Χοντρό παρασκήνιο για σύναψη συμμαχιών και σκηνικό πόλωσης

Με το μεγάλο ποσοστό αποχής που ανήλθε στο 28,6% να είναι το μεγάλο ζήτημα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και με τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά να περνούν στον δεύτερο γύρο, το πολιτικό σύστημα της χώρας μας κινείται από νωρίς το βράδυ της Κυριακής στον αστερισμό της επαναληπτικής εκλογής, που θα διεξαχθεί σε μια βδομάδα.
 
Πλέον, οδεύουμε προς μια εντελώς καινούργια εκλογική αναμέτρηση βγαλμένη από τον δεύτερο γύρο των προ πενταετίας προεδρικών εκλογών, καθότι έχουμε ως αντίπαλους τους ίδιους υποψήφιους, έστω και υπό διαφορετικές πολιτικές συνθήκες και διαφορετικούς ενδεχομένως συσχετισμούς δυνάμεων.  
 
Τα στρατόπεδα Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά οδεύουν ολοταχώς για την δεύτερη Κυριακή έχοντας ήδη δώσει σαφέστατες ενδείξεις όσον αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στις μέρες που απομένουν, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επιτελείς του από την μια να επικεντρώνουν τον προεκλογικό αγώνα τον οποίο ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στα διλήμματα που άπτονται στα της οικονομίας, ενώ τον Σταύρο Μαλά και τους δικούς του επιτελείς από την άλλη να εστιάζουν στην καταγεγραμμένη, όπως υποστηρίζουν, αξίωση μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος για αλλαγή.     
 
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η εβδομάδα που αρχίζει από την Δευτέρα το πρωί, θα είναι εβδομάδα χοντρού παρασκηνίου με στόχο τη σύναψη συμμαχιών με τους χαμένους του πρώτου γύρου, αλλά και σκηνικού πόλωσης το οποίο θα επιχειρήσουν να στήσουν τα επιτελεία και τα κόμματα που υποστηρίζουν τους κ.κ. Αναστασιάδη και Μαλά.
 
Ανατροπές και εκπλήξεις
Όσον αφορά την εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου των Προεδρικών, πέραν της υψηλής αποχής που τελικά καταγράφηκε, κατέγραψε επίσης:
 
Πρώτο: Τη σχετικά εύκολη επικράτηση του Σταύρου Μαλά με ποσοστό 30,2% έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου με ποσοστό 25,7%, σε αντίθεση με το ντέρμπι που καταδείκνυαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου τους τελευταίους μήνες.
 
Δεύτερο: Τη σχετικά μικρή διαφορά στη ψαλίδα Νίκου Αναστασιάδη-Σταύρου Μαλά, μόνο 5,3%, γεγονός που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον δεύτερο γύρο.  
 
Τρίτο: Το υψηλό ποσοστό του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, ο οποίος κατέλαβε την 4η θέση εξασφαλίζοντας 5,7%.
 
Τέταρτο: Τον καταποντισμό του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος εξασφάλισε μόλις 2,2% και περιορίστηκε στην 5η θέση.
 
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου συνιστά ταυτόχρονα άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια του αποκαλούμενου ενδιάμεσου χώρου να πείσει τον λαό και να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στον οποίο οι πολίτες να εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση  της χώρας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ-παρά τις κατά καιρούς απώλειες ποσοστών που καταγράφουν- παραμένουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.
 
Δίχτυα στους χαμένους
Θέμα κυρίαρχο από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσματος του σκηνικού ως προς το ποιο θα ήταν το ζευγάρι του δεύτερου γύρου, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις προσπάθειες των στρατοπέδων των δύο νικητών, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, να προσεγγίσουν τους χαμένους του πρώτου γύρου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους ενόψει δεύτερης Κυριακής.
 
Στο πλαίσιο αυτό ακριβώς κινήθηκαν στις δηλώσεις τους με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, τόσο οι δύο ανθυποψήφιοι της δεύτερης Κυριακής όσο και οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού, αντίστοιχα, προβαίνοντας σε ανοίγματα, κυρίως προς τους πολίτες, οι οποίοι κατά τον πρώτο γύρο επέλεξαν άλλους υποψήφιους.  
 
Την ίδια στιγμή, προανήγγειλαν επαφές και συζητήσεις με τους χαμένους του πρώτου γύρου και σε ηγετικό επίπεδο, δηλαδή με τους ίδιους τους υποψήφιους που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, αλλά με και τις ηγεσίες των κομμάτων που τους υποστήριξαν.  
 
Οι δυνάμεις… της αλλαγής
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το μείζον ερώτημα έγκειται στο κατά πόσο θα επιχειρήσουν να πορευτούν μαζί και για τη δεύτερη Κυριακή ή το κάθε κόμμα θα προχωρήσει στη βάση των δικών του επιλογών.
 
Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, θέλησε να συντηρήσει ως υπαρκτή την προοπτική συμπόρευσης των πολιτικών δυνάμεων που τον υποστήριξαν και ενόψει δευτέρου γύρου, λέγοντας με νόημα πως ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο.
 
Ωστόσο, τόσο ο Μαρίνος Σιζόπουλος από πλευράς ΕΔΕΚ όσο και η Ελένη Θεοχάρους από πλευράς Κινήματος Αλληλεγγύη, έσπευσαν να υποδείξουν την αυτονομία των κομμάτων τους και να τονίσουν πως οι αποφάσεις τους για τον δεύτερο γύρο θα ληφθούν σε επίπεδο συλλογικών τους οργάνων.  
 
Ο Λιλλήκας και η Συμμαχία
Από πλευράς Γιώργου Λιλλήκα και Συμμαχίας Πολιτών, το τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει ακόμη και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο συνεδρίας των συλλογικών οργάνων του κόμματος.
 
Από τον ίδιο τον κ. Λιλλήκα, αξίζει να σημειωθεί, τέθηκε ως πρώτιστο κριτήριο για την απόφαση που θα ληφθεί το Κυπριακό, θέμα στο οποίο ως γνωστό τον χωρίζει χάσμα απόψεων, τόσο από τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και από τον Σταύρο Μαλά.
 
Ο Χρίστου και το ΕΛΑΜ  
Όσον αφορά τον Χρίστο Χρίστου και το ΕΛΑΜ, που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από τους μεγάλους κερδισμένους του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, το τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα λάβουν στο ερωτηματολόγιο που θα αποστείλουν στους κ.κ. Αναστασιάδη και Μαλά, ζητώντας τις θέσεις τους επί συγκεκριμένων θεμάτων με πρώτιστο το Κυπριακό.
 
Συναφώς, θα πρέπει να καταγραφεί η διακηρυγμένη θέση του Σταύρου Μαλά, από το debate της περασμένης Δευτέρας, πως δεν πρόκειται να εισέλθει σε οποιοδήποτε διάλογο με το ΕΛΑΜ και ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που θα του αποσταλεί.
 
Δεδομένου και του χάσματος απόψεων που χωρίζει το ΕΛΑΜ από τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό, ως επικρατέστερο σενάριο φαντάζει όπως το Κίνημα επιλέξει να μην στηρίξει κανέναν εκ των δύο υποψηφίων.   
 

Δειτε Επισης

Αποφάσισε να πάει στην συνάντηση για τα οδοφράγματα ο Τατάρ αλλά «ξέχασε» να ενημερώσει
Αναμένει από τον Τατάρ να ανταποκριθεί επίσημα στις προτεινόμενες ημερομηνίες για συνάντηση η Κυβέρνηση
Τον Ιούνιο το συνέδριο του ΑΚΕΛ με απευθείας εκλογή ΓΓ-«Στοίχημα η ανάκαμψη του κόμματος»
Εξακολουθεί να στηρίζει λύση εντός παραμέτρων των ΗΕ η Βρετανία-Απαντητική επιστολή του Foreign Office
Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Ακάρ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα
Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025