Η Ισπανία ζητά εξαίρεση του Κοσόβου από τη στρατηγική της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ισπανία προτείνει την εξαίρεση του Κοσόβου από το σχέδιο της ΕΕ για επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσής της προς τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του δικτύου κοινοτικής πληροφόρησης EUObserver.

Σε ανεπίσημο έγγραφο του ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Koμισιόν, το οποίο είδε ο EUObserver, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "Η ιδέα των WB6 (WesternBalkans 6) δεν ταιριάζει στη δυναμική διεύρυνσης. Το Κόσοβο δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης και έχει το δικό του διαφοροποιημένο πλαίσιο".

Η ΕΕ έχει υποσχεθεί και στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, π.Γ.Δ.Μ., Μαυροβούνιο, Σερβία), αλλά το Κόσοβο δεν μπορεί να σημειώσει κανονική πρόοδο, επειδή δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Η Ισπανία με την αποστολή του ανεπίσημου αυτού εγγράφου «πρόλαβε» την Κομισιόν πριν αυτή ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη νέα της πολιτική απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια την επόμενη Τρίτη. Το ισπανικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Κομισιόν πρέπει να προβεί σε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ διαδικασίας διεύρυνσης και της ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή. Αναφέρει επίσης, «κλείνοντας το μάτι στη Σερβία», η οποία επίσης δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, ότι «η διεύρυνση δεν αποτελεί εργαλείο πρόληψης αντιπαραθέσεων».

Η πολιτική της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια θα απευθύνεται και στα 6 κράτη της περιοχής, ενώ ειδικά για τη Σερβία η προοπτική της ένταξης το 2025 έχει ως όρο την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, σύμφωνα με 12σέλιδο σχέδιο εγγράφου, που επίσης είχε τη δυνατότητα να δει ο EUObserver.
Για το ίδιο θέμα εξάλλου η φλαμανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Standaard αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η Ισπανία "θα εγείρει προσκόμματα στη διαδικασία ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό τις προσπάθειες της Κομισιόν η οποία έχει αναγάγει το εν λόγω θέμα σε ύψιστη προτεραιότητα προκειμένου να ανακόψει την κάθοδο της Ρωσίας στα Βαλκάνια".

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι η Ισπανία εναντιώνεται ιδίως στην ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ επειδή φοβάται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο που θα μπορούσε να διευκολύνει τις προσπάθειες της Καταλωνίας να πετύχει την ανεξαρτησία της. "Στις πέντε χώρες που εξ αρχής αρνούνταν να αναγνωρίσουν το Κόσοβο συγκαταλέγει η εφημερίδα και την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, συντάσσεται με τις θέσεις της Κύπρου που εμφανίζεται εξίσου διστακτική να αναγνωρίσει το Κόσοβο έχοντας ‘στο πίσω μέρος του μυαλού της’ την κατεχόμενη από την Τουρκία Βόρεια Κύπρο", αναφέρει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν ζημιές σε γυμνάσιο στη Λευκωσία
Πράσινο ΕΔΥ για διαθεσιμότητα των τριών λειτουργών του Τμήματος Δασών
Το 2032 με κόστος €330 εκατ. ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Πόλης-Πάφου-Θα είναι τεσσάρων λωρίδων
Σοκάρουν τα στοιχεία-Το 36,1% των γυναικών στην Κύπρο βίωσαν σωματική ή σεξουαλική βία
Επέστρεψε τον πίνακα ζωγραφικής που έλαβε ως δώρο ο Νουρής-«Δεν τον ζήτησα»
Ζήτησε το μαρτυρικό υλικό η πλευρά Καραχάν-Τάττη, το Μάρτιο η συνέχιση της δίκης
Ξεπέρασαν 1,000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό, 500 αναχώρησαν ιδιωτικά-Προωθεί πρόταση για επιστροφές
Μπήκαν σε cafe στο Mall προκάλεσαν ζημιές και επιτέθηκαν σε υπαλλήλους-Αναζητά έξι πρόσωπα η Αστυνομία (pics)
Συνεχίζεται ο ιερός πόλεμος-Καρφώνει Τυχικό για άρνηση τέλεσης γάμου ο Αρχιεπίσκοπος, λάθος πληροφορίες απαντά
Η «κακοκαιρία του αιώνα» χτυπάει τη Βρετανία-Ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ