Δωδεκάλογο προτάσεων για την υγεία αντέταξε στα προβλήματα των νοσοκομείων ο Γ. Λιλλήκας

Τα πρόσφατα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας , καθιστούν πέρα από επείγουσα την ανάγκη να δοθούν πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα στον τομέα της υγείας, είπε ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, παραθέτοντας τον δωδεκάλογο προτάσεων του για την υγεία.
 
Ο κ. Λιλλήκας αφού ανέφερε ότι το όραμα του είναι να «δημιουργήσουμε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, που να εξυπηρετεί ποιοτικά, γρήγορα και αποτελεσματικά τους πολίτες, με επιστημονική επάρκεια, χωρίς διακρίσεις και με λογικό οικονομικό κόστος», πρόσθεσε ότι «θα επενδύσουμε στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας στην υγεία, τόσο σε θέματα πρόληψης, ιατρικού επαγγελματισμού και ηθικής, όσο και συμπονετικής φροντίδας, με έμφαση στην έρευνα». 

Στόχοι του όπως είπε η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, σε μονοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, η αυτονόμηση και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και μείωση του κόστους, η μείωση λιστών αναμονής, η ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής και η ενθάρρυνση και στήριξη της έρευνας στην υγεία.
 

Ακολούθως παρέθεσε τις εξής δώδεκα προτάσεις:

1) Καθορισμός μέγιστου χρόνου αναμονής για σοβαρές ασθένειες (θέσπιση του κανόνα των 10 ημερών).

2) Βελτιστοποίηση/Επέκταση των ωρών λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων ειδικοτήτων, χειρουργείων και παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας.

3) Καθορισμός στρατηγικών στόχων στην υγεία του πληθυσμού, δια μέσου νέου μοντέλου Οικολογικής Δημόσιας Υγείας. Έμφαση στη μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων και άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

4) Εισαγωγή ηλεκτρονικής υγείας, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,  ηλεκτρονικού φακέλου υγείας (ΗΦΥ), τηλεϊατρικής.

5) Εισαγωγή κλινικού ελέγχου μέσα από την ίδρυση ανεξάρτητης μονάδας στελεχωμένης από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

6) Ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκου φροντίδας για ασθενείς που χρίζουν ανακουφιστικής Ιατρικής, όπως οι καρκινοπαθείς.

7) Επένδυση στις πανεπιστημιακές σχολές επαγγελματιών υγείας (Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Ψυχολογίας κλπ.), με έμφαση στην ιατρική έρευνα.

8) Ανάπτυξη γηριατρικών υπηρεσιών υγείας και κοινοτικής νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι.

9) Δημιουργία κινήτρων για απασχόληση στη δημόσια υγεία. 

10) Παροχή κινήτρων σε γιατρούς για απασχόληση σε ιατρικά κέντρα στα ορεινά και στην ύπαιθρο.

11) Βελτίωση των Α’ Βοηθειών σε θέματα οργάνωσης, στελέχωσης, εξυπηρέτησης. Θέσπιση ειδικών κριτηρίων αναφορικά με τη στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή για αύξηση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

12) Ρύθμιση τιμολόγησης στη φαρμακοβιομηχανία, με έμφαση στο περιθώριο κέρδους και το πλαφόν λιανικής τιμής.
 

Δειτε Επισης

Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών ο θάνατος της οικογένειας στο Ελληνικό-«Ποιος καθαρίζει σεντόνια νεκρών;»
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στη σημασία της Ευρώπης και στο μέλλον των νέων εστίασαν Χριστοδουλίδης και Μέτσολα
Έσωσαν φοιτητή από το Φούτζι δύο φορές σε τέσσερις μέρες-Τη δεύτερη επειδή επέστρεψε για το... κινητό του
Υπό πλήρη έλεγχο πυρκαγιά στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου Καυκάλλου
Τάττης-Καραχάν:«Δεν επιθυμούμε καμία χάρη από κανέναν»
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου