Δεσμεύομαι με πατριωτική ευθύνη για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό

 

Τη δέσμευσή του ότι θα επιδιώξει, με πατριωτική ευθύνη, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου προσωπικά να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα, κατά τη μετάβαση στη μετα-μνημονιακή εποχή, ώστε η χώρα να οικοδομήσει μια νέα δυναμική και ηγετική φυσιογνωμία στα Βαλκάνια.

Αναφορικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, το οποίο χαρακτήρισε ένα «εξαιρετικά δύσκολο και κρίσιμο θέμα», ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κ. Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Επιπλέον υποστήριξε ότι η νέα πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ «έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».

Σε αυτή την κατεύθυνση, θετικά λειτουργεί, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό,  η απόφαση της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα των Σκοπίων και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σκοπίων. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».

Σημείωσε ότι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι δεδομένη, προσθέτοντας ότι έχει συντελεστεί πρόοδος, αλλά απομένει πολύς δρόμος για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το γεγονός ότι η επίλυση των διαφορών με την πΓΔΜ δεν αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, υποχρέωση της Ελλάδας έναντι τρίτων, αλλά παράγοντα ενίσχυσης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων της χώρας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να χρησιμοποιείται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η μη επίλυσή του θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε: «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας».

Δριμεία κριτική άσκησε ο κ. Τσίπρας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα ενδεικτική «της αναξιοπιστίας, αλλά και και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση». «Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη.

Ως προς τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τους περισσότερους είχε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση. «Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Υποστήριξε ότι απαιτείται πατριωτική εγρήγορση για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, και ότι δεν είναι μια στιγμή για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέστησε «σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμό» για να επιτευχθεί το εθνικό συμφέρον.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι διμερείς σχέσεις με τη γειτονική Αλβανία βαίνουν προς πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση.

«Είμαστε έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα θετική, ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
 

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του για τη Δευτέρα το Δικαστήριο για τα επεισόδια έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος
Αεροπορική εταιρεία μηδένισε το κοντέρ για αιωνόβια επιβάτη-Είναι 101 και την έβγαλε... ενός
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Ο Πούτιν ελέγχει πλέον τη Wagner-Πώς χιλιάδες μισθοφόροι του Πριγκόζιν παίρνουν εντολές από το Κρεμλίνο
BINTEO: Ο πιο εναλλακτικός μαραθωνοδρόμος-Αντί για νερό έπινε κρασί