Ένα πλοίο φορτωμένο με… εκρηκτικά από την Τουρκία κατασχέθηκε στην Κρήτη

Φορτηγό πλοίο, που μετέφερε εκρηκτικές ύλες από την Τουρκία στη Λιβύη, και το οποίο εντοπίστηκε να πλέει στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Νικολάου Κρήτης, κατασχέθηκε από τις αρχές του ελληνικού λιμενικού σώματος.

Το οκταμελές πλήρωμα του πλοίου «Andromeda», σημαίας Τανζανίας, συνελήφθη, ενώ ερευνώνται τα δρομολόγια που ακολούθησε το συγκεκριμένο πλοίο, κατά το προηγούμενο διάστημα. Από τις αρχές ερευνάται επίσης η πληροφορία ότι το φορτηγό πλοίο είχε προσεγγίσει και λιμάνια της Κύπρου. Ιδιοκτήτης του πλοίου φέρεται να είναι η εταιρεία Andromeda Shipping.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, στις 06-01-2018 "εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το φορτηγό πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης».

Δύο ημέρες αργότερα, κρίθηκε απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος του φορτίου του εν λόγω πλοίου, το οποίο αποτελείτο από 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες και 11 δεξαμενές υγραερίου. Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο του «Andromeda» να καταπλεύσει στον λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος.

Τα εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε το πλοίο περιείχαν πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ, ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών. Το πλοίο και το φορτίο του κατασχέθηκαν, ενώ κατόπιν επιθεώρησης του πλοίου διαπιστώθηκαν 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του.

`Επειτα από συντονισμένη επιχείρηση κλιμακίου ειδικών αποστολών, τα οκτώ μέλη του πληρώματος, δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός, συνελήφθησαν. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, τα μέλη του πληρώματος έπεσαν σε αντιφάσεις, ενώ προέκυψε ότι ο πλοίαρχος έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη του «Andromeda» να μεταβεί στο λιμάνι της Μισουράτας στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως ανέφεραν τα έγγραφα του πλοίου.

Επιπλέον, αν και εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου, στις 18 Δεκεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου.

Σύμφωνα με Κοινοτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Το πλήρωμα του πλοίου θα οδηγηθεί αύριο στην Εισαγγελία Πειραιά, από όπου αναμένεται να λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρή δεκατετράχρονη που έπεσε από γέφυρα
Τούρκος βίασε γυναίκα σε παραλία στην Ελλάδα-Το αποτύπωμα που τον πρόδωσε
Κατέληξε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο στη Λάρισα
Η Ελλάδα καταδίκασε στα Ηνωμένα Έθνη την επίθεση στη Δαμασκό
Νέα αποκάλυψη για τους θανάτους των βρεφών στην Αμαλιάδα-Εύρημα δείχνει ασφυξία
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν το κράτος
Ενοχή για τους επτά προτείνει η Εισαγγελέας στην πρώτη δίκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ειδικό θάλαμο η γιατρός με αιμορραγικό πυρετό στο νοσοκομείο της Λάρισας
Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης μετά τις παραιτήσεις
Σε κρίσιμη κατάσταση 35χρονος που μαχαιρώθηκε σε πανηγύρι της Μυτιλήνης