Προτάσεις Λιλλήκα για στήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας

Τις προτάσεις του για τα άτομα τρίτης ηλικίας και τρόπους με τους οποίους η πολιτεία πρέπει να τα στηρίξει για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, κατέθεσε σε αντιπροσωπεία του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, σε συνάντηση το πρωί στα γραφεία του κόμματος.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι τα άτομα στα οποία εμείς οι νεότεροι χρωστάμε πάρα πολλά, είναι τα άτομα τα οποία δούλεψαν σκληρά σε πολύ αντίξοες συνθήκες για να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις να έχουμε εμείς μια καλύτερη ζωή.

Aνέφερε ότι θα πρέπει να τους ανταποδώσουμε αυτή τη μεγάλη προσφορά και ως πολιτεία να σταθούμε δίπλα τους, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους, αλλά και να τους καταστήσουμε το υπόλοιπο της ζωής τους δημιουργικό και χρήσιμο, δείχνοντάς τους ότι τους θεωρούμε ακόμη ως άτομα που μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κυπριακή κοινωνία.
 
«Καταθέσαμε σήμερα τις προτάσεις μας για το πρόγραμμα διακυβέρνησής μας στο οποίο υπάρχει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν στη διαμόρφωση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης , βελτίωσης της δραστηριότητας τους και μέτρα για να  έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία, να συνεχίσουν να είναι εκείνα τα δημιουργικά πρόσωπα», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
 
Σε ερώτηση για κάποιες από τις προτάσεις του που είναι και εφαρμόσιμες και δεν επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι μια πρόταση αφορά τη νομοθεσία για γηροκομεία και την κατ’ οίκον φροντίδα.
 
«Είναι απαραίτητο, για να εγκριθεί ένα γηροκομείο, να μην αρκούμαστε μόνο σε απαιτήσεις για τις κτιριακές διαστάσεις, πρέπει  να μπουν προϋποθέσεις και πρότυπα και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, αλλά και την κατάρτιση του προσωπικού για να λάβει άδεια λειτουργίας, τα τελευταία παραδείγματα που είχαμε  και τα ατυχήματα δείχνουν ότι η αναγκαιότητα υπάρχει, το ίδιο και για τους φροντιστές και τους κατ’ οίκον φροντιστές, να υπάρχουν πρότυπα επαγγελματικής κατάρτισης γιατί ο στόχος δεν είναι απλά να στέλνουμε κάποιον να βοηθά κάποιον ηλικιωμένο στο σπίτι του , το θέμα είναι αυτός ο άνθρωπος να έχει την σωστή κατάρτιση και να στηρίζει τους ηλικιωμένους», ανέφερε.
 
Μια δεύτερη πρόταση, κατά τον κ. Λιλλήκα, είναι η διαμόρφωση προγράμματος, με πολύ ελάχιστο κόστος, που θα επιτρέψει τους λειτουργούς του κράτους να έρθουν σε επικοινωνία -και να αξιοποιηθεί προς τούτο και το παρατηρητήριο και όλοι εθελοντές - με όλους τους ηλικιωμένους σε στέγες και σπίτια και να δουν ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους.

«Μέσα από στήριξη κυρίως για τη μετακίνησή τους με μικρά λεωφορεία ή αυτοκίνητα, να τους επιτρέψουμε να ενταχθούν σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις για να λαμβάνουν μέρος στις δραστηριότητες και έτσι με αυτό το τρόπο θα νοιώθουν χρήσιμοι, ότι συνεχίζουν να προσφέρουν στην κοινωνία και αυτό θα τους διατηρήσει σε καλύτερη κατάσταση, ψυχολογική, πνευματική και σωματική και η ίδια η κοινωνία θα έχει όφελος», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Δήμος Αντωνίου αφού ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για το χρόνο του, είπε ότι βρήκε κατανόηση στις θέσεις και απόψεις του Παρατηρητηρίου όσον αφορά την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μας και γενικά στην αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας της κοινωνίας για αντιμετώπιση τους.

«Υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός και κακοποίηση και παραμέληση, είτε στα σπίτια, είτε στα ιδρύματα και αυτά θέλουμε να καταπολεμήσουμε», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο