Η κοινή Διακήρυξη των επτά της Ευρώπης του Νότου
12:17 - 11 Ιανουαρίου 2018
Οι ηγέτες των επτά νότιων χωρών της ΕΕ υιοθέτησαν την Τετάρτη στη Ρώμη μια Διακήρυξη στην οποία δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για μια σειρά θεμάτων, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή.
Η Διακήρυξη είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης που πραγματοποίησαν την Τετάρτη στη Ρώμη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα αποτελέσει θεμελιώδη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια και ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης ανησυχούν και επηρεάζονται ιδιαίτερα καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Αναφέρουν ότι το βάρος της προστασίας αυτών των συνόρων πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει διαμερισμός εντός της ΕΕ.
‘Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τον αγώνα της κατά της εμπορίας ανθρώπων και των νέων μορφών δουλείας, να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ατόμων και να προστατεύσει εκείνους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων», τονίζεται.
Οι ηγέτες υπογραμμίζουν την ισχυρή δέσμευσή τους «για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, για την πρόληψη των παράτυπων ροών καθώς και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της μαζικής μετανάστευσης με διάλογο και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
‘Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις εταιρικές σχέσεις μας με αυτές τις χώρες, ιδίως στην Αφρική. Χρειάζεται να εφαρμοστεί πλήρως η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σε ένα Αιγαίο Πέλαγος όπου να τηρείται το διεθνές δίκαιο».
Επιπλέον, δηλώνουν ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα θετικά αποτελέσματα από την εξωτερική διάσταση της Ατζέντας για τη Μετανάστευση πρέπει να συμπληρωθούν με αποφασιστική προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός νέου και δίκαιου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στη βάση της αποτελεσματικής τήρησης των αρχών της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, κυρίως έναντι των κρατών μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή’.
Οι ηγέτες των επτά χωρών της Νότιας Ευρώπης αναφέρθηκαν επίσης στην ασφάλεια και την τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους και να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Η ευρωπαϊκή δράση θα πρέπει να στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιφερειακών και των παγκόσμιων προκλήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσόγειο, την άμεση γειτονία της Ανατολικής Ευρώπης και την Αφρική: μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα γειτονία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ».
Όσον αφορά την οικονομία, δηλώνουν ότι μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, η ΕΕ επανήλθε σε μια πορεία ανάπτυξης και ότι πολλά έχουν επιτευχθεί μετά από ένα συνδυασμό μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, δημοσιονομικής πειθαρχίας και επενδύσεων.
«Η Ευρώπη είναι ασφαλέστερη και ισχυρότερη, αλλά πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν. Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι για μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, η οποία να μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο πρότυπο στον κόσμο», υπογραμμίζουν.
Υπενθυμίζουν ότι το Μάρτιο του 2017 καθόρισαν μια φιλόδοξη ατζέντα και δεσμεύθηκαν να εργαστούν σε όλα τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες, όπως είναι μια ασφαλής Ευρώπη, μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη, μια ισχυρότερη Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή.
«Σε κάθε τομέα έχουμε σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή», δηλώνουν οι ηγέτες.
Στη Διακήρυξη σημειώνεται ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, ποιοτική απασχόληση και συνοχή.
«Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στις πολιτικές της ΕΕ που προσδιορίζονται σαφώς από τους πολίτες μας ως βασικές προτεραιότητες για δράση. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς και την οικονομική, εδαφική και κοινωνική συνοχή ", τονίζουν οι ηγέτες των νότιων χωρών της ΕΕ.
Εξάλλου, στη Διακήρυξη εκφράζουν τη στήριξή τους σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«Παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας για μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της και που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις» αναφέρεται στη Διακήρυξη. Προστίθεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη διευθέτηση και η ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο». Αναφέρεται ακόμη ότι οι ηγέτες έχουν «συμφωνήσει όπως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιηθεί στην Κύπρο».
ΚΥΠΕ