"Αν έχουν, λοιπόν, σχέδια Β', ας έλθουν να τα συζητήσουμε"
09:49 - 20 Ιανουαρίου 2018
Μια βδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο (28.1.2018) των προεδρικών εκλογών, των 13ων στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θέτει για δεύτερη και τελευταία φορά υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα, τονίζει, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «Με το να μιλούμε αφηρημένα για άλλα σχέδια και λύσεις, δεν εξασφαλίζουμε ούτε συνθήκες ειρήνης, ούτε τον Ελληνισμό της Κύπρου». Στα όσα λέγονται για σχέδια Β', «νέες στρατηγικές» και «απροσδιόριστες επανατοποθετήσεις» του Κυπριακού, η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι: «Αν έχουν, λοιπόν, σχέδια Β', ας έλθουν να τα συζητήσουμε». Τονίζει ωστόσο ότι «ο επιδιωκόμενος στόχος, όπως έπραξαν όλοι οι προκάτοχοί μου, είναι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία».
Επισημαίνει ότι προϋπόθεση για τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού είναι η θέση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. «Για τη λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη η θετική συνεργασία και συμβολή της Τουρκίας», υπογραμμίζει ο ΠτΔ.
Επισημαίνει ότι προϋπόθεση για τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού είναι η θέση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. «Για τη λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη η θετική συνεργασία και συμβολή της Τουρκίας», υπογραμμίζει ο ΠτΔ.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει σαφές προβάδισμα και θα επανεκλεγεί στον β' γύρο των εκλογών (4 Φεβρουαρίου) όποιος και αν είναι ο αντίπαλος του, ο ίδιος σημειώνει πως «δεν υπάρχουν εύκολες εκλογές» και ότι δεν διακατέχεται από την «αλαζονεία του φαβορί».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πολιτική του στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, «δεν καταλήξαμε (σε συμφωνία), όχι λόγω της στάσης του κ. Ακιντζί, ή λόγω των σχέσεών του μαζί μου, αλλά, κατά κύριο λόγο, λόγω της αρνητικής θέσης της Άγκυρας στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης απορρίπτει τις κατηγορίες των ανθυποψηφίων του και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει λόγους να απορρίψει την σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αντίθετα, καταβάλλω προσπάθειες με στόχο, μέσα από την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να υπάρξει τέτοια επιρροή στην Άγκυρα, ώστε να κατανοήσει ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας», εξηγεί.
Στο ερώτημα, γιατί δεν προχώρησε σε διαπραγμάτευση συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, απαντά: «Απώτερος στόχος μας, η αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου στους κόλπους της ΕΕ και διεθνώς, μέσω της ευθυγράμμισης των συμφερόντων των χωρών στην περιοχή μας, καθώς και των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας».
Για το πολυσυζητημένο θέμα της οικονομικής κρίσης του 2013 και του «κουρέματος» των καταθέσεων ο Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στους επικριτές του λέει: «Όχι τώρα να έρχονται αυτοί, που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, να ζητούν και ευθύνες από εκείνους που είχαν μια σωτήρια πρόταση... Αντί να τρίζει η άμαξα, τρίζει ο αμαξιλάτης;».
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ζητήσει συνεντεύξεις και από τους υποψηφίους προέδρους Σταύρο Μαλά, Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα. Αναμένει τις απαντήσεις για να δημοσιεύσει τις συνεντεύξεις τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ