Κατατέθηκε στην ελληνική βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο
07:34 - 10 Ιανουαρίου 2018
Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το ογκώδες πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Eισάγεται σήμερα, στις 15:00 στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προς επεξεργασία και την Παρασκευή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Δευτέρα.
Το σχέδιο νόμου
Ο όγκος του πολυνομοσχεδίου, συνολικά πάνω από 1.400 σελίδες (μαζί με την αιτιολογική έκθεση και τα συνοδευτικά έγγραφα), στις οποίες περιλαμβάνονται και διατάξεις για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, (όπως πληστειριασμοί, απεργίες, επιδόματα) έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση.
Χαρακτηριστική η δήλωση του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδ.Κωνσταντινόπουλου: «Πριν λίγο ενημερωθήκαμε ότι κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που περιέχει 400 άρθρα, 1400 σελίδων. Το περιεχόμενο του θα γίνει γνωστό σε περίπου δύο ώρες που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής. Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να γνωρίζουν οι Βουλευτές το περιεχόμενό του, ώστε να το ψηφίσουν πιο εύκολα και προφανώς γι’ αυτό δεν μεταθέτει την συνεδρίαση των Επιτροπών που θα το συζητήσουν».
Σωρεία διατάξεων μαζί με τα καυτά θέματα
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο, αλλά και φορολογικά ζητήματα.
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την ενίσχυση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, για τον ΕΦΚΑ (απαγόρευση χορήγησης δανείων σε φορείς ιδιωτικού δικαίου), για τα τουριστικά λεωφορεία, την αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης κ.ά.
Ψηφίζεται τη Δευτέρα
Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις», χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως επείγον.
Η επεξεργασία του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ξεκινά αύριο Τετάρτη στις 15:00 και θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις συνεδριάσεις (αύριο και μεθαύριο), στις οποίες θα κληθούν και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να τοποθετηθούν.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.
Θα αποτελέσει μάλιστα το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο –της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών και της τοποθέτησης ενός εκάστου για την ψήφο που επιλέγει, καθώς κατόπιν θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας. Το τελευταίο είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά η κρισιμότητα του νομοσχεδίου δεν επιτρέπει πειραματισμούς.
Ορόσημο το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου
Όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας με το πολυνομοσχέδιο θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report).
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί όλα θα εξελιχθούν ομαλά και στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Δευτέρας, και εν όψει της κατάθεσης σήμερα, Τρίτη, του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυβερνητικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών, με τις πληροφορίες να λένε ότι ακούστηκε γκρίνια από τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με τις παροχές και τα επιδόματα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση πριν το τέλος τους έτους, αλλά και τις καθυστερήσεις στο ζήτημα των πλειστηριασμών.