Ολο το παρασκήνιο πίσω από τις επιστολές Τσίπρα-Ιερώνυμου για το Σκοπιανό
11:41 - 13 Ιανουαρίου 2018
Ένα 48ωρο έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ Μαξίμου και Μονής Πετράκη προηγήθηκε μέχρι να φτάσουμε στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού που έπαιξαν πυροσβεστικό ρόλο στο μέτωπο πού πήγε να δημιουργηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος την Τετάρτη το μεσημέρι βλέποντας το κλίμα αντιδράσεων που άρχισε να διαμορφώνεται στην Ιερά Σύνοδο που συνεδρίαζε στην Μονή Πετράκη, σε συνδυασμό τα μηνύματα που ερχόντουσαν από τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, πρότεινε την σύνταξη επιστολής προς τον πρωθυπουργό και παράλληλα να τονιστεί από την πλευρά της εκκλησίας πως δεν θα πάρει μέρος στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν. Η πρόταση του κ. Ιερώνυμου υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ ο ίδιος στην συνέχεια έκανε δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την επιστολή την οποία θα έστελνε λίγη ώρα αργότερα στο Μαξίμου. Επίσης, επέλεξε να προτάξει την εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος που αφορά την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων που χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αναγνωριστεί από καμία άλλη ορθόδοξη εκκλησία.
Ωστόσο, οι διαρροές του Νίκου Κοτζιά, που ταύτιζαν την εκκλησία με την Χρυσή Αυγή, έριξαν λάδι στην φωτιά. Αμέσως ξεκίνησε κύκλος επικοινωνιών μεταξύ των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού, ενώ η επιστολή της Ιεράς Συνόδου έφτασε στο Μαξίμου αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν στην Ρώμη για την σύνοδο των χωρών του νότου, πληροφορείται την κατάσταση που επικρατεί και ζητά να χαμηλώσουν οι τόνοι μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα. Από την Αρχιεπισκοπή γίνεται δεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού και δεν απαντά στην προκλητική διαρροή του υπουργού Εξωτερικών. Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο Μαξίμου την Πέμπτη το μεσημέρι και συντάσσει την απαντητική επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο, η οποία είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα από τις αιχμές που άφησε ο Νίκος Κοτζιάς, παίρνοντας ουσιαστικά σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Εξωτερικών και βάζοντας παράλληλα τέλος στο μέτωπο που πήγε να ανοίξει μεταξύ της πολιτείας και της Εκκλησίας.
Σύναξη 32 Μητροπολιτών στην Θεσσαλονίκη
Η Εκκλησία μπορεί να μην πάρει μέρος στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να μην ταυτιστεί με τα ακραία και εθνικιστικά στοιχεία που διοργανώνουν τις συγκεντρώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ιεράρχες θα σταματήσουν να εκφράζουν την αρνητική τους θέση απέναντι στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» στην σύνθετη ονομασία από την γειτονική χώρα.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έχει στα χέρια του επιστολή από 32 μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος σύμφωνα με την οποία προτείνεται να πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στον Άγιο Δημήτριο, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς στην Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων.
Στην λειτουργία θα πάρουν μέρος όλοι οι Ιεράρχες της Μακεδονίας, ενώ θα υπάρξουν και ομιλίες, στις οποίες θα αναφέρεται η άποψη της Εκκλησίας για το εθνικό αυτό ζήτημα. Την πρωτοβουλία για την σύναξη των Μητροπολιτών στην Θεσσαλονίκη, πήρε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος προτείνει να υπάρξει και ψήφισμα. «Οι Ιεράρχες της Βορείου Ελλάδος θα σταθούμε στο ύψος αυτής της κρίσιμης ιστορικής περίστασης, η οποία απαιτεί θάρρος και ευτολμία. Η ιστορία θα καταγράψει στις σελίδες της, την πατριωτική στάση μας. Δεν μπορούμε να λείψουμε από τον ιστορικό αγώνα της πατρίδας μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Παντελεήμων. Ωστόσο, γίνεται σαφές πως είναι αντίθετοι με την συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια, παρά τις πιέσεις που δέχονται από διάφορες οργανώσεις προκειμένου να δώσουν το παρών.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποφασιστεί αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η «ιερά συγκέντρωση» στο Άγιο Δημήτριο, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Μητροπολιτών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. «Δεν είμαστε στο 1992. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και πρέπει οι χειρισμοί να είναι προσεκτικοί» τόνιζε στο «The Toc» Ιεράρχης της Βορείου Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος κάλεσε τους πολίτες της πόλης σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο κέντρο νεότητας στο Αίγιο την Παρασκευή προκειμένου να αποφασιστούν «κοινές δράσεις και αντιδράσεις», όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του προκειμένου να αποτραπεί η παραχώρηση – σε οποιασδήποτε παραλλαγή της- του ονόματος «Μακεδονία» στο κρατίδιο των Σκοπίων.