Στον πυρετό του ονοματολογικού η Αθήνα-Σύμφωνο προαναγγέλλει ο Κοτζιάς

 
Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα και αύριο στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Οι πληροφορίες τον θέλουν να διατηρεί την αισιοδοξία του για μια πιθανή πρόοδο στη διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ. Παρά την ευοίωνη του αυτή στάση, αναφορικά με την ελληνική πλευρά, το σκοπιανό έχει λειτουργήσει διχαστικά για την κυβέρνηση, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Στις 10:30 ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Αισιόδοξος για πρόοδο φέρεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ - Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο.

Σε ρυθμούς Σκοπιανού κινείται επισήμως η χώρα, με το πολιτικό σκηνικό να μοιάζει με μία ατέρμονη παρτίδα πόκερ ή καλύτερα πασιέντζας. Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν να πετύχουν έναν εξαιρετικά δύσκολο συνδυασμό: δηλαδή να βγάλουν συμφωνία και συνάμα να διατηρήσουν την κυβερνητική σταθερότητα. Επί της ουσίας, όμως, ο χρόνος είναι αμείλικτος, δεδομένου ότι ο απώτερος χρονικός ορίζοντας είναι το Μάρτιο. 
 
Εντωμεταξύ στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα και αύριο στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Οι πληροφορίες τον θέλουν να διατηρεί την αισιοδοξία του για μια πιθανή πρόοδο στη διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ. Παρά την ευοίωνη του αυτή στάση, αναφορικά με την ελληνική πλευρά, το σκοπιανό έχει λειτουργήσει διχαστικά για την κυβέρνηση, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Στις 10:30 ο Μάθιου Νίμιτσς συναντήθηκε με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο. 
 
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο».
 
«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
 
Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
 
«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.
 
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.
 
Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».
 
Πηγή: protothema
 

Δειτε Επισης

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ-«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»
Συνελήφθη 41χρονος που πριν από 10 χρόνια είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια καταδίωξης
Πώς έστησαν την αδιανόητη τηλεφωνική απάτη με θύμα τον 13χρονο-«Η μάνα σου τραυμάτισε ένα κορίτσι»
Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»
Τραγωδία στα Τρίκαλα-Νεκρός 51χρονος που έπεσε με το ΙΧ του σε γκρεμό 100 μέτρων
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ