Ο Τραμπ αρνείται ότι είπε τη λέξη "απόπατος"
18:46 - 12 Ιανουαρίου 2018
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα να εννοηθεί πως δεν χρησιμοποίησε την έκφραση «χώρα απόπατος» κατά τη συνάντηση που είχε με γερουσιαστές, χθες, για τη μετανάστευση. «Η γλώσσα που χρησιμοποίησα κατά τη συνάντηση ήταν σκληρή, αλλά δεν ήταν αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν», έγραψε στο Twitter.
Επικαλούμενα πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, πολλά αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο πρόεδρος κατήγγειλε τη μετανάστευση από «χώρες απόπατους» όπως η Αϊτή ή αφρικανικές χώρες.
Πριν από λίγο, ο Αμερικανός πρόεδρος σε νέα ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «δεν είπα ποτέ κάτι υποτιμητικό για τους Αϊτινούς, μόνο ότι η Αϊτή είναι, προφανώς, μια πολύ φτωχή και ταλαιπωρημένη χώρα».
Never said anything derogatory about Haitians other than Haiti is, obviously, a very poor and troubled country. Never said “take them out.” Made up by Dems. I have a wonderful relationship with Haitians. Probably should record future meetings - unfortunately, no trust!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 12, 2018
Σάλος εντός και εκτός
Η κυβέρνηση της Αϊτής χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της, κρίνοντας ότι είναι απλουστευτικές και ρατσιστικές, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ανήμερα της επετείου από τον μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους το 2010.
"Η αϊτινή κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις αποκρουστικές και απεχθείς δηλώσεις που, αν αποδειχθούν αληθινές, θα ήταν, από κάθε άποψη, απαράδεκτες δεδομένου ότι αντικατοπτρίζουν μια απλουστευτική και ρατσιστική άποψη παντελώς λανθασμένη" ανέφερε στην ανακοίνωση. "Θα ήταν, επιπροσθέτως, ασύμβατες με τους πολλαπλούς δεσμούς που έχουν υφανθεί στη μακρά ιστορία φιλίας που ενώνει τους λαούς των δύο παλαιότερων δημοκρατιών της αμερικανικής ηπείρου", πρόσθεσε.
Η αϊτινή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι "εκατομμύρια τέκνα της Αϊτής συνέβαλαν, συμβάλλουν και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στο μεγαλείο της Αμερικής".
Η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Πορτ-Ο-Πρενς για εξηγήσεις.
Ο πρεσβευτής της Αϊτής στην Ουάσινγκτον, Πολ Αλτιντόρ, είπε ότι θλίβεται επειδή σήμερα, που θα έπρεπε να είναι μια ημέρα μνήμης προς τιμή των θυμάτων του σεισμού του 2010, όλη η προσοχή στράφηκε στις δηλώσεις του Τραμπ. "Μίλησα με τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ για το θέμα και, φυσικά, καταδικάζει αυτή τη γλώσσα και είναι σοκαρισμένος", είπε.
"Βρισκόμαστε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και συμβάλαμε στο να γίνουν οι ΗΠΑ όπως είναι σήμερα. Κάναμε ακόμη και την υπέρτατη θυσία, να χύσουμε το αίμα μας στη Σαβάνα", πρόσθεσε ο διπλωμάτης, θυμίζοντας ότι η Αϊτή είχε στηρίξει την Αμερικανική Επανάσταση, στέλνοντας στρατιώτες στη Μάχη της Σαβάνας, στη Τζόρτζια, το 1779.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε μια επιστολή για να διαμαρτυρηθεί επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Και η Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπορόν για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της κυβέρνησης για τις "ρατσιστικές" δηλώσεις που αποδίδονται στον Τραμπ.
Η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρεσβευτή να αποσαφηνίσει "αν η Μποτσουάνα θεωρείται χώρα-απόπατος, δεδομένου ότι πολλοί πολίτες της κατοικούν στις ΗΠΑ". Η Γκαμπορόν "διερωτάται γιατί ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταφύγει σε προσβλητικό λεξιλόγιο για να μιλήσει για χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν εγκάρδιες και αμοιβαία επωφελείς διμερείς σχέσεις εδώ και τόσα χρόνια".
Στο μεταξύ, και η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε σήμερα τις "προσβλητικές" και "δυσάρεστες" δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
"Κατά την άποψή μου δεν είναι προσβλητικό μόνο για τους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής αλλά και για τους Αφρικανούς πολίτες" είπε η Έμπα Καλόντο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι. "Είναι ακόμη πιο προσβλητικό αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορική πραγματικότητα, τον αριθμό των Αφρικανών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι", πρόσθεσε.
"Προκαλεί επίσης έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα του πώς η μετανάστευση οδήγησε στη γέννηση ενός έθνους", συνέχισε η Καλόντο, κάνονας λόγο για μια "εξαιρετικά δυσάρεστη δήλωση" που "είναι εντελώς αντίθετη με τις αποδεκτές συμπεριφορές και πρακτικές".
Όταν ρωτήθηκε αν οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνε ο Τραμπ στις αφρικανικές χώρες είναι ρατσιστικοί, η εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά. Υπογράμμισε όμως ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη χώρα, μια χώρα που δεν εκπροσωπείται από έναν μοναδικό άνθρωπο ή μια δήλωση".
Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν τις χώρες τους, επισημαίνοντας την εκπαίδευση που έλαβαν, τις καριέρες τους και τα επιτεύγματά τους, μετά τις δηλώσεις Τραμπ.
"Η Αφρική ΔΕΝ είναι απόπατος, κ. Τραμπ" έγραψε στο Twitter ο Μπέρναρντ Λάγκατ, ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων που γεννήθηκε στην Κένυα αλλά αγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
"Είμαι μέλλουσα γιατρός. Έχω τρία πτυχία. Μιλώ τρεις γλώσσες... Προέρχομαι από χώρα απόπατο!" έγραψε η Νιαντόου Τσολ, φοιτήτρια ιατρικής από το Νότιο Σουδάν.
Το μήνυμα της νεαρής γυναίκας έγινε viral στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τραμπ "αναφέρθηκε σε μας σαν να μην έχουμε τίποτα να προσφέρουμε στην αμερικανική κοινωνία. 'Ηθελα με το μήνυμά μου να δώσω σε άλλους μετανάστες την ευκαιρία να μιλήσουν", είπε η Τσολ στο Thomson Reuters Foundation.
Κάποιοι χρήστες υιοθέτησαν την ετικέτα #IAmFromAShitholeCountry ("Είμαι από χώρα απόπατο") στις αναρτήσεις τους στο Facebook και το Twitter, σε ένδειξη υπερηφάνειας για την καταγωγή τους. "Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε ποιοι και τι είμαστε (...) Δίνεται η εντύπωση ότι ζούμε σε καλύβες και κυκλοφορούμε ξιπόλυτοι" είπε ο Μπα Λο, ένας Νιγηριανός που διευθύνει ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ο Λο, που ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ τον έκαναν να θέλει να γυρίσει πίσω στη Νιγηρία. Μιλώντας στο πρακτορείο, ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ψευδώνυμο στη συνέντευξή του γιατί φοβάται ότι θα δεχτεί απειλές για τη ζωή του. "Για μένα, είναι πολύ οδυνηρό επειδή υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και δεν είναι αυτή η χώρα για την οποία δέχτηκα να πολεμήσω και, ενδεχομένως, να πεθάνω", είπε.
Ο Ολουσεγκούν Ισμαέλ, γιατρός από το Σικάγο, έδωσε μια διαφορετικού είδους απάντηση: ανήρτησε υπερσυνδέσμους που αναφέρονται σε δεκάδες γνωστούς Νιγηριανούς και Αμερικανούς νιγηριανής καταγωγής, όπως γιατρούς, μουσικούς και συγγραφείς. "Ιδού δύο κατάλογοι με ανθρώπους από καλύβες και χώρες απόπατους, όπως εγώ", πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ