Ως φαβορί, αλλά όχι ακλόνητο, ο Αναστασιάδης απέναντι στον Μαλά

Στην προσπάθεια γεμίσματος του καλαθιού των ψήφων σε νούμερα που θα τους δώσει το 50%+1 το οποίο χρειάζονται για να εκλεγούν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, βρίσκει τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.  
 
Το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης άφησε, τουλάχιστον θεωρητικά ομιλούντες, ανοικτούς λογαριασμούς ανάμεσα στους δύο ανθυποψήφιους της ερχόμενης Κυριακής, καθότι  το προβάδισμα ύψους κάτι περισσότερο από πέντε ποσοστιαίων μονάδων με το οποίο ξεκινά την κούρσα του δευτέρου γύρου ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόσταση ασφαλείας και σε καμία περίπτωση που δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας.
 
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως ακόμα και έτσι ο Νίκος Αναστασιάδης εξακολουθεί να φαντάζει ως το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές, καθώς όπως εκτιμάται έχει να… παίρνει ψήφους όχι απλώς από το καλάθι των ψηφοφόρων, είτε του Νικόλα Παπαδόπουλου είτε του Γιώργου Λιλλήκα είτε του Χρίστου Χρίστου-ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσουν οι ίδιοι και οι ηγεσίες των κομμάτων που τους στήριξαν-, αλλά και από αυτό του Σταύρου Μαλά.  
 
Και αυτό, αφού σύμφωνα με τις αναλύσεις και εκτιμήσεις που γίνονται στο επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τελικά δεν αποφεύχθηκε εκείνο το οποίο τις τελευταίες ημέρες και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης ζητούσε φορτικά να μην γίνει, δηλαδή η ψήφος τακτικής. Τουτέστιν, μια μη αμελητέα ποσότητα υποστηρικτών του να ψηφίσει στον πρώτο γύρο τον Σταύρο Μαλά για να μην περάσει στον δεύτερο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κάτι που στο τέλος της… νύχτας φαίνεται τελικά να έγινε.
 
Στο καλάθι του Νίκου Αναστασιάδη εκτιμάται ταυτόχρονα πως πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα προστεθεί ένα σημαντικό ποσοστό απ’ όσους ψήφισαν κατά την πρώτη Κυριακή τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, αφού από τις αναλύσεις προκύπτει πως δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ που επέλεξαν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν τον κ. Χρίστου με την προοπτική να ψηφίσουν στον δεύτερο τον κ. Αναστασιάδη.
 
Επισήμως, όσον αφορά την προοπτική σύναψης συνεργασιών, από το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη ξεκαθαρίζουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναμένει από τα κόμματα ο υποψήφιος των οποίων δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, προτού προβεί σε περαιτέρω κινήσεις.
 
«Κατ’ αρχήν να κάνουμε υπομονή, με απόλυτο σεβασμό προς τα κόμματα, να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές τους διεργασίες και διαδικασίες και ακολούθως θα πράξουμε», ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χοντρό παρασκήνιο για σύναψη συμμαχιών και σκηνικό πόλωσης
 
Από την άλλη στο στρατόπεδο Σταύρου Μαλά, έχουν κάθε λόγο-ανεξαρτήτως των πιο πάνω- να πιστεύουν πλέον βάσιμα στην ανατροπή όλων των προγνωστικών και ότι αυτή τη φορά ο υποψήφιος τους μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο άνεμος αυτός αισιοδοξίας δεν πηγάζει απλώς και μόνο μέσα από το πέραν του αναμενόμενου υψηλού ποσοστού που εξασφάλισε ο κ. Μαλάς την πρώτη Κυριακή, αλλά και ένεκα της κατά γενική ομολογία καλής δυναμικής που ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα και η οποία ήταν και αυτή ένας από τους καθοριστικούς λόγους που έφερε το τελικά άνετο πέρασμά του στον δεύτερο γύρο.  
 
Μια δυναμική που, όπως εκτιμάται στο επιτελείο του, θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες, ανεβάζοντας από την μια ακόμη πιο ψηλά τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ, αλλά και προσελκύοντας από την άλλη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων, είτε του Νικόλα Παπαδόπουλο είτε του Γιώργου Λιλλήκα.
 
Όπως την ίδια ώρα εξάλλου, υποδεικνύουν με νόημα, κάτω από πολύ πιο αντίξοες συνθήκες το 2013 ο υποψήφιος τους πάλεψε με αξιώσεις στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη, πόσο μάλλον τώρα, που οι προοπτικές διαφαίνονται ακόμα πιο ευοίωνες.
 
Τόσο στο επιτελείο Μαλά όσο και στο επιτελείο Αναστασιάδη πάντως, εννοείται πως αποδέχονται ότι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του δευτέρου θα επηρεάσουν οι αποφάσεις που θα λάβουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου σε επίπεδο ηγεσιών.
 
Όπως εξάλλου δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Σταύρου Μαλά Λεόντιος Φιλοθέου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) «θα έχουμε την πρώτη σύσκεψη της  ημέρας με όλους τους συνεργάτες για να καθορίσουμε πως κινούμαστε, να ξαναμοιράσουμε ευθύνες».
 
«Δεν είχαμε ακόμα οποιαδήποτε επαφή», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 

Δειτε Επισης

Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς