Εκατοντάδες συνεχίζουν να φυλακίζονται στην Τουρκία για "τρομοκρατική προπαγάνδα"

 
Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση περισσότερα από 300 πρόσωπα ως ύποπτα ότι έκαναν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειοδυτική Συρία.
 
Από τις 20 Ιανουαρίου, «έχουν τεθεί υπό κράτηση 311 άτομα που έκαναν τρομοκρατική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την επιχείρηση στο Αφρίν», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Η Τουρκία διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου στην περιοχή του Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) επίθεση εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας «Μονάδες προστασίας του λαού» (YPG), η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, αλλά είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.
 
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις συλλήψεις, όμως οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πολλές συλλήψεις σε όλη τη χώρα, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, έχουν συλληφθεί επίσης αφότου άρχισε αυτή η επίθεση της Άγκυρας, στην οποία έχει δοθεί η ονομασία «Κλάδος ελαίας».
 
Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το HDP ζητεί από τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει αμέσως δράση για να βάλει ένα τέλος» στην τουρκική επιχείρηση, η οποία χαρακτηρίζεται «εισβολή».
 
Αξιωματούχος του HDP δήλωσε μάλιστα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως 209 μέλη του έχουν συλληφθεί από τις 20 Ιανουαρίου για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υποκίνηση μίσους». Μη κυβερνητικές οργανώσεις επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ελευθερία της έκφρασης.
 
Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) εξάλλου, κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανέχονται την κριτική.
 
Μετά την έναρξη της επιχείρησης στο Αφρίν, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα και δήλωσε πως όσοι ενδεχομένως θα διαδηλώσουν εναντίον της επίθεσης θα πληρώσουν «πολύ υψηλό τίμημα».
 
Στο πεδίο των μαχών, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε χθες Κυριακή έναν στρατηγικής σημασίας λόφο στη βορειοδυτική Συρία στο πλαίσιο της εκστρατείας που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, γεγονός που οξύνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
 
Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προς τα ανατολικά, κυρίως την πόλη Μάνμπιτζ, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιώτες.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Προς φιάσκο η συνάντηση για την Ουκρανία στην Τουρκία-Εμπαίζει τον Τραμπ ο Πούτιν με τη σύνθεση της ρωσικής αποστολής
Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Ο Λαβρόφ δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα φώτα στραμμένα στον Πούτιν
Πράσινο φως στο 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με «τρομοκρατική οργάνωση», μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου
Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»
Πήρε θέση το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις-«Η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται στην Τουρκία»