Αποτελέσματα στα κατεχόμενα με καταμετρημένο το 98,9% των ''ψήφων''

Πανηγυρισμοί χθες βράδυ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Εθνικής Ενότητας το οποίο είναι, με διαφορά, ο μεγάλος νικητής των χθεσινών παράνομων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα, αφού με καταμετρημένο το 98,9% των ψήφων, συγκεντρώνει ποσοστό 35,63% και 21 “έδρες”, όπως μεταδίδει η τ/κ εφημερίδα Yeni Duzen, επικαλούμενη τα «επίσημα» στοιχεία του «Ανωτάτου Συμβουλίου Εκλογών».
 
Το αποτέλεσμα αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να του δίνει την απαιτούμενη για να “κυβερνήσει” αυτοδυναμία, γι’ αυτό και θα πρέπει να αναζητήσει κομματικές συνεργασίες, αν θέλει να πάρει την εξουσία.
 
Δεύτερο κόμμα και με αρκετά μεγάλες απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη “εκλογική” αναμέτρηση αναδεικνύεται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συγκεντρώνοντας με καταμετρημένο το 98,9% των ψήφων, ποσοστό 20,94% και 12 “έδρες”.
 
Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το Κόμμα του Λαού έχοντας ένα ποσοστό της τάξης του 16,98% και εξασφαλίζοντας 9 “έδρες”.
 
Τα υπόλοιπα κόμματα που φαίνεται (με καταμετρημένο το 98,9% των ψήφων) να εξασφαλίζουν εισοδο στη νέα “βουλή” των κατεχομένων είναι:
TDP (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας): 8.67% - 3 έδρες
DP (Δημοκρατικό Κόμμα): 7.84% - 3 "έδερες"
YDP (Κόμμα Αναγέννησης): 6.99%  - 2 "έδρες"
 
Υπόλοιπα αποτελέσματα:
TKP (Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας): 2.69%
MDP (Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας): 0.13%
Ανεξάρτητοι: 0,13%
 
Η εκλογική” διαδικασία ξεκίνησε χθες στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο των καλπών στην 6 το απόγευμα. Σε αυτή ψήφισαν 118.142 από τους 190.551 ψηφοφόρους, για την ανάδειξη των 50 μελών της νέας «βουλής».
 
Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στα κατεχόμενα το νέο “εκλογικό” σύστημα με βάση το οποίο ολόκληρη η κατεχόμενη περιοχή είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια. Οι ψηφοφόροι είχαν τρεις επιλογές ψήφου, με την οριζόντια να είναι η πιο πολύπλοκη.
 
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα είχαν γίνει στις 28 Ιουλίου 2013 και τα αποτελέσματα ήταν: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό 38,38% και 21 έδρες, Εθνικής Ενότητας 27,33% και 14 έδρες, Δημοκρατικό κόμμα 23,16% και 12 έδρες, κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 7,41% και 3 έδρες.
 
Στο τέλος της θητείας της απερχόμενης «βουλής» οι "έδρες" είχαν ως εξής: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 20 "έδρες", Κόμμα Εθνικής Ενότητας 18, Δημοκρατικό κόμμα 4, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 2, ανεξάρτητοι 6.
 
Εκτός του όποιου "κυβερνητικού σχήαμτος" το Κόμμα του Λαού
 
Στο μεταξύ, δεν θα είναι μέρος της «κυβέρνησης» ανακοίνωσε πριν λίγο από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας ότι κρατά το λόγο του «εμείς δεν μπορούμε να είμαι μέρος αυτού του καθεστώτος». Στο πρώτο του σχόλιο μετά το αποτέλεσμα των «βουλευτικών εκλογών» που βρήκε το κόμμα του στην 3η θέση με 9 έδρες, ο κ. Οζερσάι γράφει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε μια πραγματικότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη ψήφισαν να συνεχιστεί το υφιστάμενο στάτους κβο, παρά τις ατασθαλίες, τις αδικίες και όλα όσα έκαναν εκτός ηθικής. Εμείς κρατάμε το λόγο μας, δεν μπορούμε να είμαστε μέρος αυτού του καθεστώτος».
 
Προεδρικό σύστημα ζητά βουλευτής του ΑΚΡ

"Προεδρικό σύστημα" προτείνει για τα κατεχόμενα ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μπουρχάν Κουζού έπειτα από τις χθεσινές "εκλογές" από τις οποίες δεν προέκυψε "κυρίαρχη κυβέρνηση".

Σε τουίτ του ο Τούρκος βουλευτής γράφει: “Σήμερα έγιναν εκλογές στην ‘τδβκ’. Κυρίαρχη "κυβέρνηση" δεν βγήκε. Μέσα σε τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν τρεις "κυβερνήσεις". Είναι καθαρό ότι αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί στην ‘τδβκ’. Προτείνω να περάσει σε "προεδρικό" σύστημα. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω σαν ένα άτομο που για 40 χρόνια κοπίασε, δούλεψε για να έρθει αυτό το σύστημα στην Τουρκία”. 

 

Διαβάστε επίσης
 

Δειτε Επισης

Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς
Με ομογενείς συναντάται ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα