Πυρά κατά Αναστασιάδη με φόντο την έκθεση Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσαν με αφορμή το περιεχόμενο του προσχεδίου της εξαμηνιαίας έκθεσης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι ανθυποψηφίοι του, υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Σταύρος Μαλάς.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιθανότητα εντάσεων λόγω Φ.Α. βλέπει ο Γκουντέρες στην έκθεση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο Σταύρος Μαλάς
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, υπέδειξε πως στο σχέδιο έκθεσης για την UNFICYP, που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επαναλαμβάνεται η διάθεση του Γ.Γ. να βοηθήσει τις δύο πλευρές να επαναρχίσουν τις συνομιλίες.
 
«Στη δύσκολη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό, με τη διχοτόμηση να καραδοκεί, δεν χωρούν επικίνδυνες δήθεν νέες στρατηγικές ούτε παλινωδίες, αντιφάσεις και προχειρότητες, που οδήγησαν στην απενοχοποίηση της Τουρκίας.
 
Η Κύπρος έχει ανάγκη από ξεκάθαρη συνετή και αποφασιστική πολιτική που να συνάδει με τις θέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ και να οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας.
 
Με τη θέση αυτή η υποψηφιότητα είναι απολύτως συνδεδεμένη και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του συμβολαίου αλήθειας που έχω προτείνει στον κυπριακό λαό», υπογράμμισε ο Σταύρος Μαλάς.
 
Το επιτελείο Νικόλα
«Το προσχέδιο της εξαμηνιαίας έκθεσης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία έχει δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, φαίνεται να αντανακλά επακριβώς και τις προθέσεις και την αποδοχή του κ. Αναστασιάδη ως προς το να αποδώσει ρόλο θεματοφύλακα στην Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου.  
 
Και συνεχίζει: Αναφερόμενος στη ‘’συνεργασία  όλων των Κυπρίων και των ενδιαφερομένων στην περιοχή’’, με επιπρόσθετη παράκληση του προς ‘’όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποπυροδοτήσουν τις εντάσεις’’, ο Γενικός Γραμματέας αφήνει πολλά ερωτηματικά:
 
Πρώτον, ως προς τα ‘ενδιαφερόμενα’ μέρη τα οποία αναφέρει.
 
Και δεύτερο, αναφορικά με την εξίσωση της καθόλα νόμιμης εξάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις  προκλητικές ενέργειες και απειλές της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη, έστω κι αν ο ίδιος δεν δείχνει να θέλει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, να αποσύρει έστω και τώρα τις επικίνδυνες δηλώσεις και υποχωρήσεις του, οι οποίες φαίνεται να έχουν οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα σε λανθασμένα συμπεράσματα».
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας
«Το προσχέδιο της  Έκθεσης για τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. ΟΗΕ, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιασθεί από τα ΜΜΕ, αποτελεί, δυστυχώς, καθρέφτη της αποτυχημένης πολιτικής των τελευταίων ετών τόσο για το Κυπριακό όσο και για σειρά άλλων θεμάτων», υποστήριξε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας.
 
«Το προσχέδιο της  Έκθεσης», συνέχισε, «δυστυχώς, αντί να ασχοληθεί με την προσφορά και διάθεση των καλών υπηρεσιών που αφορούν αποκλειστικά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ασχολείται με σειρά άλλων ζητημάτων. Δυστυχώς, τα εδώ στελέχη της UNFICYP και οι λειτουργοί στο Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αντί να καταπιαστούν με την ουσία των όρων εντολής της UNIFCYP ασχολούνται με θέματα πολιτικής και φτάνουν στο σημείο να αντιστρατεύονται διεθνές εθιμικό δίκαιο του ΟΗΕ όπως είναι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
 
Αποτελεί άξιο απορίας γιατί ο διεθνής οργανισμός που προασπίζεται το διεθνές δίκαιο- και ειδικά σε ότι αφορά θέματα δικαίου της θάλασσας, αντί να επαινεί την Κυπριακή Δημοκρατία για το ότι στηρίζει όλες τις ενέργειες της στη βάση της UNCLOS προβάλει την αόριστη και μονομερή αντίληψη ότι η ΑΟΖ μας πιθανόν να αποτελέσει πεδίο έντασης περιορίζοντας το σε ζήτημα αμοιβαίας καχυποψίας και πηγής εντάσεων.
 
Είναι εμφανές ότι έχουν παρεισφρήσει σκοπιμότητες στην Έκθεση που εκφεύγουν των όρων εντολής του Γ.Γ. 
 
Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο αντί να στηλιτεύονται οι απειλές της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας ο ΓΓ του ΟΗΕ έμμεσα να υιοθετεί την τουρκική προσέγγιση και επιχειρηματολογία», υπογραμμίζει ο Γιώργος Λιλλήκας.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση-«Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο