Σ' εξέλιξη οι διευρυμένες συνομιλίες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας

Άρχισαν γύρω στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, υπό τους ηγέτες των τριών χωρών, Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’, στο πλαίσιο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στις τρεις χώρες.
 
Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών. Αργότερα οι ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, τις οποίες θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις τρεις χώρες. Ακολούθως οι ηγέτες και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.
 


Μετά το γεύμα θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Βασιλιά της Ιορδανίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Τη σημασία που έχει η αναβάθμιση και η επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου με την προσθήκη της Ιορδανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια σύντομης τοποθέτησής του στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του είπε ότι η εμβάθυνση της σχέσης με την Ιορδανία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της περιοχής.
 
Οι δύο άνδρες είχαν διμερή συνάντηση στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, που φιλοξενεί η Λευκωσία.
 
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 10 π.μ. όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ άγημα απέδιδε τιμές.
 
Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια  ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’΄.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα εγκαινιάζεται μια συνεργασία σε τριμερές επίπεδο με μια πολύ σημαντική χώρα της περιοχής.
 
«Η Ιορδανία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη διακίνηση των προσφυγικών ροών. Η κοινή στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει για να αναδείξουμε την Κύπρο και την Ελλάδα ως πυλώνες ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή είναι μια στρατηγική που έχει παράξει ουσιαστικά αποτελέσματα και συνεχίζουμε για να αναβαθμίσουμε το ρόλο και την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
 
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης «την κοινή μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας και να βάλουμε ένα λιθαράκι στη διαρκή μας προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, για το οποίο προβλέπω ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο τις επόμενες μέρες θα ανοίξει το παράθυρο του διαλόγου».
 
«Εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», συνέχισε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δική του τοποθέτηση εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο και είπε ότι «από τη μια έχουμε μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μας στενή συνεργασία, αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνέχιση της κοινής πολιτικής για διεύρυνση των σχέσεων μας με τις χώρες της περιοχής».
 
«Θέλω να πιστεύω ότι όπως έχουμε κτίσει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, με το Λίβανο όπου η προοπτική είναι εξαιρετική, το ίδιο θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με την Ιορδανία για μια συνεργασία που στοχεύει στην αντιμετώπιση των όσων η περιοχή μας αντιμετωπίζει, είτε είναι το Μεσανατολικό, είτε το Συριακό, είτε το Κυπριακό ή η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σε ειδική τελετή στο περιθώριο της επίσκεψης απένειμε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της  Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών  Αλέξανδρο Ζήνων. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Προεδρικό Αλέξης Τσίπρας και Βασιλιάς Αμπτάλαχ - Η ατζέντα της Συνόδου
  
Διμερείς με Ιορδανία
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 11π.μ., όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ άγημα απέδιδε τιμές.
 
Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και στη συνέχεια ο Βασιλιάς κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.
 
Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Βασιλιά, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
 
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του Βασιλιά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπεγράφησαν τα ακόλουθα:
 
*Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
 
*Συμφωνία για Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Προσόντων Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη συνέχιση σπουδών σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας.
 
*Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
 
*Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Γεωργίας της Ιορδανίας για συνεργασία στους τομείς της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
 

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη