Πιθανή μια Σύνοδος με την Τουρκία την άνοιξη, σύμφωνα με το Κολέγιο των Επιτρόπων

Το Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε επί της αρχής τη δυνατότητα για μια Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, αργότερα την άνοιξη, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, αρμοδια για θέματα δικαιοσύνης μετά τη συνεδρίαση.

Της συνεδρίασης δεν προήδρευσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ταλαιπωρείται από έναν στομαχικό ιό, όπως ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη Βέρα Γιούροβα, την Επίτροπο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει για τη συνεδρίαση του Κολεγίου, οι Επίτροποι είχαν σήμερα μια εκτεταμένη συζήτηση για το γενικότερο θέμα της Τουρκίας. Μάλιστα το σώμα ενημέρωσαν τόσο ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς, όσο και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
 
Η ενημέρωση δεν είχε αντικείμενο μόνο τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Όπως επεσήμανε ο κ. Σχοινάς, ενημέρωση έγινε και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν, με την Ύπατη Εκπρόσωπο να ενημερώνει το Κολέγιο «υπό το φως των εξελίξεων στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Επιπλέον έγινε συζήτηση για την συνέχιση της συνεργασίας στο θέμα του προσφυγικού και ανακοινώθηκε ότι από τα €3 δις του σχετικού ταμείου, τα €1,85 δις έχουν εκταμιευθεί και τα υπόλοιπα θα εκταμιευθούν ως το τέλος του έτους. Η λεγόμενη "δεύτερη δόση" θα καταβληθεί με τους ίδιους όρους όπως και η πρώτη, ανέφερε η Επίτροπος.
 

Δειτε Επισης

Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο αεροσκαφών και μονάδα παραγωγής πυραύλων στη Ρωσία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκινά απολύσεις περισσότερων από 1.350 εργαζομένων
Το PKK ζητά την αποφυλάκιση του Οτσαλάν και εγγυήσεις ασφαλείας για την επιστροφή των μαχητών του στην Τουρκία
Ξεκινά η δίκη του οδοντιάτρου που δηλητηρίασε τη σύζυγό του-Έψαχνε «πώς φτιάχνεις δηλητήριο» στο διαδίκτυο
Διεθνής επιχείρηση κατά της σωματεμπορίας-Μικρά παιδιά μεταξύ των 1194 θυμάτων
Ζωντανή τουρίστρια που αγνοείτο επί 12 ημέρες σε απομακρυσμένη περιοχή στην Αυστραλία-«Τα κατάφερε υπό αδιανόητες συνθήκες»
Τραγικό παιγνίδι για δεκαεπτάχρονο στην Ιταλία-Καταπλακώθηκε από το τούνελ που έσκαψε στην άμμο
Πατέρας στο Πακιστάν σκότωσε τη 16χρονη κόρη του επειδή αρνούνταν να κλείσει τον λογαριασμό της στο TikTok
Λαβρόφ και Ρούμπιο συζήτησαν για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στην σύνοδο της ASEAN στη Μαλαισία
Τραμπ: Θα προσφέρουμε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο μέσω του ΝΑΤΟ, έρχεται σημαντική ανακοίνωση για Ρωσία