Από άρχοντας της αγοράς στις Κεντρικές – Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το άλμα και ο γκρεμός

Ήταν Δεκέμβριος του 2012. Η Κύπρος διέγραφε ήδη πορεία προς το Μνημόνιο, η ύφεση και η οικονομική κρίση έδειξαν για τα καλά τα δόντια τους στη χώρα και η αλυσίδα υπεραγορών Ορφανίδη ανέστειλε τη λειτουργία δέκα καταστημάτων της. Ήταν το πρώτο επεισόδιο από το σήριαλ κατάρρευσης της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης αλυσίδας υπεραγορών της Κύπρου.
 
Μερικές εβδομάδες αργότερα η αλυσίδα τέθηκε υπό διαχείριση προκειμένου να αποπληρωθούν οι πιστωτές της εταιρείας Ορφανίδη, κυρίως προμηθευτές από το κυπριακό εμπόριο αλλά και η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία επίσης έβαλε λουκέτο μέσω Eurogroup μόλις μερικούς μήνες αργότερα.
 
Εκ τότε, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τον επιχειρηματία Χρίστο Ορφανίδη…
 
Τα παιδικά του χρόνια και το πρώτο του άλμα
 
Η πορεία του επιχειρηματία ξεκίνησε την δεκαετία του 80’ στη Λάρνακα. Ο απόφοιτος της Σχολής Μιτσή, Χρίστος Ορφανίδης, άνοιξε την πρώτη του υπεραγορά στις 21 Μαρτίου 1988. «Από ταμίας μέχρι πωλητής, από λογιστής μέχρι marketing manager», δήλωσε στα ΜΜΕ περιγράφοντας τους ρυθμούς τις δουλειάς του.
 
Η πρώτη υπεραγορά Ορφανίδης έκλεψε τις εντυπώσεις και οι ουρές έξω από την επιχείρηση του ήταν άνευ προηγουμένου και κάτι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα.
Ο κ. Ορφανίδης πέρασε με στερήσεις τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια. Πήρε μαθήματα ζωής από τον πατέρα του, ο οποίος λειτουργούσε κατάστημα τροφίμων, φούρνο και καφενείο στην Μαραθάσα. Από την ηλικία των έξι χρόνων λοιπόν, άρχισε να διεισδύει στον κόσμο του εμπορίου, κάτι που τον βοήθησε στην μετέπειτα πορεία του.
 
Για δέκα χρόνια η Εταιρεία Ορφανίδη ήταν ιδιωτική εταιρεία, από το 1998 όμως, εντάχθηκε στο ΧΑΚ ως Δημόσια Εταιρεία. Τον Νοέμβριο του 1995 η εταιρεία λειτούργησε την μεγαλύτερη υπεραγορά της Κύπρου, η οποία βρίσκεται στη Λεμεσό κι αμέσως μετά, την Υπεραγορά Ορφανίδης στη Λευκωσία. Παράλληλα, εξαγόρασε επτά υπεραγορές: Ωμέγα στο Παραλίμνι, την Υπεραγορά Σ.Π.Ε. Ορμήδειας, Κλείτος στη Λάρνακα, Philips και Αντωνέσκος στην Πάφο και
Βαβατσινιώτη και Joladex στη Λεμεσό. 
Με το πέρασμα των χρόνων ο Ορφανίδης έγινε ο κυρίαρχος της αγοράς και το όνομα του κατατασσόταν στους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο. Απέκτησε 29 υπεραγορές, 11 Orphanides Supermarket και 18 Orphanides Express. Επίσης, λειτουργούσε τρία κέντρα, Shopping Malls, σε Λευκωσία, Λεµεσό και Πάφο.
 
Η εξάρτηση και το μοιραίο του λάθος…
 
Ανεπιτυχές κρίνεται το πλάνο της αλυσίδας Ορφανίδη να καταστεί εθνικός πρωταθλητής σε επίπεδο εμπορίου. Με χρήματα από τις τράπεζες αλλά και τις μεγάλες πιστώσεις των προμηθευτών της η αλυσίδα Ορφανίδη «έτρεξε» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ωστόσο, το τέρμα της διαδρομής ήταν ο γκρεμός.
 
Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια εξασφάλισης μεγαλύτερου τζίρου η αλυσίδα Ορφανίδη πίεσε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις τιμές της, περιορίζοντας το κέρδος της, πιέζοντας ταυτόχρονα τους προμηθευτές της ζητώντας όλο και μεγαλύτερες πιστωτικές διευκολύνσεις.

Παρά τις όποιες λανθασμένες κινήσεις έκανε η αλυσίδα Ορφανίδη, σημαντικός λόγος για την κατάρρευση της εταιρείας ήταν και η συνεργασία – που αποδείχτηκε εξάρτηση - με μία μόνο τράπεζα. Η Λαϊκή υπό την ασφυκτική πίεση των κεφαλαιακών αναγκών της, πίεσε με τη σειρά της την αλυσίδα Ορφανίδη, οδηγώντας στην κατάρρευση. 
 
Πολλά τα χρωστούμενα… Και από τα σαλόνια στις Κεντρικές
 
Ο επιχειρηματίας σύρθηκε στα δικαστήρια από άλλους επιχειρηματίες και πριν από περίπου 1 χρόνο κρίθηκε ένοχος σε ποινική υπόθεση έπειτα από την οποία κατέληξε στις Κεντρικές φυλακές, για έκδοση τεσσάρων ακάλυπτων επιταγών συνολικού ποσού €400.000. Η υπόθεση αφορούσε ιδιωτική ποινική δίωξη η οποία ασκήθηκε εναντίον του από διαφημιστικό γραφείο (PANDORA /OGILVY & MATHER CO LTD).
Οι επιταγές αφορούσαν οφειλόμενα ποσά για τη διαφημιστική καμπάνια των υπεραγορών το 2012. Από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, διαπιστώθηκε ότι «ο κατηγορούμενος είχε διαβεβαιώσει τη διευθύντρια του διαφημιστικού γραφείου –η οποία ήταν μάρτυρας κατηγορίας– ότι παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς και ότι οι επίδικες επιταγές θα πληρώνονταν με την παρουσίαση τους στην τράπεζα».
 
Στον επιχειρηματία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών για την εν λόγω υπόθεση.
 
Ένα χρόνο προηγουμένως, το 2016, ο Χρήστος Ορφανίδης κρίθηκε ένοχος, κατ’ έφεση, για ομοειδή αδικήματα. Η υπόθεση αφορούσε ακάλυπτες επιταγές πολύ μικρότερου ποσού και συγκεκριμένα €40.000.
Ωστόσο η καταδίκη του επιχειρηματία δεν ήταν το τέλος της περιπέτειας του αφού εναντίον του εκκρεμούσαν και άλλες ποινικές υποθέσεις.
Αποτέλεσμα η μια ποινή να διαδέχεται την άλλη. Στις 10 Ιανουαρίου στον Χρίστο Ορφανίδη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνια για ακάλυπτες επιταγές 6,4 εκατομμυρίων, που αφορούσαν 61 υποθέσεις ενώ στις 22 Ιανουαρίου του επιβλήθηκαν άλλα 3 χρόνια ποινή φυλάκισης. Ωστόσο χθες, έκλεισε η αυλαία με την ποινή φυλάκισης 20 μηνών που του επιβλήθηκε, επίσης για ακάλυπτες επιταγές.  
 
Κάποιες από τις ποινές που του επιβλήθηκαν προστέθηκαν στην αρχική ποινή που εξέτιε, κάποιες όμως ήταν συντρέχουσες.
 
Συνολικά ο επιχειρηματίας θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 5 χρόνια.

Δειτε Επισης

Έβαλαν φωτιά σε φορτηγό στον Αστρομερίτη-Πρόλαβε και την έσβησε ο ιδιοκτήτης
Τρεις οι τραυματίες από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Διασωληνωμένος ο ένας, διερευνάται απόπειρα φόνου
Η ορκωμοσία Τραμπ, η πρώτη ομιλία και η εξέλιξη μιας παράδοσης αιώνων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε
Υπάρχει ελπίδα με το «Ελπίς»-Μπήκε σε πιλοτική λειτουργία και ξεκίνησαν οι δοκιμές
Ένα πρόστιμο κάθε δύο λεπτά για ολόκληρο το 2024 από τις κάμερες-Απλήρωτο το 85% όσων επιδόθηκαν
Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό
Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Μαρτυρίες για το ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ισπανίας-«Είδα 60 άτομα να πέφτουν»