Το προφίλ του διακινητή οργάνων που συνελήφθη στην Κύπρο-Η αποκάλυψη της φρίκης

 
Ίσως και η ίδια η κυπριακή αστυνομία να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της επιτυχίας της, με την σύλληψη τουΤουρκο-Ισραηλινού Moshe Harel προχθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο Harel δεν είναι ένας κοινός εγκληματίας, αλλά ο εγκέφαλος μιας διεθνούς σπείρας που χρόνια τώρα εμπορευόταν παράνομα ανθρώπινα όργανα, και που τα πλοκάμια της δεν περιορίζονταν στα στενά όρια μίας μόνο χώρας.

Τόσο οι “πελάτες” τους, όσο και οι απελπισμένοι “δωρητές” κατάγονταν από διάφορες χώρες, ενώ εδώ και 8 χρόνια ο ίδιος ο Harel είχε γίνει κάτι σαν Φαντομάς, αφού τόσο η αστυνομία του Κοσόβου, όσο και οι αστυνομίες άλλων χωρών –ακόμη και η ίδια η Ιντερπόλ- που τον καταζητούσαν, αδυνατούσαν να τον συλλάβουν.
 

Αυτό τελικά έγινε κατορθωτό χάρη στην κυπριακή αστυνομία, που αν και κάποιες φορές την ψέγουμε για πράξεις ή παραλείψεις της, εδώ θα πρέπει να της δώσουμε ομολογουμένως, τα εύσημα, κάτι άλλωστε που έσπευσαν να κάνουν και  διωκτικές αρχές άλλων χωρών, που από το 2010 προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, ανεπιτυχώς.

 
Ποιος είναι όμως ο Moshe Harel
Ο 68χρονος διπλής υπηκοότητας –τουρκικής και ισραηλινής- Moshe Harel είναι καταζητούμενος από το 2010 και θεωρείται ο εγκέφαλος διεθνούς σπείρας με έδρα το Κόσοβο που εμπορευόταν παράνομα ανθρώπινα όργανα.
 

Εναντίον του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης τόσο από το Κόσοβο, όσο και από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, το αίτημα της οποίας και θα εξεταστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 9 Ιανουαρίου που θα οδηγηθεί ενώπιόν του.

Ο 68χρονος φέρεται για χρόνια να υποσχόταν ποσά μέχρι 15,000 περίπου δολάρια, σε απελπισμένους ανθρώπους – κυρίως ανατολικο-Ευρωπαίους και Ασιάτες -που αποφάσιζαν να πουλήσουν τον ένα από τους δύο νεφρούς τους σε υποψήφιους αγοραστές –συνήθως εύπορους Ισραηλινούς με νεφρική ανεπάρκεια. Το αντίτιμο ζωής βέβαια που έπαιρνε από τους λήπτες των οργάνων μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα $120,000, ενώ δεν ήταν λίγοι οι άμοιροι δότες που κατήγγειλαν ότι τελικά δεν πληρώθηκαν ποτέ για την υποτιθέμενη δωρεά τους.
 

Ο Harel  μετά την αποκάλυψη της ειδεχθούς δράση του, συνελήφθη για πρώτη φορά στο Ισραήλ το 2012, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί στο Κόσοβο, αφού αυτό δεν είχε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η υπόθεση είναι από τις πλέον σοβαρές της διεθνούς εγκληματικής σκηνής, και σε αυτή όπως διεφάνη μετά τις έρευνες των αρχών του Κοσόβου, εμπλέκονταν και άλλα πρόσωπα.

Η σπείρα δρούσε μυστικά σε μία κλινική της Πρίστινα (πρωτεύουσα του Κοσόβου) με την επωνυμία “Medicus” στην οποία και διενεργούνταν οι παράνομες μεταμοσχεύσεις.

 
Η αποκάλυψη της φρίκης
Ο ασκός του Αιόλου για τη διεθνή σπείρα άνοιξε το 2008, όταν ένας Τούρκος από τον οποίο είχε αφαιρεθεί ο ένας νεφρός του, παραπονέθηκε για πόνο στο αεροδρόμιο της Πρίστινα. Αμέσως διακομίσθησε στο νοσοκομείο, όπου και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ανατριχιαστικής δράσης της ομάδας.

Ο Harel μετά τις αποκαλύψεις είχε συληφθή στην Πρίστινα, αλλά διέφυγε από τη χώρα, όταν αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος μέχρι τη δίκη.  Έκτοτε το Κόσοβο εξέδωσε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο.

Καθοριστικός ο ρόλος και ενός Τούρκου γιατρού, ονόματι Yusuf Sonmez, ο οποίος φέρεται να πραγματοποιούσε τις παράνομες μεταμοσχεύσεις στην κλινική της Πρίστινα.
 


Το όλο θέμα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο της EULEX (της Επιτροπής Ευρωπαικού Κράτους Δικαίου του Κοσόβου) η οποία συστάθηκε το 2008 με σκοπό  να βοηθήσει την εγχώρια δικαιοσύνη να χειριστεί ευαίσθητες υποθέσεις, μετά και την απελευθέρωση της περιοχής από τη Σερβία.


 
Το δημοσίευμα του Guardian πριν 8 χρόνια
“Ο Τούρκος δωρητής και ο ισραηλινός αποδέκτης τοποθετήθηκαν σε διπλανά κρεβάτια δίπλα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παράνομη μεταμόσχευση νεφρού από τον ένα στον άλλο.

Και οι δύο άνδρες θα επιβεβαίωναν αργότερα ότι τα μάτια τους συναντήθηκαν για λίγα δευτερόλεπτα πριν από την αναισθησία.

Δωρητής ο 23χρονος Yilman Altun ένας απελπισμένος νεαρός Τούρκος ο οποίος δήλωσε ότι του υποσχέσθηκε μια πλούσια ανταμοιβή για το νεφρό του, κάποιος μεσάζων στην Κωνσταντινούπολη. Αποδέκτης του οργάνου, ο Bezalel Shafran, ένας 74χρονος εύπορος Ισραηλινός που είχε πληρώσει 76.400 λίρες για το νεφρό, ελπίζοντας να παρατείνει τη ζωή του.

Την επέμβαση είχε αναλάβει ο 53χρονος τότε Τούρκος γιατρός Yusuf Ercin Sonmez, που θα αποδειχθεί αργότερα άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση των παράνομων μεταμοσχεύσεων.”

Αυτά έγραφε ο Guardian σε ένα δημοσίευμά του ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2010.
 

Ο “Dr Vampire”
Ο Σονμέζ, είναι μέχρι σήμερα αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος από τις διωκτικές αρχές, αφού εκφεύγει της σύλληψης παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του από την Interpol.
 

Ο Σονμέζ, γνωστός και ως "Dr Vampire", καταζητούμενος για "εγκλήματα κατά της ζωής και της υγείας, λαθρεμπόριο, εμπορία ανθρώπων και παράνομη μετανάστευση", φέρεται να έπαιξε καίριο ρόλο στο μακάβριο κοντραμπάντο για περισσότερα από 10 χρόνια. Κάποια στιγμή το 2011 είχε συλληφθεί στην Τουρκία αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης.

Η “φήμη” του μάλιστα έφτασε μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, πραγματοποιούσε παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Μπακού.
 

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν είχε δηλώσει την ίδια περίοδο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα μετά από πληροφορίες της ουκρανικής αστυνομίας ότι αρκετοί πολίτες διαφόρων υπηκοτήτων είχαν εισέλθει στη χώρα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρού. Τέσσερις Ουκρανοί γιατροί συνελήφθησαν τότε σε σχέση με την υπόθεση, ενώ ο τύπος του Αζερμπαϊτζάν ήθελε τον Σονμέζ  μέλος της σπείρας, με επαγγελματική “δραστηριότητα και στο Εκουαδόρ. Σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού τον ίδιο χρόνο, και πριν γίνει γνωστή η έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του, ο Σονμέζ είχε αρνηθεί τις κατηγορίες για συμμετοχή του σε λαθρεμπόριο οργάνων.

  
Η δίκη για την υπόθεση “Medicus”
Στη δίκη που ακολούθησε την αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας της σπείρας, το δικαστήριο του Κοσόβου καταδίκασε το 2013 πέντε συνολικά γιατρούς για συμμετοχή σε διεθνές δίκτυο διακίνησης ανθρώπινων οργάνων.

Την μεγαλύτερη ποινή -8 ετών- έλαβε ο Αλβανός ουρολόγος και ιδιοκτήτης της κλινικής, Lutfi Dervishi, για "οργανωμένη εγκληματικότητα και εμπορία ανθρώπων".

Ο γιος του Arban Dervishi καταδικάστηκε σε επτά χρόνια και τρεις μήνες για την παράνομη αφαίρεση νεφρών από φτωχούς απελπισμένους δωρητές που παρασύρθηκαν με οικονομικό δέλεαρ.

Ωστόσο κανένας από τους δύο δεν εξέτισε την ποινή του αφού κατάφεραν να διαφύγουν.
 

Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο Sokol Hajdini, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης, άλλοι δύο έλαβαν ποινές με αναστολή, ενώ δύο αφέθησαν ελεύθεροι συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Υγείας του Κοσόβου, Ilir Rrecaj.

Στο κατηγορητήριο αναφερόταν, ότι στην κλινική της Πρίστινα, πραγματοποιήθηκαν το 2008 τουλάχιστον 23 παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών, και κατονομαζόταν ως εγκέφαλος και “ιδρυτής” της μακάβριας “επειχείρησης” ο συληφθείς από την κυπριακή αστυνομία προχθές, Moshe Harel.

Ωστόσο, τόσο ο Harel, όσο και Τούρκος χειρουργός Sonmez στην δίκη του 2013 δεν ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους , αφού από το 2010 διέφευγαν της σύλληψης και καταζητούντο.
 

 
Οι υποψίες για διασύνδεση με εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο 
Η υπόθεση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο της EULEX, ενώ ο εισαγγελέας της ΕΕ, Johnathan Ratel, είχε ζητήσει τότε μαρτυρία από τον Dick Marty, τον εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εικαζόμενη διακίνηση οργάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου το 1998-99. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεση του 2010, ο Marty σημείωνε ότι υπήρχαν "αξιόπιστες, συγκλίνουσες ενδείξεις" ότι η υπόθεση “Medicus” συνδέεται με την εμπορία οργάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συγκεκριμένα, η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, , σχετικά με την εμπορία οργάνων στο Κόσοβο, συνέδεε την υπόθεση “Medicus” εγκέφαλος της οποίας φέρεται ο συληφθείς από την κυπριακή αστυνομία προχθες, Moshe Harel, με ένα ευρύτερο εγκληματικό δίκτυο που πάει πίσω στα 1998-1999 και τον πόλεμο του Κοσόβου, και που φέρεται να αφορούσε παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων μέσω του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA).
 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, μια ομάδα του αντάρτικου στρατού, πιστοί στον πρωθυπουργό Θάτσι φέρονταν εμπλεκόμενοι σε λαθρεμπόριο οργάνων τα οποία αφαιρούσαν από αιχμάλωτους.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, γινόταν λόγος για μαρτυρία από πρώην μέλος του KLA, ότι μέλη του στρατού εκτέλεσαν εν ψυχρώ Σέρβο αιχμάλωτο, με μία σφαίρα στο κεφάλι, και στη συνέχεια του αφαίρεσαν τους νεφρούς τους οποίους μετέφεραν μέσα σε ισχαιμικές σακούλες, στην Κωνσταντινούπολη, για πώληση.

Βέβαια, Θάτσι, Κόσοβο και Αλβανία αρνήθηκαν τότε τις κατηγορίες και είχαν απορρίψει την εν λόγω έκθεση κατηγορηματικά.
 
 
Με πληροφορίες από Guardian, Dogma and Geopolitics, BIG 'N' MIGHTY NOSE, Al Jazeera
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Υπό ανάκριση ο 18χρονος που συνελήφθη για την κλοπή τριών οχημάτων-Θα αφεθεί ελεύθερος
Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση οι σφαίρες στο Βατί-Στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ψάχνουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ
Έριξαν κροτίδα στην είσοδο δικηγορικού γραφείου στη Λεμεσό-Το αντιλήφθηκε υπάλληλος
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Καταζητείται ο 43χρονος Γιώργος Φράγκου για κλοπή φορτηγού (pic)
Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν