Αντίθετες ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ στην πρόσκληση για επαναλειτουργία του θεσμού του σχολικού ταμιευτηρίου

Ενοχλημένες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ - ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ - ΠΕΟ που εκπροσωπούν τον βοηθητικό γραμματειακό προσωπικό των δημοτικών σχολείων από την κοινή πρόσκληση που απεύθυναν στα μέλη τους, παρακάμπτοντας τις ίδιες, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για συζήτηση πρότασης που αφορά την επαναλειτουργία του θεσμού του σχολικού ταμιευτηρίου.
 
Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη πρόσκληση προς τα μέλη τους στην Επαρχία Λευκωσίας για συνάντηση στις 16 Ιανουαρίου για συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «θα έπρεπε να καλεστούν στη συνάντηση αυτή οι συντεχνίες και να διαβουλευθούν μαζί μας» και πρόσθεσε ότι με βάση το νόμο και το σύνταγμα της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αναγνωρίζονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
 
Ανέφερε ότι «η πρόσκληση για συνάντηση που θα έχει στόχο την ανάθεση επιπρόσθετου καθήκοντος χωρίς την εμπλοκή των αρμόδιων φορέων δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα όσον αφορά θέματα ασφάλειας λεφτών, ασφάλειας του ίδιου προσωπικού και νομιμότητας της ίδιας της διαδικασίας που θα καλείται το προσωπικό να διεκπεραιώσει.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι για τα θέματα του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού των σχολικών μονάδων έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και την συντονιστική των σχολικών εφορειών "για να εξετάσουμε τον φόρτο εργασίας ο οποίος είναι δυσανάλογος με τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού στα σχολεία».

«Είναι φρόνιμο να περιμένουν όλοι την συνάντηση που θα συγκαλέσει πολύ σύντομα η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας για να συζητήσουμε το ωράριο και τα καθήκοντα του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού ώστε να γίνουν όλα νομότυπα και με τον σωστό τρόπο και να αποφύγουμε περαιτέρω προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στην καλή λειτουργία των σχολείων.

Αναφέροντας ότι «οι ανάγκες των σχολείων είναι πολλές», ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τα πολλαπλά καθήκοντα που ανατίθενται σε αυτό το προσωπικό το οποίο πολλές φορές μένει πέρα του ωραρίου του ή παίρνει εργασία στο σπίτι για να διεκπεραιώσει εργασίες που μένουν έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά τα σχολεία.

Ανέφερε ότι υπάρχει ένα θέμα με τις ώρες απασχόλησης καθημερινώς του συγκεκριμένου προσωπικού οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών της σχολικής μονάδας, κάτι που δεν ανταποκρίνεται, όπως σημείωσε, «στις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα σχολεία για την διεκπεραίωση διαφόρων εργασιών».
 
Εξήγησε ότι σήμερα οι ώρες απασχόλησης αυτού του προσωπικού είναι πολύ κάτω από τις 38 ώρες απασχόληση την εβδομάδα που είναι οι ώρες εργασίας πλήρης απασχόλησης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί μια κοπέλα με εργασία 20 ωρών την εβδομάδα να διεκπεραιώνει εργασία για 38 ώρες.
 
Εξάλλου, σχολιάζοντας την συγκεκριμένη πρόσκληση, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Μιχάλης Αρχοντίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα έπρεπε να καλεστούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού αυτού για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν μπορούν να απευθύνονται στο προσωπικό γιατί αυτό είναι αντιδεοντολογικό, καθώς υπάρχουν συντεχνίες που εκπροσωπούν αυτό τον κόσμο», ανέφερε και σημείωσε: «Εκπροσωπούμε αυτόν τον κόσμο ο οποίος είναι πάρα πολύ αδικημένος. Όσες ώρες εργάζεται αυτός ο κόσμος στα σχολεία άλλες τόσες ώρες εργάζεται στο σπίτι για να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του».
 
Είπε ακόμη ότι αυτή την περίοδο αναμένουν πρόσκληση από το Υπουργείο Παιδείας «για να συζητήσουμε θέματα που άπτονται της καθηκοντολογίας του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού των Σχολικών Εφορειών".
 
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθηκοντολογία και με το ωράριο εργασίας αυτού του προσωπικού το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον αριθμό των μαθητών κάθε σχολικής μονάδας και όχι με τα πολλά καθήκοντα που έχει να επιτελέσει αυτό το προσωπικό», εξήγησε
 
Ο κ. Αρχοντίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι είχαν ζητήσει με επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας και τις Σχολικές Εφορείες πριν λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν το συγκεκριμένο προσωπικό να απευθύνονται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον κόσμο αυτό για να συζητούνται.
 
Ανέφερε τέλος ότι ενημερώθηκαν και τα μέλη τους όπως μη εκτελούν περισσότερα καθήκοντα πέρα από εκείνα που προβλέπονται στα σχέδια υπηρεσίας τους.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο
Κρεμλίνο: Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά έχουμε τη δική μας θέση
Αγωγή €500.000 από Εθνική Πινακοθήκη στον Παπαδόπουλο-«Από μισό ευρώ να βάλουμε όλοι οι Χριστιανοί τα μαζέψαμε»
Το Kονκλάβιο εκ των έσω-Καρδινάλιος αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην ψηφοφορία για τον Πάπα
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία–Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών ο θάνατος της οικογένειας στο Ελληνικό-«Ποιος καθαρίζει σεντόνια νεκρών;»
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως