ΠτΔ: Οι όποιες απειλές της Τουρκίας δεν είναι προς όφελος του συνόλου των πολιτών

Δεν έχει να αντιμετωπίσει καμία απειλή η κυβέρνηση «δοθέντως ότι προχωρεί στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερώτηση για τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τη σημερινή παρουσίαση του έργου και του οράματός του για το μέλλον.
 
Επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι. «Συνεπώς οι όποιες απειλές (της Τουρκίας) δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία».
 
Εάν, συνέχισε, επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κινήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια καλύτερα οργανωμένη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αυτό θα το δούμε τους επόμενους μήνες.
 
Στην ερώτηση τί αναμένει από την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά το 1964 για πρώτη φορά η χώρα αυτή διαπίστευσε πρέσβη της στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2015. «Επιδίωξη και στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με όλα τα κράτη και του Αραβικού Κόλπου». Όπως εξήγησε, είναι η πέμπτη επίσκεψη σε χώρες του Κόλπου, πλην του Ομάν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δωρεά του πλοίου γενικής υποστήριξης «Αλάσια» από τον Σεϊχη του Ομάν στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός του 2017.
 
Επιδιώκουμε, ανέφερε, να ακολουθήσουμε την ίδια στρατηγική πολιτική, όπως και με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, με συνεργασίες διμερείς ή τριμερείς ώστε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Έχει μέγιστη σημασία αυτό για όλους τους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς μας για το μέλλον, κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες διαμέρισμα στη Λακατάμια-Στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία
«Με μαχαίρωσε ο πατέρας μου», φώναζε ο 45χρονος γιος αφού χτυπήθηκε από τον 71χρονο
Ζελενσκι: Θα πάω την Πέμπτη στην Τουρκία, περιμένουμε πλήρη και γενική κατάπαυση πυρός
ΒΒC: O Πούτιν ίσως ζήτησε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για να διασπάσει το μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης
Επίσκεψη Προέδρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας-«Αποτελεί πρότυπο νοσηλευτικού ιδρύματος»
Έτοιμος να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασίου ο Χαννίδης-Θέτει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση διαγραφέντων
«Στόχος είναι να φέρουμε τη νεολαία της Κύπρου πιο κοντά»
Υπ. Άμυνας: Μένουμε στρατευμένοι στον αγώνα για ελευθερία
Με μία μαχαιριά σκότωσε τον γιο του ο 71χρονος-«Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά»
Σκέψεις για τριπλή απόσυρση στην ΕΔΕΚ-Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τον Νίκο Αναστασίου