Στις Κεντρικές φυλακές υπάλληλος ξενοδοχείου Τσόκκου για την υπόθεση Μπίλλυ
14:18 - 16 Ιανουαρίου 2018
Ένοχο έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο τον υπάλληλο του Ξενοδοχείο Anastasia στον Πρωταρά Παναγιώτη Παναγιώτου για «κακομεταχείριση, παραμέληση και άσκοπη υπερκαταπόνηση» του μικρού σκύλου Billy, κατά παράβαση του άρθρου 5(1) της νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων, ανατρέποντας την αθωωτική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.
Το Δικαστήριο με απόφαση του ημερομηνίας 9/12/2015 έκρινε αθώους τους δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση, δηλαδή τον διευθυντή του Ξενοδοχείου και τον υπάλληλό του, σ’ όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και οι οποίες αφορούσαν πρόκληση θανάτου του ζώου. Με την απόφαση είχε διαφωνήσει το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, το οποίο ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου, κάτι που έπραξε.
Η υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής ήταν ότι ο υπάλληλος του ξενοδοχείου πέταξε τον σκύλο στο κάδο συμπίεσης απορριμμάτων με αποτέλεσμα να προκληθούν οι τραυματισμοί και εν τέλει ο θάνατος του, κατόπιν οδηγιών του διευθυντή του ξενοδοχείου.
Το πρωτόδικο δικαστήριο αθώωσε τον υπάλληλο επειδή θεώρησε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε μαρτυρία ότι έθεσε σε λειτουργία τον συμπιεστή ή ότι ο συμπιεστής τέθηκε εν πάση περιπτώσει σε λειτουργία, αλλά και ότι δεν υπήρξε μαρτυρία ως προς το ποιο τελικά ήταν το αμβλύ όργανο με το οποίο κτυπήθηκε ο σκύλος και από ποιόν.
Ως συνεπακόλουθο προχώρησε και στην αθώωση και του διευθυντή του ξενοδοχείου ως προς τον οποίο επιπρόσθετα σημείωσε πως δεν υπήρχε μαρτυρία ότι είχε δώσει οδηγίες ώστε να πετάξουν τον σκύλο στον συμπιεστή σκυβάλων. Έφεση καταχωρήθηκε μόνο για την αθώωση του υπαλλήλου του ξενοδοχείου.
Σύμφωνα με την απόφαση του τριμελούς Εφετείου, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, «όσα ήδη παραδέχθηκε στην κατάθεση του στην αστυνομία και με τη μαρτυρία του στο Δικαστήριο ο εφεσίβλητος, είναι αρκετά για να στοιχειοθετήσουν βάναυση κακομεταχείριση του ζώου».
Ο υπάλληλος του ξενοδοχείου είχε αθωωθεί πρωτόδικα από τη δεύτερη κατηγορία η οποία είχε συνταχθεί, όπως αναφέρεται στην απόφαση, με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει τόσο τα στοιχεία της γενικής απαγόρευσης του άρθρου 5(1), όσο και τα στοιχεία της ειδικής απαγόρευσης του άρθρου 5(2)(α).
«Ό,τι προκύπτει είναι πως, ενώ δεν αποδείχθηκε ως αποτέλεσμα ο φρικτός θάνατος του ζώου κατά παράβαση του άρθρου 5(2)(α), έχει, από τη μαρτυρία και μάλιστα προερχόμενη από τον ίδιο τον εφεσίβλητο, οπωσδήποτε αποδειχθεί ότι υπέβαλε το ζώο σε κακομεταχείριση κατά παράβαση του άρθρου 5(1)», αναφέρει η απόφαση του Ανωτάτου.
Συνεπώς, προστίθεται, «έχει αποδειχθεί μέρος της δεύτερης κατηγορίας, έτσι ώστε να είναι θεμιτή η καταδίκη του εφεσίβλητου για το ποινικό αδίκημα το οποίο αποδεικνύεται ότι διέπραξε, χωρίς μεταβολή του κατηγορητηρίου, κατ` εφαρμογή των προνοιών του άρθρου 85(1) του Κεφ. 155 και χωρίς την ανάγκη επίκλησης των προνοιών του άρθρου 85(4)».
Σημειώνεται ότι «η περίπτωση είναι τέτοια ώστε η διορθωτική παρέμβαση, έστω και στο στάδιο αυτό, να είναι επιτρεπτή και επιθυμητή, για σκοπούς ορθής απονομής της δικαιοσύνης και ανατροπής της αδικαιολόγητης αθώωσης του εφεσίβλητου».
«Ως εκ των άνω», όπως αναφέρεται, «η έφεση επιτυγχάνει σε ό,τι αφορά στην αθώωση από τη 2η κατηγορία, η οποία αθώωση και παραμερίζεται. Κρίνουμε τον εφεσίβλητο ένοχο για το ότι στις 24.6.2014 και περί ώρα 13.30 στο ξενοδοχείο «Αναστασία» στην περιοχή Περνέρα στο Παραλίμνι της Επαρχίας Αμμοχώστου υπέβαλε τον περιγραφέντα σκύλο, ενόσω αυτός τελούσε στην ως άνω περιγραφείσα κατάσταση, σε κακομεταχείριση, με τον τρόπο που ανωτέρω εξειδικεύθηκε, κατά παράβαση του άρθρου 5(1) του εν λόγω Νόμου», καταλήγει η απόφαση του Ανωτάτου.
Το τριμελές Εφετείο, το οποίο απαρτιζόταν από τους δικαστές Νικολάτο, Οικονόμου και Ψαρά-Μιλτιάδου θα ανακοινώσει στις 23 Ιανουαρίου την ποινή που θα επιβληθεί στον υπάλληλο του ξενοδοχείου.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανατρεπτική απόφαση του Ανωτάτου, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια απόφαση σταθμό για τα κυπριακά δικαστικά δεδομένα. Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι η κακοποίηση των ζώων δεν μένει ατιμώρητη, σημείωσε ο κ. Κυριάκου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ