Τα εκθέματα, τα άρματα μάχης και ο σχεδιασμός για το στρατιωτικό Μουσείο (pics-video)

Στην τελική φάση για ολοκλήρωση  βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης στο παλιό κτήριο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως το οποίο θα στεγάσει το Στρατιωτικό Μουσείο της Εθνικής Φρουράς.
 
Τα έργα συντήρησης στο εσωτερικό του κτηρίου ανέλαβε το Τμήμα Δημοσίων Έργων και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ αναμένουν την ολοκλήρωση των έργων ούτως ώστε να αρχίσει η μεταφορά των κειμηλίων που θα εκτίθενται στο Μουσείο.
Ο εξωτερικός χώρος του κτηρίου ωστόσο που από σήμερα φιλοξενεί παλιά άρματα μάχης της Εθνικής Φρουράς καθώς και άρματα μάχης του Αττίλα που καταλήφθηκαν από Ελληνοκύπριους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 θα τύχει ανάλογης εκμετάλλευσης.
Το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας όπως θα ονομάζεται θα στεγαστεί στην Λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος 13 και θα συγκεντρώνει τεκμήρια της στρατιωτικής Ιστορίας της Κύπρου μεταξύ των οποίων όπλων, αρμάτων μάχης, φωτογραφίας και άλλα κειμήλια και εκθέματα από τη σύγχρονη ιστορία του νησιού.
Σημειώνεται πως το μουσείο είναι κοντά σε άλλα μουσεία αλλά και την Ελληνική Πρεσβεία, μπροστά από την οποία γίνονται οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.
Το Υπουργείο Άμυνας έχει προβεί ήδη στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της διεύθυνσης ιστορίας της ΕΦ ώστε να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερα τεκμήρια που θα εκτίθενται στο μουσείο. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο έχει προσεγγίσει συλλέκτες καθώς και οικογένειες παλιών στρατιωτών που πολέμησαν στον Α’ και Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, στον Α΄ Παγκόσμιο στον Β΄ καθώς, κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.
Μεταξύ των εκθεμάτων που θα εκτίθενται στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου είναι ένα αμερικανικό άρμα M-47 λάφυρο της Εθνικής Φρουράς από τον Αττίλα, ένα αυτοσχέδιο άρμα το οποίο χρησιμοποιούταν σε λατομεία επί Αγγκλοκρατίας και μετατράπηκε κατάλληλα ώστε να εξυπηρετεί την Εθελοντική Εθνοφρουρά το 1963, άρμα Μάρμορ Χάριντκτον τα οποία επίσης χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 1963-1964 αφού μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα ενώ παρέμειναν στις τάξεις της ΕΦ και μετά το 1974, ρωσικό άρμα μάχης Τ-34, καθώς και πλήθος άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων της ΕΦ.

Δειτε Επισης

Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό της λίμνης Μεμί για άρδευση-«Δεν μπορούν να δοθούν άλλες ποσότητες»
Ανοικτή επιστολή μοναχών της Μονής Αββακούμ με πυρά προς τον Μητροπολίτη Ταμασού-Καταγγέλλουν παράνομη εισβολή
ΤΟΜ: Εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά οι διαθέσιμες χορηγίες για ηλεκτροκίνηση
Εντός των ημερών το πόρισμα της πειθαρχικής εναντίον του Εκτελεστικού Διευθυντή Λάρνακας-Αμμοχώστου
Ανησυχία βουλευτών για τις συνθήκες διαβίωσης σε δομές φροντίδας
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα μεταφορών συζήτησαν Βαφεάδης με Ρέγκεβ
Ανέγερση νέων σχολείων και κλιματιστικά, οι στόχοι της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας
Υποβλήθηκαν 2.841 αιτήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Πολεοδομικής Αμνηστίας
Προανήγγειλε δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Tεκμηρίωσης ο Δαμιανός-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Τυχόν αλλαγές στο δρόμο Λευκωσίας Τρόοδους θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση 10 χρόνων-Προειδοποιεί ο Βαφέαδης