Τσίπρας: Κανένας δεν έχει ξεχαστεί ούτε οι εγκληματίες ούτε τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Φόρο τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τις ναζιστικές αρχές, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός το Μουσείο Ολοκαυτώματος, κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του Μνημείου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ κ. Ρίβλιν.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το Μουσείο υπογραμμίζει ότι κανένας δεν έχει ξεχαστεί, ούτε οι εγκληματίες ούτε και τα θύματά τους. Με αυτή την έννοια, αντιπροσωπεύει μια διαρκή υπενθύμιση προς τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές για «το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές», όπως σημείωσε.

Μιλώντας για τις ναζιστικές διώξεις της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Η μισαλλοδοξία, συνήθως καλλιεργημένη και υποκινούμενη από ιδιοτελή συμφέροντα, αναζητά πάντοτε τρόπους να χωρίζει τους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους».
Ο ιστορικός τόπος θεμελίωσης του Μουσείου, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζει το ταξίδι που αναγκάστηκαν να κάνουν πάνω από 50.000 Εβραίοι, άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, προς τους μαρτυρικούς τόπους του  Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μαουτχάουζεν και του Μπέργκεν-Μπέλσεν.

«Από εκεί "ανέβηκαν σαν καπνός στον ουρανό". Εκεί "απόκτησαν έναν τάφο στα σύννεφα", όπως έγραψε ο μεγάλος ποιητής Πάουλ Τσέλαν», είπε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω μόλις 1.950 άνθρωποι.

Το Μουσείο αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη και «μια δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά σε «σκιές που εμφανίζονται, δυστυχώς, ξανά στην Ευρώπη».

Όπως σημείωσε, η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, σηματοδοτεί την ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας στην πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, καθώς με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης του Μουσείου.

Οι οικοδομικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2018, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020, διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα δέντρα που θα φυτευτούν γύρω από το χώρο του Μουσείου στη μνήμη των θυμάτων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι, για λόγους συμβολικούς, τα πρώτα από αυτά τα δέντρα θα φυτευτούν από τον ίδιο και τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρίβλιν.

«Τα δέντρα αυτά είναι ελιές. Η ελιά είναι σύμβολο της ειρήνης για τους ανθρώπους και τους λαούς, για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας και να καρποφορήσει η ανοχή, η φιλία, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των πολιτισμών μας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο
Κρεμλίνο: Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά έχουμε τη δική μας θέση
Αγωγή €500.000 από Εθνική Πινακοθήκη στον Παπαδόπουλο-«Από μισό ευρώ να βάλουμε όλοι οι Χριστιανοί τα μαζέψαμε»
Το Kονκλάβιο εκ των έσω-Καρδινάλιος αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην ψηφοφορία για τον Πάπα
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία–Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στη σημασία της Ευρώπης και στο μέλλον των νέων εστίασαν Χριστοδουλίδης και Μέτσολα