Οι νέοι συζητούν με τον Υπουργό Μεταφορών για την Κυπριακή ναυτιλία και τις προοπτικές της

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο οργανισμός «The European Cyprus Society» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 η πρώτη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για το φετινό έτος, με κύριο ομιλητή τον Yπουργό Mεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κο. Μάριο Δημητριάδη. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Υπουργείο Μεταφορών, είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την ιστορία, εξέλιξη και προοπτική της Κυπριακής ναυτιλίας για τη νέα γενιά. Τόσο τα μέλη του οργανισμού όσο και νέοι που συμμετείχαν στην συνάντηση εξέφρασαν τις απόψεις τους στον Υπουργό, και είχαν την ευκαιρία για μια εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων με τον Υπουργό.
 
Το γεγονός ότι η Κυπριακή ναυτιλία είναι 3η δύναμη στην Ευρώπη, καθώς και οι τομείς ανάπτυξης και τα κίνητρα που δίνονται σήμερα στους νέους στον τομέα της ναυτιλίας, ήταν θέματα που απασχόλησαν το πρώτο μέρος της συνάντησης. Ειδικότερα στους αναπτυξιακούς τομείς έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εγγραφή πλοίων από διάφορες χώρες υπό τη σημαία της Κύπρου, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών σε ναυτιλιακές εταιρείες. Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την βελτιωμένη ποιότητα υπηρεσιών που παρέχεται πλέον, ενώ τα προβλήματα που επισημάνθηκαν αφορούσαν κυρίως στο τουρκικό εμπάργκο των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα με Κυπριακή σημαία, γεγονός το οποίο αποτελεί πλήγμα για την Κυπριακή ναυτιλία.
 
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Μεγάλη Βρετανία έγινε και αναφορά στα κίνητρα που παρέχονται στην Κύπρο στον τομέα της ναυτιλίας. Ιδιαίτερη νύξη έγινε στο καθεστώς φορολόγησης που υπάρχει και τα προνόμια τα οποία παρέχονται. Επίσης τονίστηκε σε μεγάλο βαθμό το υγειές περιβάλλον και το σύστημα που έχει διαμορφωθεί κυρίως από το 2010 κι έπειτα.
 
Σε ανάλογη ερώτηση που έγινε για τις προοπτικές της ναυτιλίας στην Κύπρο, ο Υπουργός φάνηκε αισιόδοξος παρά των ελλείψεων που υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν κυρίως ελλείψεις σε τεχνικούς υπαλλήλους σε θέματα ναυτιλίας ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για ναυτική εκπαίδευση και ιδίως ατόμων που θα έχουν τη δυνατότητα να επανδρώσουν ναυτιλιακές εταιρείες. Ο κος. Δημητριάδης επιβεβαίωσε πως δίνονται ευκαιρίες σε νέους για πρακτική άσκηση σε αυτό τον τομέα, και μέσα από την επιδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και μέσα από τις υποτροφίες που δίνονται για σπουδές σε συναφείς κλάδους στο κρατικό και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας.
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 5,4 εκατ. ευρώ
Στις ύψιστες προτεραιότητες ΠτΔ η διακρίβωση τύχης αγνοουμένων
Παραδέχεται τα προβλήματα στο ΓεΣΥ ο Δαμιανός-«Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες δεν θα καταρρεύσει»
Βγαίνει μπροστά το Υπ. Ενέργειας για απότομη αύξηση στα καύσιμα-«Θα ληφθούν μέτρα αν δεν αιτιολογείται»
Καλοκαιριάτικες βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα-Στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία
Οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά πιέζουν ασφυκτικά τα νοικοκυριά-Προμηνύεται δύσκολο καλοκαίρι
Περίπου 70.000 μονάδες αίματος ετησίως από εθελοντική αιμοδοσία στην Κύπρο
Δέσμευση Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος να αξιοποιήσει πορίσματα τριημέρου για Ξηρολιθική Κληρονομιά
Ακυρώθηκαν πάνω από δέκα πτήσεις προς και από τη Λάρνακα λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή
Κοντά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος-Πέφτει η θερμοκρασία, αναμένονται βροχές από την Κυριακή