Με ρυθμιστικό ρόλο στον 2ο γύρο οι ψηφοφόροι Χρίστου Χρίστου

Ρυθμιστικό ρόλο στον υποψήφιο κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών Χρίστο Χρίστου, και κατ’ επέκταση στο ΕΛΑΜ, προσέδωσε το αποτέλεσμα της προχθεσινής εκλογικής διαδικασίας ενόψει του δευτέρου γύρου.
 
Έχοντας εξασφαλίσει το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσοστό του 5,6%, τουτέστιν 21846 ψήφους, το ΕΛΑΜ και ο υποψήφιος του είδαν τη δύναμή τους μέσα σε κάτι λιγότερο από δύο χρόνια σχεδόν να διπλασιάζεται(σ.σ. 3,7% ήταν το ποσοστό που εξασφάλισε το ΕΛΑΜ στις βουλευτικές εκλογές του 2016), και να δημιουργούνται οι συνθήκες καθιέρωσης του Κινήματος ως μια ουδόλως αμελητέας ποσότητας πολιτικής δύναμης της χώρας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του ΕΛΑΜ όσον αφορά τον δεύτερο γύρο αποκτά ξεχωριστή σημασία, με τα πάντα να συνηγορούν πως επισήμως δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους.
 
Το ΕΛΑΜ, αποστέλλει σήμερα στους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά το ερωτηματολόγιο επί του οποίου θα αναμένει μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι τις απαντήσεις τους, προκειμένου να συνέλθει αργότερα το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος και να λάβει την απόφασή του για τη στάση που θα τηρήσει στην εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής.
 
Διά του ερωτηματολογίου, το ΕΛΑΜ θα ζητά τις θέσεις των δύο υποψηφίων σε σειρά ζητημάτων που άπτονται ολόκληρου του φάσματος πολιτικής, αρχίζοντας από το Κυπριακό, την μεταναστευτική πολιτική, κοινωνικοοικονομικής υφής θέματα κτλ.
 
Όσον αφορά τους δύο υποψήφιους-παραλήπτες του ερωτηματολογίου, ο μεν Σταύρος Μαλάς και το επιτελείο του έχουν ξεκαθαρίσει προ πολλού πως δεν πρόκειται να εισέλθουν σε κανένα διάλογο με το ΕΛΑΜ και ότι στο πλαίσιο αυτό δεν πρόκειται καν να μπουν στη διαδικασία να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο.
 
Από την άλλη, ο Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του έχουν καταστήσει σαφές πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σαφώς και θα απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του ΕΛΑΜ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα διαφοροποιήσει καθοιονδήποτε τρόπο τις θέσεις του, προκειμένου να λάβει τη στήριξη του Κινήματος.
 
Ενόψει των πιο πάνω και όπως έχει προαναφερθεί, η απόφαση του ΕΛΑΜ σε σχέση με τον δεύτερο γύρο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους και πως θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση.
 
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν και διαβλέπουν πως σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον κ. Χρίστου, θα κινηθούν την ερχόμενη Κυριακή-κυρίως λόγω ιδεολογικών, παραταξιακών, καταβολών και παρά τις διαφωνίες τους στο Κυπριακό-προς την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, με τον σκληρό ωστόσο πυρήνα των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ να μην ψηφίζει κανέναν εκ των δύο.      
 

Δειτε Επισης

Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς