Σε εξέλιξη «παιδομάζωμα» στη Σομαλία, στρατολογούν παιδιά αμάχων
15:32 - 15 Ιανουαρίου 2018
Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες παιδιά αναγκάστηκαν έκτοτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συνήθως χωρίς τους γονείς τους, για να αποφύγουν να στρατολογηθούν με τη βία στην αλ-Σαμπάμπ που έχει δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα
Οι Σομαλοί ισλαμιστές τρομοκράτες της αλ-Σαμπάμπ απειλούν ολοένα και περισσότερο τους αμάχους για να τους αναγκάσουν να τους δώσουν τα μικρά παιδιά τους με στόχο να τα στρατολογήσουν στην οργάνωση, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η εκστρατεία στρατολόγησης ξεκίνησε στα μέσα του 2017 από την αλ-Σαμπάμπ, οι οποία στη συνέχεια επιδόθηκε σε αντίποινα εναντίον των κοινοτήτων που αρνήθηκαν να συνεργαστούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το HRW.
Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες παιδιά αναγκάστηκαν έκτοτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συνήθως χωρίς τους γονείς τους, για να αποφύγουν να στρατολογηθούν με τη βία στην αλ-Σαμπάμπ που έχει δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα.
«Η ανηλεής εκστρατεία στρατολόγησης των τρομοκρατών συνίσταται στην απαγωγή παιδιών από τους γονείς τους», σχολίασε η Λετίσια Μπάντερ, ειδική ερευνήτρια για την Αφρική του HRW.
Οι πρακτικές αυτές συναντώνται κυρίως σε τρεις περιοχές της επαρχίας Μπέι, στο νότιο τμήμα της Σομαλίας, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από την αλ-Σαμπάμπ.
Σύμφωνα με το HRW, οι τζιχαντιστές έχουν ανοίξει στις περιοχές που ελέγχουν πολλά ισλαμικά θρησκευτικά σχολεία από το 2015, με στόχο να διαδώσουν την ιδεολογία τους.
Φύλαρχοι κοντά στην Μπαϊτνόα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπέι, διηγήθηκαν στο HRW ότι τον Σεπτέμβριο οι σεμπάμπ τους ζήτησαν να τους παραδώσουν δεκάδες παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών,
Όταν αρνήθηκαν, δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.
Τον ίδιο μήνα οι σεμπάμπ απήγαγαν τουλάχιστον 50 αγόρια και κορίτσια από δύο σχολεία και στη συνέχεια τα οδήγησαν στο χωριό Μπούλο Φουλάι, όπου βρίσκονται «πολλά θρησκευτικά σχολεία και ένα μεγάλο κέντρο (στρατιωτικής εκπαίδευσης)», σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Η κυβέρνηση της Σομαλίας έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα σχολεία, όμως το HRW εκτιμά ότι θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε κανένα παιδί «να μην βρίσκεται σε κίνδυνο» και να στηρίξει όσα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.