Κωδικός Debate: Όλες οι μονομαχίες των υποψηφίων από το 1988 μέχρι το 2013 (pics)

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από το πρώτο και μοναδικό debate που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 9 και 5 στα στούντιο του ΡΙΚ και στο οποίο οι βασικοί υποψήφιοι των Προεδρικών Εκλογών θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο και θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τον «πόλεμο» των εντυπώσεων ενώπιον του λαού.
 
Οι αναλυτές πάντως δεν αναμένουν ιδιαίτερες μεταβολές στα ποσοστά των υποψηφίων μετά την αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση, αφού ο τρόπος με τον οποίο αυτή διεξάγεται δύσκολα βγάζει τη συζήτηση αλλά και τους υποψηφίους έξω από τα γνωστά καλούπια.
 
Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου μεταξύ των υποψηφίων υπάρχει διάλογος και η συζήτηση δίνει και παίρνει, στην Κύπρο τα προεδρικά debates περιορίζονται σε μονολόγους των υποψηφίων, οι οποίοι έχουν και την πίεση του χρόνου να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του συντονιστή σε στενά χρονικά πλαίσια.
 
Όπως  στο εξωτερικό έτσι και στην Κύπρο, όσο περνούσαν τα χρόνια το παραδοσιακό μπαλκόνι μετεξελίχθηκε και μπήκε στα σπίτια του λαού μέσα από τις τηλεοράσεις.
 
Το πρώτο debate στην Κύπρο διεξήχθη το 1988, πριν καν δημιουργηθούν οι πρώτοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Για την εποχή θεωρήθηκε πολύ πρωτοποριακό, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα το πρώτο debate πραγματοποιήθηκε 2 χρόνια αργότερα, το 1990.
 
Με αφορμή το αποψινό debate λοιπόν κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία των πολιτικών, τηλεοπτικών μονομαχιών της χώρας μας.
 
 
1988: Το πρώτο
 
Στο πρώτο debate του 1988 συμμετείχαν οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι. Ο για 11 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γλαύκος Κληρίδης, ο γιατρός και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και ο νεοεμφανιζόμενος επιχειρηματίας και οικονομολόγος, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Γιώργος Βασιλείου και ο οποίος τελικά κέρδισε τις εκλογές.
Για το Κυπριακό τηλεοπτικό κοινό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία να βλέπουν μαζί στην τηλεόραση τους πολιτικούς ηγέτες. Η συζήτηση ήταν ανοιχτή με εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες και ευθείες επιθέσεις. Ήταν μια συζήτηση που πιο πολύ μείωνε τους πολιτικούς αντιπάλους για τα πεπραγμένα παρά μια συζήτηση για το μέλλον.
Όπως και σε όλα τα επόμενα debates έτσι και σε αυτό κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Κυπριακό ενώ δεν έλειψαν οι υποσχέσεις για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων.
 
1993: Αλλαγή φρουράς
 
Το επόμενο προεδρικό debate πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1993 με τη συμμετοχή των τριών βασικών υποψηφίων. Του Γιώργου Βασιλείου που στηριζόταν από το ΑΚΕΛ και το ΑΔΗΣΟΚ, τον Γλαύκο Κληρίδη που στηριζόταν από το κόμμα του και τον Πασχάλη Πασχαλίδη που στήριζαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.
Η δέσμη ιδεών Γκάλι που είχε εκπονηθεί τα προηγούμενα χρόνια κατά την από τον Γιώργο Βασιλείου ήταν αυτή που κυριάρχησε στη συζήτηση. Από τη μία ο Γιώργος Βασιλείου υπεραμύνετο του αποτελέσματος που κατάφερε να φέρει κατά την περίοδο που διαπραγματεύτηκε το Κυπριακό κι από την άλλη οι δύο ανθυποψήφιοί του τάχθηκαν  ανοιχτά εναντίον σε μια λύση στη βάση των ιδεών Γκάλι. Μάλιστα ο Γλαύκος Κληρίδης ξεκαθάρισε πως αν αυτός εκλεγεί στην Προεδρία τότε θα ενταφιάσει τις ιδέες Γκάλι.
 
Στις εκλογές είχαμε αλλαγή φρουράς αφού ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα πραγματικό ντέρμπι στον δεύτερο γύρο με διαφορά δύο χιλιάδων ψήφων από τον Γιώργο Βασιλείου.
 
1998: Debate με… εκτοξεύσεις πυραύλων
 
Πέντε χρόνια μετά στις εκλογές του 1998 υπήρξε πληθώρα υποψηφίων που χώρεσαν στο στούντιο του ΡΙΚ για να αναμετρηθούν σε μια τηλεοπτική μονομαχία. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Ιακώβου υποστηριζόμενος από ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, ο Γλαύκος Κληρίδης που ζητούσε επανεκλογή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλέξης Γαλανός, ο Γιώργος Βασιλείου, ο ηγέτης του νεοσύστατου τότε κόμματος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο Νίκος Ρολάνδης συμμετείχαν στο debate του 1998.
Κύριο θέμα συζήτησης πέραν από το Κυπριακό, η αγορά και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο. Οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Ιακώβου καλοκρατούσαν τους υπόλοιπους πέντε κατά τη διάρκεια της συζήτησης,  για να έχουν την εύνοια τους στον δεύτερο γύρο.
 
Όπερ και εγένετο αφού ο Γλαύκος Κληρίδης με τη στήριξη των Ρολάνδη, Βασιλείου, Γαλανού και Κουτσού πέτυχε επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.
 
2003: Το debate που δεν έγινε
 
Επόμενες εκλογές αυτές του 2003. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και λίγους μήνες πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ίσως η μικρότερη σε διάρκεια προεκλογική περίοδος και δεν επέτρεψε την διεξαγωγή debate.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διεκδικούσε επανεκλογή μόνο για 16  μήνες για να λύσει το Κυπριακό, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης με μια άνευ προηγουμένου συνεργασία ζητούσαν επιτακτικά αλλαγή πλεύσης. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ(ΕΔΕΚ) και Οικολόγοι στήριξαν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και ΔΗΣΥ στήριξαν επανεκλογή Κληρίδη, ενώ υποψήφιος ήταν και ο τότε Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης με την στήριξη κάποιων εκ των αποχωρησάντων από το ΔΗΣΥ που διαφωνούσαν με τους προεδρικούς χειρισμούς στο Κυπριακό.  Επίσης υποψήφιος ήταν και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.
 
Ο Γλαύκος Κληρίδης εξήγγειλε την υποψηφιότητα του τον Ιανουάριο και ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει προεκλογική εκστρατεία πέραν κάποιον συνεντεύξεων με μόναδικο θέμα το Κυπριακό. Την Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι συμφώνησαν να παρουσιαστούν σε μια διακαναλική συνέντευξη την Παρασκευή πριν τις εκλογές, ωστόσο ούτε αυτό συνέβη αφού ο Τάσσος Παπαδόπουλος επέλεξε να μην παρουσιαστεί εάν δεν ήταν παρών και ο Γλαύκος Κληρίδης. 
 
Τελικά διακαναλική συνέντευξη των υποψηψίων δεν έγινε και το ΡΙΚ περιορίστηκε να δείξει 10λεπτα μηνύματα όλων των υποψηφίων. 
 
2008: Debate του Αγίου Βαλεντίνου
 
Οι εκλογές του 2008 ήταν ίσως οι πιο ανατρεπτικές από όσες διεξήχθησαν στα 58 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι βασικοί υποψήφιοι ήταν τρεις. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης στηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ, ο Δημήτρης Χριστόφιας με τη στήριξη του ΑΚΕΛ και ο Τάσσος Παπαδόπουλος που διεκδικούσε επανεκλογή με τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και εμφανιζόταν από τις δημοσκοπήσεις ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διεξήχθησαν δύο debates ένα για την εσωτερική διακυβέρνηση και ένα για το Κυπριακό.
 
Μάλιστα το δεύτερο διεξήχθη στις 14 Φεβρουαρίου 2008 ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων με τους υποψηφίους να διερωτούνται
κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του debate, πόσοι από τους ερωτευμένους τους παρακολουθούν.
 
Ειδικά το δεύτερο debate που αφορούσε το Κυπριακό διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και η συζήτηση ήταν πιο ζωντανή σε σχέση με του πρώτου debate. Μάλιστα ήταν από τις ελάχιστες τηλεμαχίες στην οποία υπήρξαν παρεμβάσεις εκτός των προκαθορισμένων πλαισίων αλλά και τοποθετήσεις σε απαντήσεις ανθυποψηφίων.
 
2013: Παγωμάρα, ένταση και αλληλοκατηγορίες
 
Και στις εκλογές του 2013 διεξήχθησαν τρια debate και άλλο ένα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Το κλίμα στα debates δεν ήταν και πολύ ευχάριστο αφού υπήρχε μεγάλη ένταση λόγω των κρίσιμων στιγμών που περνούσε η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης  στην οποία περιήλθε η χώρα.
Και στο δεύτερο debate που αφορούσε το Κυπριακό το κλίμα δεν ήταν καλύτερο αφού οι υποψήφιοι επικεντρώθηκαν σε μια παρελθοντολογία για τα όσα προηγήθηκαν από το 2004 και μετά.
Στο δεύτερο γύρω πέρασαν ο Σταύρος Μαλάς και ο Νίκος Αναστασιάδης οι οποίοι αναμετρήθηκαν σε ακόμα ένα debate την εβδομάδα μεταξύ των δύο γύρων. Νικητής των εκλογών ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

Δειτε Επισης

Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ψάχνουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»