Επίσημη πρώτη στο Ριάντ για τον Αναστασιάδη

 

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Κύπρου έχουν γίνει πιο στενές υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Abdul Latif Bin Rashid Al Zayani.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου βρίσκεται από χθες, τον κ. Zayani, ο οποίος ευχαρίστησε την Κύπρο για τις θέσεις που τηρεί εντός της ΕΕ σε θέματα που αφορούν τη Σαουδική Αραβία. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τύχει εξάλλου σήμερα, επίσημης υποδοχής από τον Βασιλιά της χώρας, στο Παλάτι και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο μονάρχης. Θα ακολουθήσουν επίσημες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και υπογραφή συμφωνιών. Το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία Mohamed Abdulkader Al Fadl, το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς ως ένδειξη της αναγνώρισης και της ευγνωμοσύνης της Λευκωσίας για την πολύτιμη προσφορά του, εδώ και δύο δεκαετίες, σε ό,τι αφορά την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας.

Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην προσφορά του Επίτιμου Προξένου προς την κυπριακή κοινότητα στη Σαουδική Αραβία, καθώς και στην προώθηση του τουρισμού και των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η δημιουργία διπλωματικής αποστολής στο Ριάντ και η επίσημη επίσκεψη μου – μια ιστορική επίσκεψη αφού είναι η πρώτη επίσημη Κύπριου Προέδρου στη χώρα – αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος επιθυμεί να συμβάλει μέσω και των πολλών κυπριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επιτυχώς στη Σαουδική Αραβία, στο «Όραμα 2030» της χώρας.

Από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόξενος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί ευτυχία για αυτόν το γεγονός της ιστορικής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα του, σημειώνοντας ότι ήταν κάτι που ανέμενε εδώ και πολλά χρόνια. Τέλος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει το άπαν των δυνάμεων του με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας.

ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών
Μηνύματα συνέχισης αγώνα επιστροφής στα εγκαίνια γραφείων Δήμου Μόρφου και ΕΚΚΕΛ
Τα μέτρα της Κύπρου για το κράτος δικαίου παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ
Τη δέσμευσή του για λύση στη βάση ΔΔΟ εξέφρασε ο ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις
Στην Αυστραλία ο Ερσίν Τατάρ-«Στόχος μου να αγκαλιάσω του ανθρώπους μας»
Ενδιαφέρον από αμερικανικό ταμείο για εμπλοκή στο Great Sea Interconnector
Στο Υπουργικό η Στρατηγική Δημοσιονομικής Πολιτικής-Αρχίζει ο καταρτισμός του κρατικού προϋπολογισμού
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Χ. Στυλιανίδης: Μόνη οδός για επιβίωση των Κυπρίων η συμμετοχή στην ΕΕ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος