Δημοσθένη Σεβέρη, Μακαρίου, Πλατεία Σολωμού… Η Λευκωσία μιας άλλης εποχής (pics)
08:55 - 13 Ιανουαρίου 2018
«Η Λευκωσία μας αποδημεί στους χάρτες
σε αταχυδρόμητες φωτογραφίες
απ’ τις ψηλές ταράτσες την κοιτάμε
να ταξιδεύει στην ποδιά του Πενταδάκτυλου.
Μα η άλλη Λευκωσία φυλλορροεί στα στήθη μας
στα βραδινά μας βλέφαρα
η Λευκωσία μας η παλιά
η Λευκωσία μας»
σε αταχυδρόμητες φωτογραφίες
απ’ τις ψηλές ταράτσες την κοιτάμε
να ταξιδεύει στην ποδιά του Πενταδάκτυλου.
Μα η άλλη Λευκωσία φυλλορροεί στα στήθη μας
στα βραδινά μας βλέφαρα
η Λευκωσία μας η παλιά
η Λευκωσία μας»
Η Λευκωσία μας… Η παλιά Λευκωσία, που λησμονείται μέσα από τους στίχους του ποιητή και λαογράφου, Κύπρου Χρυσανθή. Η Λευκωσία μας. Η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης… Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί, Άγγλοι και Τούρκοι πέρασαν από εδώ και όλοι άφησαν πίσω τους τεράστια ιστορία, η οποία αναγνωρίζεται σε κάθε γωνιά που μπορείς να βρεθείς περπατώντας τα στενά του κέντρου της πρωτεύουσας.
Οι πιο κάτω φωτογραφίες απεικονίζουν τη Λευκωσία του 1930, του 1940, του 1960. Όπως ήταν η πρωτεύουσα πριν κατακλυστεί από τεράστια κτήρια, πολυκατοικίες και πολλά οχήματα.
*Ο Τέμενος Ομεριέ ήταν προηγουμένως η εκκλησία της Παναγίας των Αυγουστινιανών. Ο θρύλος συνδέει το όνομα του τεμένους με το Χαλίφη Ομέρ του 7ου αιώνα.
*Η προτομή του Διονύσιου Σολωμού δεσπόζει από το 1954 στη πλατεία Σολωμού. Ο γλύπτης είναι ο Έλληνας Ιωάννης Νωταράς.
* Η φωτογραφία τραβήχθηκε γύρω στο 1952 όταν η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου άρχισε να παρέχει ρεύμα στη πόλη
*Το αρχοντικό της οικογένειας Κορνέσιου στην οδό Πατριάρχη Γρηγορίου θεωρείται ως το πιο επιβλητικό κτίριο του 18ου αιώνα στη Λευκωσία. Είναι ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο.Η οικία έτυχε το 1988 του διπλώματος αξίας «EUROPA NOSTRA».
*Φωτογραφίες από τις πύλες των Ενετικών Πυλών της Λευκωσίας. Η Πύλη του Αγίου Δομιήνικου (PORTA di San Domenico) μετονομάστηκε σε Πύλη Πάφου. Η PORTA Del PROVVEDITORE μετονομάστηκε σε Πύλη Κερύνειας. Η Πόρτα Τζουλιάνα (PORTA Giuliana) μετονομάστηκε σε Πύλη Αμμοχώστου.
*Το Δημαρχείο Λευκωσίας
*Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Λευκωσία- Η πρωτεύουσα της Κύπρου άλλοτε και τώρα», Κεβόρκ Κ.Κεσισιάν