Αιματηρή διαδήλωση στην Μιανμάρ

 

Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ το βράδυ της Τρίτης εναντίον ενός πλήθους βουδιστών εθνικιστών όταν αυτό αποπειράθηκε να καταλάβει ένα δημόσιο κτίριο στην επαρχία Ραχίν της Μιανμάρ, σκοτώνοντας επτά διαδηλωτές και τραυματίζοντας άλλους δεκατρείς, δήλωσε εκπρόσωπός της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας διέταξαν το πλήθος να διαλυθεί και πυροβόλησαν προειδοποιητικά στον αέρα (...). Αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν αστυνομικοί πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες για να προειδοποιήσουν και να διαλύσουν» τους συγκεντρωμένους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίο Σο, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκατρείς τραυματίστηκαν στη Μράουκ Ου», συμπλήρωσε ο ίδιος και διευκρίνισε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τις πέτρες που τους πέταξαν διαδηλωτές. Σήμερα το πρωί η ηρεμία αποκαταστάθηκε στην πόλη, πρόσθεσε.

Η Μράουκ Ου βρίσκεται στη Ραχίν, στη δυτική Μιανμάρ, μια περιοχή όπου επικρατεί μεγάλη ένταση από το περασμένο καλοκαίρι και την έναρξη των εκτεταμένων επιχειρήσεων καταστολής που εξαπέλυσε ο βιρμανικός στρατός. Πάνω από 650.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να προσφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ΜΚΟ θεωρούν ότι επρόκειτο για μια εκστρατεία «εθνικής εκκαθάρισης». Ήταν η απαγόρευση μιας πορείας εθνικιστών για να τιμηθεί το αρχαίο βουδιστικό βασίλειο της Ραχίν αυτή που προκάλεσε το ξέσπασμα της οργής του πλήθους.

Αυτή η έκρηξη βίας σε μια περιοχή που είχε μείνει αλώβητη από τις πρόσφατες ταραχές και τις επιχειρήσεις εναντίον των Ροχίνγκια, όπου ζουν κυρίως βουδιστές, σημειώθηκε μερικές ώρες μετά την υπογραφή από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ μιας συμφωνίας για τον επαναπατρισμό των μειονοτικών Ροχίνγκια που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από τα τέλη του Αυγούστου.

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, η οποία είναι θορυβημένη για τις συνθήκες στους καταυλισμούς των προσφύγων, η κυβέρνηση της Μιανμάρ υποσχέθηκε να επιτρέψει τον επαναπατρισμό όλων όσοι μπορούν να αποδείξουν πως ζούσαν προηγουμένως στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ορίστηκε πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ο Μίχολ Μάρτιν, μετά από διήμερη «μάχη» στο κοινοβούλιο
Γράφει ιστορία η Ταϊλάνδη-Αναγνώρισε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα
«Heil Tesla»: Η δράση ακτιβιστών για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ
Ξεκίνησαν οι συλλήψεις μεταναστών στις ΗΠΑ-Μέλος συμμορίας φώναζε στις κάμερες «γ... τον Τραμπ»
Χειροπέδες σε 14χρονο-Σχεδίαζε επίθεση σε τζαμί των Βρυξελλών
Ισόβια στον 18χρονο που σκότωσε τρία κοριτσάκια - «Η πιο συγκλονιστική υπόθεση»
Ο Τραμπ απένειμε χάρη σε δύο αστυνομικούς που καταδικάστηκαν για το θάνατο Αφροαμερικάνου
Γυναίκα που ήταν νεκρή για ημέρες βρέθηκε σε ξενοδοχείο στην καρδιά των Βρυξελλών
«Χαίρομαι που είναι νεκρές»-Αμετανόητος ο 18χρονος που σκότωσε τρία κοριτσάκια στο Σάουθπορτ
Η Βρετανία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην επιβληθούν δασμοί στο σκωτσέζικο ουίσκι