Μίλησαν ανοικτά για ονομασία και διμερείς σχέσεις Ελλάδας – πΓΔΜ

Θετική είναι η αποτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη χθεσινή συνάντηση στο Νταβός μεταξύ του Αλέξη Τσίπρας και του Ζόραν Ζάεφ.
 
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα κάνουν λόγο για ειλικρινή συζήτηση και σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, τέθηκαν ανοικτά όλα τα ζητήματα.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ότι βούληση της Αθήνας είναι να υπάρξει συνολική λύση βάσει της οποία να επαναθεμελιώνεται η σχέση καλής γειτονίας των δύο χωρών: «Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε  τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», υποστήριξε, άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.
 
Πηγές της ελληνικές κυβέρνησης εκτιμούν ότι συντελέστηκε πρόοδος κατά τη χθεσινή μέρα και σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η πλευρά της πΓΔΜ προχώρησε σε κινήσεις «καλής θέλησης». Ιδιαίτερη σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας».
 
Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και αφορούν για παράδειγμα στην υποψηφιότητα της πΓΔΜ στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, έγινε διεξοδική συζήτηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι ελληνική θέση παραμένει ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικός ο όρος της χρήσης του ονόματος «έναντι όλων» και επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος. Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.
 

Δειτε Επισης

Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του για τη Δευτέρα το Δικαστήριο για τα επεισόδια έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος
Αεροπορική εταιρεία μηδένισε το κοντέρ για αιωνόβια επιβάτη-Είναι 101 και την έβγαλε... ενός
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Ο Πούτιν ελέγχει πλέον τη Wagner-Πώς χιλιάδες μισθοφόροι του Πριγκόζιν παίρνουν εντολές από το Κρεμλίνο
BINTEO: Ο πιο εναλλακτικός μαραθωνοδρόμος-Αντί για νερό έπινε κρασί