Οι νικητές και οι χαμένοι των εκλογών όπως καταγράφηκαν από τον ξένο τύπο

Με εκτενή ρεπορτάζ κάλυψαν τα ξένα δίκτυα τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εστιάζοντας στο γεγονός πως οι δύο υποψήφιοι που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού στα πλαισια της ΔΔΟ ενώ γίνεται αναφορά και στους χαμένους των εκλογών και πως ο χαμένος του πρώτου γύρου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε πιο «σκληρή γραμμή» στο Κυπριακό.
 
 «Στον δεύτερο γύρο με τον κεντροαριστερό Μαλά ο Αναστασιάδης» είναι ο τίτλος της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico.
Στη συνέχεια η είδηση κάνει αναφορά στο προφίλ του Σταύρου Μαλά ενώ αναφέρεται στην αποτυχία του Νικόλα Παπαδόπουλου να περάσει στον δεύτερο γύρο και για τον οποίο σημειώνει πως είχε πιο σκληρή πολιτική στο Κυπριακό.
 
Αναφορά γίνεται και στο μεγάλο ποσοστό της αποχής ενώ το δημοσίευμα οδηγείται στο συμπέρασμα πως οι Ελληνοκύπριοι παραμένουν υπέρ του τερματισμού της διαίρεσης του νησιού.
 
Εκτενέστατο ρεπορτάζ για τις Κυπριακές Εκλογές κάνει και Al Jazeera επισημαίνοντας πως οι δύο υποψήφιοι που πέρασαν στον δεύτερο γύρο αυτή την εβδομάδα θα μπουν σε εντατικές συζητήσεις με τους χαμένους του πρώτου γύρου των εκλογών.
 
Με τίτλο Αναστασιάδης - Μαλάς στον β' γύρο των εκλογών το euronews κάνει εκτενές ρεπορτάζ με τα αποτελέσματα των εκλογών ενώ γίνεται αναφορά στις δηλώσεις των νικητών και των χαμένων.
 
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή επισημαίνοντας πως «όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 4 Φεβρουαρίου». Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του νησιού και επισημαίνει πως «οι πάμπολλες διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ ώστε να ξεπεραστεί η διαίρεση του νησιού απέτυχαν οικτρά, η τελευταία τον Ιούλιο του 2017. Η Τουρκία επέδειξε προθυμία να αποσύρει ένα μεγάλο μέρος των 35.000 στρατιωτών της από το βόρειο τμήμα. Ωστόσο ένα στρατιωτικό σώμα θα έπρεπε να παραμείνει στο νησί για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο. Οι Ελληνοκύπριοι αντίθετα τονίζουν πως εγγυήτριες δυνάμεις και στρατεύματα κατοχής δεν έχουν θέση σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ όπως είναι η Κύπρος. Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και από τότε δεν διεξάγονται πλέον διαπραγματεύσεις».
 
Το άρθρο αναφέρει ακόμα πως «φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θεωρείται ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει μέχρι και 35% στον πρώτο γύρο. Οι άλλοι δυο υποψήφιοι (Σταύρος Μάλας και Νίκος Παπαδόπουλος) διεξάγουν μάχη στήθος με στήθος και θα μπορούσαν να λάβουν το 22% των ψήφων. Ο Αναστασιάδης τονίζει πως είναι αυτός που ανάγκασε τελικά την Τουρκία να πει επιτέλους τι θέλει κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, ότι  δηλαδή θέλει τη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Τώρα όλοι ξέρουν ποιος είναι υπεύθυνος για τη μη εξεύρεση λύσης, δηλώνει ο Αναστασιάδης. Σε περίπτωση που επανεκλεγεί πάντως επιθυμεί να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν συνομιλίες».
 
Στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αναφέρεται και το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse αναφέροντας ότι «ένα μεγάλο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα έπαιξαν οι συνέπειες από την κρίση των τραπεζών το 2013. Ο Αναστασιάδης είχε την ατυχία ένα μήνα μετά την εκλογή του να υπογράψει την συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και ένα μνημόνιο. Η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση και η ανεργία ανήλθε στο 20%. Οι Κύπριοι εξακολουθούν να έχουν 15% χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με το 2012. Ως κύριος υπαίτιος κρίθηκε ο προκάτοχός του Δημήτρης Χριστόφιας από το ΑΚΕΛ, ο οποίος ‘κουκούλωσε’ τα προβλήματα. Αλλά και ο Αναστασιάδης έκανε λάθη: εγγυήθηκε στους καταθέτες λίγο πριν από την κατάρρευση πως οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα μείνουν ανέγγιχτοι».
 
O Γκερτ Χέλερ σε ανταπόκριση στην Hannoversche Allgemeine αναφέρεται στο θετικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και σημειώνει: «Μετά την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Η Αθήνα σχεδιάζει τώρα την έκδοση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας και οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν ραγδαία και αυτό σηματοδοτεί την αυξημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάπτυξη της χώρας».
 
Ωστόσο το άρθρο υπογραμμίζει πως «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές επισκιάζεται από την προβληματική γύρω από το ύψος του δημόσιου χρέους. Στο τέλος του 2017 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανερχόταν στα 318,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά από υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το ποσό αυτό θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2018 στα 332 δισεκατομμύρια. Και το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει από το 178% στο 180% του ΑΕΠ. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως το βάρος είναι δυσβάσταχτο. Μια γρήγορη απομείωση του χρέους δεν προβλέπεται…Ωστόσο μια ελάφρυνση του χρέους θα διευκόλυνε την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάτι τέτοιο θα ήταν και προς όφελος των δανειστών».
 
Ο ελληνικός τύπος
 
Η εφημερίδα «Έθνος» υπό τον τίτλο «Αναστασιάδης πρώτος, αλλά με απώλειες» σημειώνει ότι στον δεύτερο γύρο θα διεκδικήσει την προεδρία το ίδιο δίδυμο που βρέθηκε και στις εκλογές του 2013. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν κατάφερε τελικά να κάνει την έκπληξη και να σπάσει το δίπολο Δεξιάς – Αριστεράς, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις χθεσινές εκλογές.  «Προβληματισμός επικρατεί και για την άνοδο του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, ο υποψήφιος του οποίου, Χρίστος Χρίστου, εξασφάλισε 5,6% από εκεί που η ίδια παράταξη στον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2013 είχε λάβει μόλις 0,9%», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του «Έθνους». Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι η ήττα του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος πρότεινε αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση του Κυπριακού, συνεπάγεται με πιθανότητας επανεκκίνησης των συνομιλιών αμέσως μετά το τέλος των εκλογών.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» που σημειώνει ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Το τελικό αποτέλεσμα του Σταύρου Μαλά ξεπέρασε τις προσδοκίες και τον θέτει σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανθυποψηφίου του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος απώλεσε 63.360 ψήφους σε σύγκριση με το 2013», υποστηρίζει η εφημερίδα. Παράλληλα, χαρακτηρίζει την αποχή ως «τον μεγάλο νικητή των εκλογών» και υπογραμμίζει ότι από σήμερα αρχίζει η μάχη των συμμαχιών για τους δύο υποψηφίους με κύριο διακύβευμα και για τους δύο να καταφέρουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
 
Τα «ΝΕΑ» σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και επέφερε συγκρατημένη αισιοδοξία στο επιτελείο Αναστασιάδη, χαμόγελα στον Σταύρο Μαλά και απογοήτευση στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Επιπλέον, αναφέρεται στην άνοδο του ΕΛΑΜ ενώ αναφέρει ότι η επικράτηση Αναστασιάδη και Μαλά είναι μήνυμα υπέρ της Ομοσπονδίας και αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενιντουζέν» «Ομόσπονδη Κύπρος στον β’ γύρο».
 
Ο Τουρκοκυπριακός τύπος
 
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική),  γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναφέροντας ότι νικητές είναι οι υπέρμαχοι της ειρήνης. Αλλού γράφει ότι οι παρουσιαστές της ΤΡΤ, τουρκικού καναλιού, ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αμάχους και στη συνέχεια ζήτησαν συγνώμη λέγοντας ότι έκαναν λάθος.
 
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η επιλογή προέδρου στο νότο θα γίνει στο δεύτερο γύρο», αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και γράφει ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιλεγεί ο Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο και έτσι θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο γράφει ότι με διαφορά ο Νίκος Αναστασιάδης πέρασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ενώ ακολούθησε ο Σταύρος Μαλάς. Αναφέρει ακόμα ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας.
 
 Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), γράφει ακόμα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς είναι οι δύο νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Ουγούζ Ετζί, Τούρκου υπηκόου και πολιτικού πρόσφυγα σχετικά με τα επεισόδια της περασμένης βδομάδας εναντίον της «Αφρίκα».
 

Η εφημερίδα Χουριέτ στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο “Ο Ε/Κ ηγέτης πρώτος στον πρώτο γύρο” γράφει ότι ο Πρόεδρος θα καθοριστεί στις 4 Φεβρουαρίου στον δεύτερο γύρο. 

Η εφημέριδα Μιλλιέτ με τίτλο “Το αποτέλεσμα έμεινε στον δεύτερο γύρο” αναφέρει ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50% που χρειάζεται για την εκλογή του. 

Η Γενί Σαφάκ με τίτλο “Στη Νότια Κύπρο η εκλογή ‘προέδρου’ έμεινε για τον δεύτερο γύρο” γράφει ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά. 

Η Χαμπέρ Τουρκ με τίτλο “Η εκλογή Προέδρου στην Νότιο Κύπρο έμεινε στον δεύτερο γύρο” γράφει ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Αναστασιάδης και Μαλάς ενώ ο γιος του πρώην Ε/Κ ηγέτη Τάσου Παπαδόπουλου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήρθε τρίτος και αποκλείστηκε.

Δειτε Επισης

Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς
Με ομογενείς συναντάται ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη