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο συνεργασίας μετεκλογικά με το ΚΕΕ για το σχηματισμό «κυβέρνησης».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος από αύριο το ΡΤΚ θα συνεχίσει τον αγώνα ακόμα πιο εντατικά γιατί γνωρίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν αρμόζει του κόσμου ούτε των μελλοντικών γενιών.

«Για μας αυτό δεν είναι το τέλος, αντιθέτως είναι η αρχή. Είμαστε ένα αριστερό κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα που παίρνει το μάθημά του από τις ανόδους και τις καθόδους των αριστερών κομμάτων στον κόσμο ή εδώ».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το 2013 το ποσοστό του ΡΤΚ ήταν 38% και τώρα  κοντά στο 20% και αν σκέφτεται να παραιτηθεί, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι είναι η κομματική βουλή που θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, ο ίδιος δεν κάνει τέτοιες σκέψεις, αλλά οι αποφάσεις του ανώτατου κομματικού οργάνου και ότι αυτό αποφασίσει δεσμεύουν όλους.

 

Δεν περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα, λέει το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας

Δεν περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα και ως αριστερό κόμμα θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την ατμόσφαιρα που υπάρχει στη «χώρα» δήλωσε λίγο πριν τις 11 ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ, επισημαίνοντας ότι τα κομματικά όργανα θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των «βουλευτικών εκλογών».

Αύριο θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό αλλά σε αυτή τη «χώρα» υπάρχουν θεσμοί που δεν μπορούν να αυτοδιοικηθούν και θα αξιολογήσουμε το πώς αυτό αντικατοπτρίστηκε στην κάλπη.

Κληθείς να πει πώς θα επηρεάσει το Κυπριακό η εικόνα που προέκυψε από τις κάλπες, ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι θα πρέπει να περιμένουν να σχηματισθεί μια «κυβέρνηση» και η άποψη αυτής για τη λύση θα είναι σημαντική. Ο Τ/κ ηγέτης, πρόσθεσε, έχει διεξάγει σοβαρές και με αποφασιστικότητα διαπραγματεύσεις και στο Κραν Μοντανά «η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι». Αναμένει, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν σε ένα με δύο μήνες και γι’ αυτό η άποψη, η θέση της νέας «κυβέρνησης» στο Κυπριακό είναι σημαντική.

 

Μη ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και ο Σερντάρ Ντενκτάς

Με ένα αποτέλεσμα πάνω από το όριο εισδοχής και όχι όπως κάποιοι προσπάθησαν να τους παρουσιάσουν (εκτός «βουλής») ολοκλήρωσε το Δημοκρατικό κόμμα αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας, είπε ο πρόεδρός του, Σερντάρ Ντενκτάς που συνεχάρη το κόμμα Εθνικής Ενότητας για το αποτέλεσμα που πέτυχε σήμερα και έστειλε χαιρετισμούς στους φίλους – όπως είπε – που ήταν στο ΔΚ και τώρα βρίσκονται στους πανηγυρισμούς του ΚΕΕ.

Μιλώντας απόψε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι διαφορετική και τα κομματικά όργανα θα αποφασίσουν για το τί θα πράξουν με το αποτέλεσμα αυτό. Θεωρεί δε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν τους άξιζε, σημειώνοντας ότι ενώ παλιότερα η συμμετοχή του κόσμου στις «βουλευτικές» ήταν στο 70-75%, σήμερα ήταν μόνο 62% και ευχήθηκε στις «εκλογές» από δω και πέρα ο κόσμος να είναι πιο ευαισθητοποιημένος. Εκτίμησε δε ότι οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των «εκλογών» είχαν αντίκτυπο και ανέφερε ότι το ΔΚ θα είναι πιο δυνατό από όποιο πόστο και αν του αναθέσουν. 

 

Νέες «εκλογές» τον Ιούνιο προβλέπει ο Αρικλί

Μια «κυβέρνηση» με 25-27 «βουλευτές» δεν είναι σταθερή δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και νωρίτερα ότι προβλέπει «βουλευτικές εκλογές» τον Ιούνιο.

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο κ. Αρικλί ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο βράδυ υπήρξε μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον του κόμματός του την οποία δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν και εκεί που περίμεναν ένα ποσοστό 12-13%, έμειναν τώρα με το μισό.

Στην πολιτική, πρόσθεσε, η απόφαση του «λαού» είναι σημαντική και πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός προς αυτή. Για νέα κόμμα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, συνέχισε, πέτυχαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, εκλέγουν αντιπρόσωπό τους στη «βουλή» και από πόρτα σε πόρτα θα εξηγήσουν την γραμμή του κόμματος.

Το συντομότερο ανέφερε θα πάνε σε συνέδριο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των «εκλογών» και να πάρουν αποφάσεις για μια πιθανή συνεργασία.
 

Δειτε Επισης

Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς
Με ομογενείς συναντάται ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα