Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζει τα κατεχόμενα "ασφαλή και ελεύθερη χώρα"

 
Ως «ασφαλής και ελεύθερη χώρα» παρουσιάζεται η «βόρεια Κύπρος», δηλαδή το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, από την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) «Freedom House». Η οργάνωση, που ασχολείται με την έρευνα και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της πολιτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941, εκπονεί ετησίως εκθέσεις, που υπογράφουν πολιτικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι σχετικά με την ασφάλεια σε όλα τα κράτη του κόσμου.
 
Σύμφωνα με την φετινή έκθεση της ΜΚΟ, «η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», το πολιτικό μόρφωμα των κατεχομένων, «θεωρείται μια ασφαλής χώρα» (κατά 81%) με πολύ ψηλά ποσοστά τόσο στις πολιτικές ελευθερίες, όσο και στα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζει πολύ υψηλά επίπεδα ελευθερίας σε όλους τους τομείς, και τους επιμέρους (κατά 94%), γεγονός που την τοποθετεί στις πιο ψηλές θέσεις παγκοσμίως.
 
Αντιθέτως -αναφέρει η έκθεση- η Τουρκία βρίσκεται στις πλέον μη ασφαλείς χώρες και κατατάσσεται στις μη ελεύθερες χώρες. «Το πέρασμα της Τουρκίας από το "Partly Free" (ελεύθερα) στο "Not Free" (ανελεύθερα) είναι το αποκορύφωμα της πτώσης της χώρας από το 2014, λόγω της κλιμακούμενης σειράς επιθέσεων στον Τύπο, στους χρήστες των κοινωνικών μέσων, στους διαδηλωτές, στα πολιτικά κόμματα, στο δικαστικό σώμα και στο εκλογικό σύστημα, καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν αγωνίζεται να επιβάλει εξατομικευμένο έλεγχο στην κοινωνία» αναφέρεται στην έκθεση της «Freedom House».
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι συστηματικοί ψεκασμοί κουνουπιών στη Λάρνακα
Αίτημα από Σλοβακία και Πορτογαλία για το σχέδιο Εστία-Επέστρεψαν στην Κύπρο δύο ασθενείς από το Ισραήλ
Πολλή μελέτη για Μιχαηλίδου εντός καλοκαιριού-Αξιολόγηση και ειδική εκπαίδευση τα μεγαλύτερα μέτωπα
Θα μας κάψει και το φετινό καλοκαίρι-Προβλέπονται ακραίες θερμοκρασίες αλλά και σκόνη
Ρίχνει τους τόνους για Τυχικό ο Αρχιεπίσκοπος και περιμένει το Πατριαρχείο-Εάν τεθεί θέμα στη Σύνοδο θα συζητηθεί
Η αθέατη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας… Τα παιδιά των εγκλωβισμένων που για δεκαετίες ζούσαν μόνα
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 5,4 εκατ. ευρώ
Στις ύψιστες προτεραιότητες ΠτΔ η διακρίβωση τύχης αγνοουμένων
Παραδέχεται τα προβλήματα στο ΓεΣΥ ο Δαμιανός-«Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες δεν θα καταρρεύσει»
Βγαίνει μπροστά το Υπ. Ενέργειας για απότομη αύξηση στα καύσιμα-«Θα ληφθούν μέτρα αν δεν αιτιολογείται»