Κοινές οι προκλήσεις και απειλές για Κύπρο και Μάλτα

Κύπρος και Μάλτα ως μεσογειακές χώρες μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και απειλές και η διμερής συνεργασία είναι απαραίτητη για αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δήλωσαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Χριστόφος Φωκαϊδης και Michael Farrugia ύστερα από συνάντηση στο ΓΕΕΦ.
 
Ο κ. Farrugia πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Μάλτας στη Λευκωσία και είχε το πρωί κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Άμυνας .
 
Σε δηλώσεις ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε ότι η παρουσία του Μαλτέζου Υπουργού καταδεικνύει τη βούληση των δύο χωρών να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας και να μετουσιώσουν, σε αμοιβαία επωφελείς πολιτικές, τους στενούς και παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες.
 
Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ συζήτησαν με τον Μαλτέζο ομόλογό του ιδιαίτερα την προοπτική της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ‘Med 7’ που σήμερα συναντώνται στη Ρώμη σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες της Κύπρου στο περιφερειακό πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου με τις διάφορες φίλες γειτονικές χώρες, με τριμερείς και διμερείς συνεργασίες που διαμορφώνουν ένα πλέγμα κοινών συμφερόντων, κοινών πολιτικών και κοινών μηχανισμών, που προάγουν τη σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην ταραγμένη μας ταραχή, ενόψει και των σημαντικών ενεργειακών προοπτικών για την ανατολική Μεσόγειο.
 
 
Σύμφωνα με τον κ. Φωκαϊδη, λήφθηκαν αποφάσεις που θέτουν το πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης συνεργασίας σε τομείς όπως η ναυτική συνεργασία, η επιτήρηση στη Μεσόγειο, η έρευνα και η διάσωση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η εκπαίδευση και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
 
Ο κ. Φωκαϊδης ενημέρωσε τον ομόλογό του και για το Κυπριακό και επανέλαβε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης για τερματισμό του μεγαλύτερου ιστορικού και πολιτικού αναχρονισμού που συνεχίζει να συντελείται στην Ευρώπη με παράνομη κατοχή εδαφών μιας χώρας μέλους της ΕΕ και τερματισμό της βίαιης διαίρεσης.
 
Ο ΥΠΑΜ της Μάλτας στις δικές του δηλώσεις μίλησε για την εξαιρετική σχέση της χώρας του με την Κύπρο σε πολλά φόρουμ και σε πολλά θέματα, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μια πλούσια ιστορία και προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στο μέλλον.
 
Ανέφερε ότι στις συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην Μεσόγειο, κυρίως στις προκλήσεις λόγω της αστάθειας που χαρακτηρίζει πολλά μέρη της περιοχής αυτής.
 
ΚΥΠΕ    

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση-«Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο