Λάτρης του Facebook ο διακινητής ανθρώπινων οργάνων που συνελήφθη στην Κύπρο (pics)
15:26 - 20 Ιανουαρίου 2018
Στην περίπτωση όμως του Moshe Harel, μάλλον το εντελώς αντίθετο συνέβη, αφού ο μέχρι πρότεινος καταζητούμενος, φαίνεται να λάτρευε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη το Facebook, όπου σε καθημερινή σχεδόν βάση, έδινε αναφορά στους φίλους του, για το τι κάνει, πού βρίσκεται, πού δουλεύει, αναρτώντας μάλιστα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της κοινωνικότατης κατά τ’ άλλα ζωής του. Σε μία περίπτωση μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχε βγάλει και live video από ένα τραπέζι στο οποίο είχε βρεθεί με φίλους.
Το εξωφρενικό ωστόσο στην όλη ιστορία δεν είναι το θράσος του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος όντας καταζητούμενος για κακουργήματα, δεν φοβόταν να κάνει τη ζωούλα του και να την προβάλει παντού, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Το εξωφρενικό στην όλη ιστορία, είναι το πώς, ενώ εθνικές και διεθνείς διωκτικές αρχές τον είχαν στην λίστα των πλέον καταζητουμένων προσώπων, για τόσο σοβαρά εγκλήματα, δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να ψάξουν στο διαδίκτυο, αφού πληκτρολογώντας απλά το όνομά του, ακόμη και σήμερα που βρίσκεται κρατούμενος στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, σε βγάζει απευθείας στο πλούσιο από φωτογραφίες, βίντεο και αναρτήσεις, προφίλ του.
Η Ιντερπόλ θα μπορούσε μάλιστα να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο, τον ίδιο, αφού συχνά πυκνα έδινε αναφορά για το πού βρίσκεται και το τι κάνει, ενώ στα στοιχεία του, είχε αναρτημένη και την πόλη στην οποία ζούσε στο Ισραήλ -το οποίο Ισραήλ ειναι μία από τις 192 χώρες – μέλη της διεθνούς αστυνομικής δύναμης της Interpol.
Βέβαια να πούμε πως ο Harel είχε συληφθεί το 2012 από την ισραηλινή αστυνομία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η έκδοσή του στο Κόσοβο, μιας και το Ισραήλ δεν είχε διπλωματικές σχέσεις με το Κόσοβο. Ερώτημα ωστόσο παραμένει, το γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Ρωσίας και της Ιντερπόλ, για τις οποίες δεν τίθετο ούτε θέμα έλειψης διπλωματικών σχέσεων, ούτε θέμα μη συμμετοχής του ισραηλινού κράτους στο διεθνή αστυνομικό οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το ευτυχές γεγονός είναι ότι η κυπριακή αστυνομία έδρασε αστραπιαία και κατάφερε αυτό που δεν κατάφεραν μεγαλύτερες και σε αριθμό προσωπικού, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή διωκτικές αρχές να κάνουν.