Στο Προεδρικό Αλέξης Τσίπρας και Βασιλιάς Αμπτάλαχ - Η ατζέντα της Συνόδου
10:52 - 16 Ιανουαρίου 2018
Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπτάλαχ, όπου θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας. Πρώτος έφτασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενώ ακολούθησε ο Βασιλίας της Ιορδανίας.
Κατά την άφιξή τους έγινε επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου ΙΙΙ.
Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής και στη μια και 15 θα γίνουν δηλώσεις στα μέσα, υπογραφές συμφωνιών και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στις τρεις αντιπροσωπείες.
Στις 3 και 15 θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.
Στις 3 και 15 θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.
Κατά τη διάρκεια της τριμερούς θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες.
Η ατζέντα της Τριμερούς
1. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
2. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.
3. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).
Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας θεωρείται πρότυπο συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθούν:
-Το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα οι εξελίξεις στο συριακό, το προσφυγικό, το παλαιστινιακό, το Κυπριακό και στο Ιράκ.
-Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό.
-Οι διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας, καθώς επιφανή στελέχη της Ιορδανικής ελίτ (πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Η ελληνική πλευρά στηρίζει αυτή τη σχέση και θέλει να συνεχιστεί.
Η πρώτη αυτή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την κυπριακή όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, διότι στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί έρχεται σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη. Επιπλέον έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η Ιορδανία είναι χώρα κλειδί για την περιοχή και ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.