Τσίπρας: Χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα το 2018

Η κυβέρνηση χρειάζεται να καταβάλει σκληρή δουλειά, ώστε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας χρονιάς.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το 2018 «χρονιά-ορόσημο» και «έτος γεμάτο προκλήσεις», που ξεκίνησε, κατά τον ίδιο, με καλούς οιωνούς στον τομέα της οικονομίας, καθώς μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης. Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προοπτική της ολοκλήρωσής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018, κάνοντας λόγο για το κλείσιμο ενός μακρόχρονου κύκλου επιτροπείας για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα προγράμματα προσαρμογής στα οποία εξαναγκάστηκε η Ελλάδα «οδήγησαν σε ένα καθοδικό σπιράλ, που βύθισε την ελληνική οικονομία στην ύφεση και τεράστια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνησή του, κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, επιχείρησε να αντιστρέψει την φορά των πολιτικών επιλογών, και μολονότι δεν πέτυχε όλα όσα ήλπιζε, εξασφάλισε, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πρόγραμμα μακράν καλύτερο από τα δύο προηγούμενα.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η οικονομία της χώρας έχει μπει σε φάση ανάκαμψης, ενώ αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς δείκτες, σημείωσε: «Το 2017 πετύχαμε, για τρίτη συνεχόμενη φορά, δημοσιονομική υπεραπόδοση, ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει, χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, στα οκτώ χρόνια που βρισκόμαστε εντός προγράμματος».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική εικόνα που καταγράφεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στα μεγέθη των ξένων επενδύσεων, του λιανικού εμπορίου, των εισοδημάτων και της πορείας των ελληνικών ομολόγων.

«Είναι φανερό ότι πλέον έχουμε μπει σε μία πορεία, που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι το οποίο είναι απλά μια ρητορική ή ένα σύνθημα. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο αυτών των οικονομικών δεικτών στην κοινωνία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δημιουργηθεί 320.000 θέσεις εργασίας, με την πλειοψηφία των νέων θέσεων να είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, ανέδειξε τη θετική εικόνα που καταγράφεται ως προς την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με τη μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες, μαζί με την ένταξη του κοινωνικού παράγοντα στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, αποτελούν τη διαιρετική τομή της κυβέρνησής του από «τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

Το 2018, «θα είναι μια χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό» για την βελτίωση των συνθηκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, σημείωσε.

Όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το καλοκαίρι του 2018, σηματοδοτεί μεν το τέλος των μνημονίων, αλλά δεν πρόκειται για το τέλος της διαδρομής. «Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2010 περίοδο, κουβαλώντας τις ίδιες παθογένειες, τις ίδιες στρεβλώσεις και τις ίδιες αδυναμίες, που την οδήγησαν στη χρεοκοπία», υπογράμμισε, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει σε έναν αξιόπιστο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Πρόσθεσε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς, μαζί με τη στήριξη της εργασίας και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, ίσως αποτελούν και τον πυρήνα, τον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της νέας περιόδου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε, παράλληλα, αποφασισμένος να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία, σημειώνοντας: «Να μην επιτρέπουμε, για παράδειγμα, να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μισθωτής εργασίας ή της μικρής επιχειρηματικότητας, ενώ, την ίδια στιγμή, μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματά τους αφορολόγητα στο εξωτερικό ή και πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Τέλος, στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «παράθυρο για λύση» τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, η οποία εάν επιτευχθεί θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκάνια, καθώς και της δυναμικής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως σημείωσε, οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για το κατά πόσο είναι πράγματι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτό το ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά το τέλος της ομιλίας του, κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, καθώς και του κοινωνικού διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Δειτε Επισης

Κάλυψαν την τρύπα με τα προσωπικά δεδομένα, έμειναν άλλα κενά για τη βία και παρενόχληση στην εργασία
Κόλλησαν οι διαδικασίες για αφαίρεση του συρματοπλέγματος στην Πράσινη Γραμμή
Συνεδρία Υπουργού Γεωργίας με αγροτικές οργανώσεις-Επί τάπητος ανομβρία και επιδότηση γεωργών
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Η εύθραυστη εκεχειρία στο Λίβανο και τα τρωτά της σημεία-Πώς η εκλογή Τραμπ επηρέασε την απόφαση των πλευρών
Η καθυστερημένη συγγνώμη της μαθήτριας για το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Πατί
Παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία λόγω έξωθεν παρεμβάσεων στην ΕΑΚ κατήγγειλαν βουλευτές και δημοσιογράφοι
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η αναφορά για «χαριεντίσματα», δεν μου άφησε περιθώριο ο Σαμαράς
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»
Θα εφεσιβάλει τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ το Ισραήλ