Η Τουρκία ρίχνει σύντομα στην Μεσόγειο το "Deepsea Metro II"
20:01 - 16 Ιανουαρίου 2018
Το πρώτο πλοίο - γεωτρύπανο της Τουρκίας "Deepsea Metro II" θα σταλεί το συντομότερο δυνατό στη Μεσόγειο για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας.
Μιλώντας στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην Άγκυρα, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ χαιρέτισε το 2017 ως μια επιτυχημένη χρονιά για τις έρευνες που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και είπε ότι το πρώτο ενεργό πλοίο-γεοτρύπανο της χώρας θα ανοίξει μια νέα σελίδα για τη διερεύνηση από την Τουρκία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ανατολού», η Τουρκία έχει ήδη εξερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας δύο σεισμογραφικά πλοία, αλλά το σκάφος θα είναι το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο της χώρας.
Το σκάφος, από τη Νότια Κορέα, κατασκευάστηκε το 2011, έχει μήκος 229 μέτρα και είναι ικανό για γεώτρηση σε μέγιστο βάθος 12 χιλιομέτρων.
Ο κ. Αλμπαϊράκ σημείωσε ότι το περασμένο έτος ήταν επίσης σημαντικό όσον αφορά την έναρξη της διαδικασία προσφορών για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σκοπό, όπως είπε, την απεξάρτηση από τις εισαγωγές. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί εντός του 2018 ώστε η χώρα να γίνει κέντρο αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας.
Ως χώρα εισαγωγής ενέργειας, το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό μερίδιο του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένους ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Το 2016 η Τουρκία παρήγαγε το 32% του ηλεκτρισμού της από φυσικό αέριο, 32% από άνθρακα, 25% από υδροηλεκτρική ενέργεια ενώ το 11% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΚΥΠΕ