Η υπερηφάνεια του Ιωνά για τις φυλακές και νέες του εξαγγελίες

Με αναφορές στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη γυναικεία πτέρυγα η κοπή της βασιλόπιτας, στην παρουσία της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών Άννας Αριστοτέλους.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη μεγάλη συμμετοχή κρατουμένων στα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Στις μεγάλες αλλαγές και στον εκσυγχρονισμό του στο σωφρονιστικού συστήματος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Ευχαρίστησε παράλληλα την Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της την όλη εκδήλωση, και είπε ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η στήριξη αυτής της Κυβέρνηση στις συνεχείς προσπάθειες για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος».

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί το σωφρονιστικό ίδρυμα σήμερα, δεν θυμίζει σε τίποτα το σωφρονιστικό ίδρυμα του χθες. Οι αλλαγές συνεχίζονται με σταθερά και μελετημένα βήματα μέχρις ότου επέλθει ο ολοκληρωτικός εκσυγχρονισμός» είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, αλλά και στις ευκαιρίες για άθληση, για ψυχαγωγία και για καλλιέργεια της προσωπικότητας. «Αλλάξαμε πλήρως το εκπαιδευτικό σύστημα, κατέχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρατουμένων που εκπαιδεύονται στην Ευρώπη. Οι γυναίκες κρατούμενες εκπαιδεύονται και μάλιστα κάποιες από αυτές φοιτούν σε πανεπιστήμια» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
 
 
Αναφερόμενος στην προετοιμασία για ομαλή ένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, ο κ. Νικολάου είπε ότι, μετά από συνεννόηση με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθιερώνονται διαδικασίες ώστε να υποβάλλουν οι κρατούμενοι λίγους μήνες πριν από την αποφυλάκισή τους τις σχετικές αιτήσεις για σκοπούς εξέτασης του αιτήματος παραχώρησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με τη βοήθεια των Κοινωνικών Λειτουργών στις Κεντρικές Φυλακές.

Στόχος, είπε, είναι με την έγκριση να παραχωρείται έγκαιρα στις περιπτώσεις όπου ο κρατούμενος ή η κρατούμενη είναι δικαιούχος, ένα ποσό ως έναντι για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της επανένταξης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Γυναικείος Όμιλος «Πρωτοπορία», η κ. Αναστασιάδη είπε ότι «έχουν επιτελεσθεί πολύ σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο όλο σωφρονιστικό σύστημα, και αυτό χάρις και στις προσπάθειες και τη συμβολή της Διεύθυνσης και όλου του προσωπικού των Κεντρικών Φυλακών».

Πέρα από τον κατασταλτικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους όσον αφορά την εφαρμογή της ποινικής πολιτικής του κράτους, οι φυλακές είναι ένας χώρος μεγάλης ευθύνης για κάθε κράτος που θέλει να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σύγχρονες σωφρονιστικές πρακτικές και τακτικές, είπε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Στα τελευταία λίγα χρόνια έχει επιτελεσθεί τόσο μεγάλη πρόοδος στον τομέα αυτό στην Κύπρο, σε βαθμό ώστε να ισχύει αυτό που πολύ παραστατικά ανέφερε πρόσφατα ο φίλος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πως μόνο τα κτίρια θυμίζουν το παλιό σύστημα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό το αναγνωρίζουν και οι εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα προγράμματα της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και της επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρονται, μέσα από την αδιάκοπη λειτουργία των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς που προσφέρουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους.

Ο στόχος που τέθηκε εξαρχής ήταν να δοθούν τέτοιες ευκαιρίες στον καθένα ξεχωριστά, ώστε να μπορέσει να διανύσει την περίοδο κράτησης όσο το δυνατό καλύτερα και πιο παραγωγικά για την επανένταξη του στην κοινωνία, είπε.

Εξέφρασε παράλληλα μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι πέραν των δυο τρίτων των γυναικών κρατουμένων συμμετέχουν σήμερα στα προσφερόμενα προγράμματα, στο πλαίσιο της πολιτικής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που εφαρμόζει η Διεύθυνση των Φυλακών.

Η κ. Αναστασιάδη ευχήθηκε τέλος στις κρατούμενες η αποφυλάκιση τους να είναι η απαρχή μιας νέας και περισσότερο υποσχόμενης περιόδου της ζωής τους, για τις ίδιες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τα δικαιώματα, τα προνόμια και η εκπαιδευτική πολιτική για τις γυναίκες κρατούμενες σε καμία περίπτωση δεν διαφέρει από εκείνη των ανδρών κρατουμένων, ανέφερε στον δικό της χαιρετισμό η Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση και ομαλότερη επανένταξη τους στον κοινωνικό ιστό.

Καλωσόρισε παράλληλα στις εγκαταστάσεις, για πρώτη φορά από την ίδρυση των Φυλακών, την Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη.
Όπως είπε η κ. Αριστοτέλους, οι γυναίκες κρατούμενες αποτελούν μια ιδιαίτερη, αλλά μειοψηφούσα ομάδα κρατουμένων ανάμεσα στον πληθυσμό των κρατουμένων, λόγω του μικρού σχετικά ποσοστού τους, που ανέρχεται στο 7%, με συγκεκριμένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες τις οποίες πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα θέματα ιατρικής περίθαλψης των γυναικών κρατουμένων και στη διαμόρφωση της πολιτικής των Φυλακών όσον αφορά στα θέματα ψυχαγωγίας, της επαφής με τον έξω κόσμο και της συμμετοχής σε αθλητικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες, τόσο εντός όσο και εκτός της Φυλακής.

Τα τελευταία τρία χρόνια, είπε η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, «έχουμε καταβάλει μεγάλες και καινοτόμες προσπάθειες επιφέροντας ουσιαστικές αλλαγές στον έγκλειστο πληθυσμό και ειδικότερα στις γυναίκες που ήταν πάντοτε ο παραμελημένος πληθυσμός των Φυλακών».

 Είπε ακόμη ότι όλες οι πολιτικές και οι προσπάθειες στοχεύουν στην προσωπική ανάπτυξη της κάθε μίας ξεχωριστά, για απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό των φυλακών, περιλαμβάνουν την αλλαγή της ποσότητας και ποιότητας του διατροφολογίου, την επαφή με τον έξω κόσμο και την αύξηση των επισκέψεων από 6 σε 10 φορές το μήνα.
 
Είπε ακόμη επιτρέπεται η τηλεφωνική επαφή με τον έξω κόσμο επί καθημερινής βάσης μεταξύ των ωρών 0800 – 1800, ενώ προηγουμένως ήταν δύο φορές τη βδομάδα για 5 λεπτά, αλλά και την επαφή των αλλοδαπών γυναικών μέσω SKYPE. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια καινοτομία η οποία χαιρετίζεται με θετικότατα σχόλια από όλες τις Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αποτέλεσε καλή πρακτική για τις περισσότερες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Ανέφερε επίσης ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσαρμόζεται πλέον στα δεδομένα της γυναίκας και όχι του γενικότερου πληθυσμού, ενώ προσφέρονται προγράμματα άθλησης.

Η Διευθύντρια είπε επίσης ότι το εκπαιδευτικό σύστημα των φυλακών είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς των φυλακών και τις συστάσεις της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ανέφερε ακόμη ότι δημιουργήθηκε πρόσφατα νέα αίθουσα διδασκαλίας, υλοποιώντας τον στόχο του Τμήματος για αυτόνομη αίθουσας διδασκαλίας αφού προηγουμένως η αίθουσα γυμναστηρίου, διδασκαλίας και ψυχαγωγίας ήταν η ίδια.

«Ο έγκλειστος πληθυσμός, έχει τις ίδιες ευκαιρίες στην δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και ανώτατη εκπαίδευση, στην άτυπη και μη τυπική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, και με αδιάκοπη λειτουργία των σχολείων» είπε η κ. Αριστοτέλους, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των κρατουμένων ανέρχεται στα τρία τέταρτα του συνόλου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Τέλος η κ. Αριστοτέλους είπε ότι οι κρατούμενες έχουν την ευκαιρία να συμμέτεχουν σε θεατρική ομάδα, χορωδία, μουσικής μπάντας και ομάδας χορού, καθώς και σε ψυχαγωγικές, κοινωνικές, και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Φυλακής.

ΠΗΓH: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ-Τι ισχυρίστηκε για τα «όχι» του για Πυρόι και Κόκκινα
Στη Βουλή αναβαθμισμένο νομοσχέδιο για την Αναδοχή-Οι πρόνοιες που περιλαμβάνει και τι αλλάζει
Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει
Τέταρτη σύλληψη για την επίθεση και ληστεία ντελιβερά στη Λεμεσό-Υπό κράτηση τρεις ανήλικοι
Χειροπέδες σε 61χρονο για την βάναυση κακοποίηση σκύλου στην Πάφο
Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Παρενόχληση κοπέλας η αιτία για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Πήγε να ζητήσει το λόγο ο 18χρονος
Εν αναμονή εξοπλισμού στον Μαυροκόλυμπο-Υπαρκτός κίνδυνος απώλειας του νερού
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ και Τατάρ για τα οδοφράγματα-Προαναγγέλθηκε νέο τετ α τετ
Λήφθηκε η κλήση και μέσα σε δέκα λεπτά διαπράχθηκε η απόπειρα φόνου-Διασωληνωμένο το θύμα