Για παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα στο Σκοπιανό, κατηγόρησε τον Τσίπρα ο Μητσοτάκης

Σαρανταπέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή από το γραφείο του στη Βουλή, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε παραχωρήσεις στη διαπραγμάτευση, χωρίς να πάρει η Αθήνα τα ανάλογα ανταλλάγματα. Υπογράμμισε ότι η παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ εξασθένισε τη διαπραγματευτική γραμμή της Αθήνας, και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι προχωρά σε μικροκομματικά παιχνίδια που διχάζουν τους Έλληνες.

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».
 
Τα φαινόμενα κυβερνητικής διγλωσσίας δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση', είπε ο Φ. Γεννηματά στον Τσίπρα 
 
Μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που έγινε στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την πεποίθηση για «ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις, και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε το αίτημά της για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εθνική θέση, και υπογράμμισε την ανησυχία της για τα φαινόμενα διγλωσσίας εντός της Κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
 
«Κρατάμε μικρό καλάθι για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό», είπε ο Δ. Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα 
 
Τη μεγάλη ανησυχία του κόμματός του για τα εθνικά θέματα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ενημέρωσή του από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για αυτά τα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως επεσήμανε, κυρίαρχα διακυβεύματα παραμένουν ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων, καθώς και η αναγκαιότητα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός – ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας – εφόσον δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Καμμένος στο ζήτημα της ονομασίας, υποστήριξε ότι ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ούτε ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ποια στάση θα τηρήσει τελικά ο κυβερνητικός εταίρος.
 
Ενιαίο όνομα στη σλαβική διάλεκτο για την πΓΔΜ, πρότεινε ο Σ. Θεοδωράκης 
 
Την άποψη ότι η διγλωσσία της κυβέρνησης σχετικά με τις εξελίξεις στο «Σκοπιανό» δεν βοήθησε τη θέση της χώρας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο κ. Καμμένος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, σημειώνοντας ότι πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας εκφράζουν διαφορετικές θέσεις.  

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις και ενδεχόμενη λύση και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την πΓΔΜ για εγκατάλειψη αλυτρωτικών βλέψεων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά εκκρεμή ζητήματα, με κυρίαρχο αυτό των διατάξεων του Συντάγματος της πΓΔΜ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός επέδειξε μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση και υποστήριξε ότι χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για χάραξη κοινής εθνικής πολιτικής.

Αναφορικά με το ονοματολογικό, ο Σ. Θεοδωράκης πρότεινε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία και αμετάφραστη λέξη στη σλαβική διάλεκτο.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν στηρίζει τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ.
 
Διαπραγμάτευση από μηδενική βάση ζήτησε ο Β. Λεβέντης, στη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα 
 
Λανθασμένη χαρακτήρισε την επιλογή να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στη βάση της αποδοχής της σύνθετης ονομασίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Λεβέντης δήλωσε αντίθετος στη σύνθετη ονομασία της πΓΔΜ, επειδή περιέχει τον όρο «Μακεδονία», και διευκρίνισε ότι η συγκατάθεση που ο ίδιος δίνει είναι για την ονομασία «Σκόπια».

«Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σε αυτό έχει χυθεί αίμα», είπε ο κ. Λεβέντης στον Έλληνα πρωθυπουργό, καλώντας τον να μην αναλάβει ένα στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Στις δηλώσεις του, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Όπως υποστήριξε, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνοδευτεί από οικονομικές συμφωνίες και όρους που να δημιουργούν ασφάλεια στην πΓΔΜ, αλλά χωρίς αποδοχή της σύνθετης ονομασίας.

Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι σφόδρα αντίθετος με μια ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Macedonia», και υποστήριξε πως εάν η κυβέρνηση διαπραγματευτεί από μηδενική βάση τότε «όλος ο λαός θα στηρίξει τον πρωθυπουργό. Μαζί και εγώ».
 

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια για το θέμα του ονόματος

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ πραγματοποιείται απόψε στα Σκόπια στην οποία εξετάζεται το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

 Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) και πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

  Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το οποίο σε σχετική του ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα ανέφερε ότι μετά το πέρας της δεν προβλέπονται δηλώσεις προς τον Τύπο.
 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Άλλαξε ρότα η Ειρήνη Μουρτζούκου-«Ο πατέρας των παιδιών μου δεν είναι ο σύντροφος της μητέρας μου»
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η αναφορά για «χαριεντίσματα», δεν μου άφησε περιθώριο ο Σαμαράς
Συμμορία εκατομμυρίων ξήλωσε η ΕΛΑΣ-Οι τρεις μέθοδοι εξαπάτησης και το δίκτυο που έστησαν
Συνελήφθη 26χρονος για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους-Ερευνάται σύνδεση με γιάφκα στο Παγκράτι
Η έκθεση-βόμβα που ανατρέπει τα δεδομένα για το τρίτο βρέφος στην υπόθεση της Αμαλιάδας
Σύλληψη 16χρονων για επίθεση και ξυλοδαρμό 14χρονου στη Λέσβο
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στην Ελλάδα-Σημάδεψε και έσπρωξε βίαια τον υπάλληλο
«Πήγε να με πνίξει στον ύπνο μου», καταγγέλλει γυναίκα που είχε συγκατοικήσει με την Ειρήνη Μουρτζούκου
Έκρηξη σε διυλιστήριο της Σμύρνης-Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα
Επεισόδια σε εκδήλωση Ουκρανών στη Μάνδρα για τον Μεγάλο Λιμό-Παρενέβησαν μέλη του ΚΚΕ