Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ

Ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε καλό κλίμα με τους δύο υπουργούς να συζητούν ζητήματα που άπτονται του ονοματολογικού, της προώθησης των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ εξέφρασαν την προσδοκία για παρουσίαση ενός αρχικού πλαισίου προώθησης της διαδικασίας επίλυσης του ονοματολογικού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει στη Νέα Υόρκη, στης 17 Ιανουαρίου ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων.

Παράλληλα, συζήτησαν επί της μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών  και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Νωρίτερα η συνάντηση Νίμιτς

Σημειώνεται ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Ιανουαρίου μεταξύ του Μάθιου Νίμιτς και των διαπραγματευτών των δύο χωρών θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου του ίδιου μήνα δείχνοντας τις πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Μυστική διπλωματία καταγγέλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η κυβερνητική τακτική προκάλεσε νέα αντίδραση από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ανεβάζοντας τους τόνους ζήτησε η κυβέρνηση να σταματήσει να επιδίδεται σε «μυστική διπλωματία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην περιοδεία μου στην Πιερία και την Πέλλα, εδώ από τα βορειότερα σύνορα της χώρας, θέλω να καλέσω την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να ενημερώσει υπεύθυνα την αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει, επιτέλους, να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης να μην ανακοινώνει πού έγινε και αν έγινε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Εθνική γραμμή το Βουκουρέστι

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε κομματικά στελέχη στο Λιτόχωρο της Πιερίας είπε επίσης πως «είναι μέρες φορτισμένες. Είναι μέρες, όπου γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Μακεδόνες συμπολίτες μας αισθάνονται μια ανησυχία, αλλά και μια προσμονή ταυτόχρονα για την επίλυση του εθνικού ζητήματος το οποίο μας απασχολεί. Και θέλω να σας πω μια κουβέντα μόνο την οποία είπα και στους Τομεάρχες του Κόμματός μας όταν μίλησα χθες για το ζήτημα αυτό. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Όπως είχατε εμπιστοσύνη και στον Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι». 

Παράλληλα επανέλαβε την θέση της ΝΔ που είναι η εθνική γραμμή που είχε αποφασιστεί πριν από την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τονίζοντας πως δεν είναι μόνο η εξεύρεση αμοιβαίας λύση στην ονομασία αλλά και το ζήτημα του αλυτρωτισμού.  

«Η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας. Αναφέρομαι στο ζήτημα των χρήσεων της ονομασίας, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Και αναφέρομαι φυσικά και στο ζήτημα το οποίο έθιξε ο Απόστολος, στα ζητήματα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων, που προσβάλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων. Και αυτά πρέπει να σταματήσουν αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Οσμάνι: Εχουν συναινέσει για το όνομα 

Πάντως ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι σε δηλώσεις του σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Οσμανί αποκάλυψε ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συναινέσει στο ότι «ο όρος "Μακεδονία" πρέπει να βρεθεί σε οποιαδήποτε παραλλαγή».

Συζητήθηκαν διάφορες παραλλαγές, όπως είπε, ωστόσο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες. «Θεωρώ ότι ορισμένες προτάσεις πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένες ώστε να αντέχουν την πίεση του κοινού», σημείωσε.
Ο κ. Οσμάνι πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για «λόγους ασφαλείας»» ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει χρεία να γίνουν βήματα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

 

Δειτε Επισης

Έντονη η Κυβέρνηση με τους γιατρούς για την κρίση-«Αθέτησαν τα συμφωνηθέντα»
Κάλυψαν την τρύπα με τα προσωπικά δεδομένα, έμειναν άλλα κενά για τη βία και παρενόχληση στην εργασία
Κόλλησαν οι διαδικασίες για αφαίρεση του συρματοπλέγματος στην Πράσινη Γραμμή
Συνεδρία Υπουργού Γεωργίας με αγροτικές οργανώσεις-Επί τάπητος ανομβρία και επιδότηση γεωργών
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Η εύθραυστη εκεχειρία στο Λίβανο και τα τρωτά της σημεία-Πώς η εκλογή Τραμπ επηρέασε την απόφαση των πλευρών
Η καθυστερημένη συγγνώμη της μαθήτριας για το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Πατί
Παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία λόγω έξωθεν παρεμβάσεων στην ΕΑΚ κατήγγειλαν βουλευτές και δημοσιογράφοι
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η αναφορά για «χαριεντίσματα», δεν μου άφησε περιθώριο ο Σαμαράς
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»