"Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται", απαντούν οι Παλαιστίνιοι στον Τραμπ

 
Η παλαιστινιακή προεδρία δήλωσε σήμερα πως η Ιερουσαλήμ «δεν πωλείται», αντιδρώντας στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους Παλαιστίνιους, η οποία ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια, αν οι τελευταίοι αρνηθούν να διαπραγματευθούν με το Ισραήλ.
 
«Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και δεν πωλείται είτε έναντι χρυσού είτε έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της προεδρίας, αναφερόμενος στην άρνηση των Παλαιστινίων να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις μετά την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερής Πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
 
Η αμερικανική απόφαση προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους την προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, και κύμα επικρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
«Δεν είμαστε αντίθετοι στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αλλά πρέπει να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό Κράτος με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», πρόσθεσε.
 
Το 2016 οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια ύψους 319 εκατομμυρίων δολαρίων (264 εκατομμυρίων ευρώ) στους Παλαιστίνιους μέσω της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας. Σε αυτά προστίθενται 304 εκατομμύρια δολάρια τα οποία προσέφερε η Ουάσινγκτον σε προγράμματα του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη. Την Τρίτη, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα της σχεδιάζει να σταματήσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
 
«Ο πρόεδρος είπε βασικά πως δεν θέλει να δώσει οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση, ή θα σταματήσει τη χρηματοδότηση, έως ότου οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Νίκι Χέιλι στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση για τη μελλοντική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
 
Σε δήλωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκίνες, δήλως πως «η UNRWA δεν έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για οποιεσδήποτε αλλαγές στη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας από τις ΗΠΑ».
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Ράμα εξασφαλίζει πλειοψηφία στις εκλογές της Αλβανίας-Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο Μπερίσα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδιο άρσης των κυρώσεων κατά της Συρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Τραμπ «αποκοιμήθηκε» σε πολυθρόνα κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία
ΒΙΝΤΕΟ: Δολοφόνησαν live υποψήφια δήμαρχο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Μεξικό
Ο Λαβρόφ επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη
Πανηγυρισμοί ΗΠΑ για τη συμφωνία αμυντικού εξοπλισμού-Τι περιλαμβάνει το deal των 600 δισ. με Σαουδική Αραβία
Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι θα δει μόνο τον Πούτιν κατά τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία
Μεγαλοπρεπής η τελετή υποδοχής Τραμπ στη Σαουδική Αραβία-Χρυσά σπαθιά, άλογα και συνοδεία μαχητικών F-15
Συλλογική αγωγή κατά της Apple για καταχρηστική καταγραφή προσωπικών δεδομένων μέσω του Siri
Συναγερμός για βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Αναστάλθηκαν όλες οι πτήσεις