Η ιστορία της 16χρονης που σκότωσε επειδή μισούσε τις Δευτέρες (pics&videos)
15:38 - 29 Ιανουαρίου 2018
Σαν σήμερα στις 29 Ιανουαρίου του 1979, η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ, ξεκινάει να πυροβολεί με το πιστόλι της από το μπαλκόνι του δωματίου της όσους εισέρχονται στο δημοτικό σχολείο απέναντι από το σπίτι της, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Από την μανία των πυροβολισμών της 16χρονης, πέφτουν νεκροί ο διευθυντής του σχολείο και ο σχολικός φύλακας ενώ τραυματίζονται οκτώ μαθητές και ένας αστυνομικός. Το φοβερό και σοκαριστικό της υπόθεση είναι το γεγονός πως το πιστόλι ήταν χριστουγεννιάτικο δώρο από τον πατέρα της.
Στις ανακρίσεις και στις συνεχείς ερωτήσεις των αστυνομικών για τους λόγους που οδήγησαν την 16χρονη να αφοπλίσουν το χέρι της και να χρησιμοποιήσει το χριστουγεννιάτικο της δώρο με αποτέλεσμα των θάνατο δύο και τον τραυματισμό πολλών, η πρώτη απαίτηση είναι λακωνική: «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες («I Don’t Like Mondays»)».
Ανακρινόμενη ανέφερε πως το έκανε για πλάκα.
«Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες. Αυτό μου ζωντάνεψε τη μέρα. Πρέπει να πηγαίνω τώρα. Πυροβόλησα ένα γουρούνι (αστυνομικό), νομίζω ότι θέλω κι άλλο. Το διασκεδάζω (εννοώντας τη σύλληψη). Δεν είχα κάποιο λόγο για αυτό, και είχε πλάκα. Ήταν σαν να πυροβολείς πάπιες στη λίμνη, (εννοώντας τα παιδιά) μοιάζανε σαν ένα κοπάδι από αγελάδες που στέκεται ακίνητο: ήταν πραγματικά εύκολος στόχος».
Παρά το νεαρό της ηλικίας της η 16χρονη τότε Μπρέντα Σπένσερ καταδικάζετε ως ενήλικη Δήλωσε ένοχη και καταδικάστηκε σε ισόβια. Επειδή όμως δεν έγινε δίκη δεν έγινε ποτέ γνωστός ο λόγος που άνοιξε πυρ εναντίον του σχολείου και των μαθητών.
Η σκοτεινή της πλευρά και οι προσπάθειες αποφυλάκισης της
Από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν από ειδικούς μέσα στη φυλακή διαπιστώθηκε πως η Μπρέντα έκρυβε πίσω από τις πράξεις της μια σκοτεινή και προβληματική πλευρά. Η έφηβη έπασχε από κατάθλιψη και ήταν επιληπτική.
Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη γειτονιά ανέφεραν πως η 16χρονη είχε συχνά βίαιες εξάρσεις ενώ, μια από τις συγκρατούμενες της όταν αποφυλακίστηκε δήλωσε πως η Μπρέντα αυτοτραυματιζόταν σε όλο της το σώμα, με αιχμηρά αντικείμενα «σκαλίζοντας» σε αυτό, τις λέξεις «θάρρος» και «υπερηφάνεια».
Το 2001 σε μια προσπάθεια αποφυλάκισης της , η Μπρέντα ανάφερε στην ακρόαση πως είχε μετανιώσει για ότι έκανε και κάθε φορά που γίνεται ένα ανάλογο αιματηρό περιστατικό στις ΗΠΑ νιώθει υπεύθυνη, ενώ για την περιβόητη δήλωση πως το έκανε επειδή μισούσε τις Δευτέρες είχε πει πως δεν θυμάται να κάνει αυτή τη δήλωση γιατί βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών. Ο ισχυρισμός όμως απορρίπτεται αφού όταν είχε συλληφθεί είχε υποβληθεί σε τοξικολογικές εξετάσεις και δεν είχε διαφανεί κάτι τέτοιο. Εκείνη ήταν και η πρώτη φορά που ανάφερε πως ο πατέρας της την κακοποιούσε σεξουαλικά.
Ο πατέρας της αρνείται τα όσα του καταλόγισε η κόρη του, ωστόσο, το γεγονός ότι παντρεύτηκε λίγο αργότερα την 17χρονη συγκρατούμενη της κόρης του με την οποία μάλιστα απέκτησαν και ένα μικρό κοριτσάκι , δεν τον επωφελή καθόλου στη συνέχεια.
Το 2009, ήταν η δεύτερη φορά και τελευταία φορά που η Μπρέντα έκανε αίτηση αναστολής, μιας και η επόμενη φορά που θα μπορέσει να κάνει νέα αίτηση θα είναι το 2019.
Σε αυτή την ακροαματική διαδικασία, είπε για πρώτη φορά πως πραγματοποίησε την επίθεση με την ελπίδα πως κάποιος αστυνομικός θα την πυροβολούσε και θα την σκότωνε. «Ήθελα να αυτοκτονήσω, αλλά δεν είχα τη δύναμη να το κάνω μόνη μου. Όσες φορές είχα προσπαθήσει είχα αποτύχει».
Ο υπόθεση έφερε… τραγούδι
Την ημέρα που έγινε το μακελειό με την 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ,ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Boomtown Rats, Bob Geldof, έδινε συνέντευξη σε μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό. Κατά το άκουσμα της είδησης το ραδιοφωνικός σταθμός διακόπτει τη συνέντευξη για να μεταδώσει την έκτακτη είδηση.
Ο τραγουδιστής συγκλονίστηκε από το συμβάν και η φράση «I don’t like Mondays» του καρφώθηκε στο μυαλό, έτσι αποφάσισε να το κάνει τραγούδι. Στις 21 Ιουλίου 1979, κυκλοφορεί το τραγούδι με τίτλο «I don’t like Mondays».Το τραγούδι ανέβηκε σχεδόν αμέσως για τέσσερις εβδομάδες στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών αλλά δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ.
Το 2006 ο σκηνοθέτης John Dower δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 50 λεπτών το οποίο εξιστορεί την υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ.
*Πληροφορίες από mikrometoxos.gr/ iefimerida.gr