Η Κύπρος που αντιστέκεται!

Δεν συγκαταλέγονταν στις ηχηρές μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού, δεν μνημονεύονταν ούτε ως ηγέτες ούτε ως στυλοβάτες των ομάδων τους εν όψει της αγωνιστικής περιόδου 2017/18. Καλά-καλά, άλλωστε, οι περισσότεροι δεν είχαν κάποια αξιόλογη διαδρομή να επιδείξουν ή κάποιο μεγάλο διάστημα σταθερά καλών επιδόσεων, ώστε να έχει γίνει γνωστό το πραγματικό εύρος του ταλέντου τους.

Για τους περισσότερους το μέλλον προδιαγραφόταν, από ειδήμονες και μη, ως ζοφερό, ωστόσο σε αυτές τις 17 αγωνιστικές άδραξαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν ή/και τους παρουσιάστηκαν, καθιερώθηκαν και εξελίχθηκαν από πολύτιμα συμπληρώματα μέχρι βασικά γρανάζια στις ομάδες τους.

Ο REPORTER ξεδιάλεξε και παρουσιάζει τους γηγενείς που έχουν γεννηθεί από το 1990 και εντεύθεν και αποδεικνύουν ότι ο Κύπριος ποδοσφαιριστής αντιστέκεται και σε πείσμα των καιρών βρίσκει τρόπο να επιβιώνει, να αναδεικνύεται και να διακρίνεται στον τόπο του.
 
Μηνάς Αντωνίου (ΑΠΟΕΛ)
Ο 23χρονος άσος (22.02.1994) δεν ήταν επιλογή του Μάριο Μπέιν, δεν ήταν βασική επιλογή του Γιώργου Δώνη, αλλά με την απόφαση του Ελλαδίτη τεχνικού να δοκιμάσει το 3-4-3 βρήκε μια ευκαιρία στον άγνωστο γι’ αυτόν ρόλο του δεξιού μπακ-χαφ. Την αξιοποίησε δεόντως, απέδειξε ότι μπορεί να συνεισφέρει και το τέλος του 2017 τον βρίσκει να μετρά οκτώ συμμετοχές (έξι ως βασικός), ένα γκολ και μια ασίστ με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα. Διόλου άσχημα…
 
Χρίστος Γουίλερ (ΑΕΛ)
Μετά από μια γεμάτη σεζόν με τη φανέλα της Καρμιώτισσας ο 20χρονος αριστερός μπακ (29.06.1997) αποκτήθηκε από την ΑΕΛ, όπου στο ξεκίνημα της περιόδου είχε μπροστά του τον σαφώς πιο έμπειρο και έτοιμο Ανδρέα Αβραάμ. Η προώθηση του τελευταίου σε ρόλο εξτρέμ άνοιξε το παράθυρο ευκαιρίας για τον πρώην άσο του Απόλλωνα, ο οποίος ήδη έχει φτάσει τις 10 συμμετοχές, εννέα εκ των οποίων στο αρχικό σχήμα, αποδεικνύοντας πως μπορεί ν’ ανταποκριθεί και σε πιο υψηλό επίπεδο.
 
Ανδρέας Καρό (Νέα Σαλαμίνα)
Ο 21χρονος αμυντικός (09.09.1996) έβγαλε την περασμένη περίοδο στον πάγκο του Απόλλωνα και το καλοκαίρι παραχωρήθηκε δανεικός στη Νέα Σαλαμίνα. Έκανε κάποια παιχνίδια ως δεξιός μπακ κι ακολούθως καθιερώθηκε ως στόπερ, είτε οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονταν με δύο είτε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Με κάθε μία από τις 14 συμμετοχές του ως τώρα κερδίζει σε αυτοπεποίθησή του, ενώ η αλτικότητά του τον καθιστά πολύτιμο στις στημένες μπάλες. Ήδη με δύο τέρματα στο ενεργητικό του…
 
Γιάννης Κούσουλος (Νέα Σαλαμίνα)
Παρά τα μόλις 21 χρόνια του δεν είναι χθεσινός στο εγχώριο πρωτάθλημα, εξ ου και πρόσφατα συμπλήρωσε (σε χρόνο αξιοζήλευτο για γηγενή ποδοσφαιριστή) 100 συμμετοχές. Το ταλέντο του και οι δυνατότητές του, συνεπώς, δεν ήταν άγνωστα, ωστόσο σε αυτήν τη δύσκολη σεζόν για την ομάδα του αποδεικνύει ότι ωριμάζει και ως ηγετική προσωπικότητα. Πότε ως κόφτης πότε (κυρίως) ως στόπερ έχει γράψει ήδη στο κοντέρ 14 συμμετοχές, οι 13 ως βασικός.
 
Δημήτρης Κυπριανού (Εθνικός Άχνας)
Ο 25χρονος άσος (02.02.1993) είχε μια γεμάτη σεζόν πέρυσι με τη φανέλα του Εθνικού (32 συμμετοχές, τρία γκολ), ωστόσο το θερινό εμπάργκο μεταγραφών αύξησε τις προσδοκίες-απαιτήσεις. Αγωνιζόμενος πλέον αποκλειστικά ως δεξιός εξτρέμ δεν έχει χάσει ούτε ένα παιχνίδι της ομάδας του, έχει ξεκινήσει βασικός σε όλα και ανταποδίδει την εμπιστοσύνη που του παρέχεται, καθώς ήδη έχει πιστωθεί ένα τέρμα και τέσσερις συμμετοχές σε γκολ συμπαικτών του.
 
Μιχάλης Χαραλάμπους (Εθνικός Άχνας)
Σε ηλικία 16 ετών έπεισε τον ΑΠΟΕΛ να αποκτήσει τα δικαιώματά του, αλλά το καλοκαίρι παραχωρήθηκε δανεικός στην ομάδα, όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Ο 19χρονος επιθετικός (29.01.1999) πραγματοποιεί υπό αντίξοες συνθήκες στο «Δασάκι» την πρώτη γεμάτη σεζόν του στο πρωτάθλημα. Πεισματάρης και μαχητικός έχει συνδυάσει τις 15 συμμετοχές του (εννέα στο αρχικό σχήμα) με ένα τέρμα και δύο συμμετοχές σε γκολ συμπαικτών του.
 
Άλεξ Κωνσταντίνου (Ερμής)
Από το 2012, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό του Απόλλωνα, έχει εξελιχθεί σε γυρολόγο, καθώς έχει αγωνιστεί ήδη με ΑΠΟΕΛ, Δόξα, Νέα Σαλαμίνα και Ερμή. Στο σύλλογο της Αραδίππου, ωστόσο, ο 26χρονος άσος (11.04.1992) δείχνει για πρώτη φορά να συνδυάζει το ταλέντο του με ωριμότητα. Το αποδεικνύουν η καθιέρωσή του (15 συμμετοχές, 14 ως βασικός), το ένα γκολ και η μία ασίστ, η άμεση προσαρμογή στο νέο του ρόλο ως επιθετικός κορυφής, αλλά και η διάθεσή του ν’ αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια ζόρικη περίοδο για τους «φτεροπόδαρους».
 
Στέφανος Μουχτάρης (Δόξα)
Ο 23χρονος στόπερ (10.07.1994) αποκτήθηκε το καλοκαίρι από το σύλλογο της Κατωκοπιάς και από το ξεκίνημα βρήκε θέση στο κέντρο της άμυνας. Ως τα μέσα Νοεμβρίου είχε καταγράψει ήδη δέκα συμμετοχές (όλες ως βασικός) και είχε πιστωθεί ένα γκολ και μια προεργασία, όμως ένας τραυματισμός τον έβαλε στα πιτς για το υπόλοιπο του 2017. Πρόλαβε, ωστόσο, να πιστοποιήσει πως έχει προοπτική.
 
Θωμάς Ιωάννου (Δόξα)
Την προ διετίας γεμάτη σεζόν του με την Πάφο (33 συμμετοχές, όλες στην ενδεκάδα) ακολούθησε για τον 22χρονο αριστερό μπακ (19.07.1995) η μεταγραφή αλλά ταυτόχρονα και περιθωριοποίησή του στην ΑΕΚ (μόλις μια συμμετοχή) πέρυσι. Ο δανεισμός του στη Δόξα το καλοκαίρι ήταν το εφαλτήριο της αναγέννησής του, η οποία πιστοποιήθηκε μέσα από 11 συμμετοχές και ουσιαστική συνεισφορά στην εξαίρετη πορεία της ομάδας του.
 
Βασίλης Παπαφώτης (Δόξα)
Για το ταλέντο του μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια και στον ΑΠΟΕΛ, όμως στους «γαλαζοκίτρινους» ο 22χρονος μεσοεπιθετικός (10.08.1995) αδυνατούσε να βρει χρόνο συμμετοχής. Αυτόν του προσέφερε η Δόξα και δεν το έχει μετανιώσει, καθώς σε 14 συμμετοχές (δέκα εκ των οποίων στο αρχικό σχήμα) έχει πάρει ήδη από αυτόν ένα γκολ και μισή ντουζίνα ασίστ, ενώ στο πρόσωπό του έχει βρει και έναν αξιόπιστο εκτελεστή για τα στημένα. Μια απόλυτα win-win κατάσταση…
 
Παναγιώτης Φραγκέσκου (Αλκή)
Ο 27χρονος αμυντικός (12.04.1991) είχε δώσει δείγμα γραφής στο παρελθόν με τη φανέλα του Εθνικού Άχνας και του Ερμή Αραδίππου, ωστόσο στη δεύτερη χρονιά του στην Αλκή παρουσιάζει τον καλύτερό του εαυτό. Δεκατέσσερις συμμετοχές, όλες ως βασικός, τέσσερις ασίστ και εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων για έναν ποδοσφαιριστή που έχει καλύψει και τα δύο άκρα, σε άμυνα είτε τεσσάρων είτε πέντε. Από τις αποκαλύψεις της σεζόν…
 
Μάριος Χαρή (Αλκή)
Ο 23χρονος αριστερός μπακ (30.11.1994) δεν γεμίζει το μάτι ούτε μαγνητίζει την προσοχή, όταν αγωνίζεται, προφανώς ωστόσο κάνει μπόλικη αθόρυβη δουλειά και είναι παίκτης του προπονητή. Πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κάποιος τις 14 συμμετοχές του, 13 εκ των οποίων στην ενδεκάδα, πώς αλλιώς να εξηγήσει την απόφαση της ομάδας του να μην προχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι σε απόκτηση αλλοδαπού ή πιο έμπειρου παίκτη για την εν λόγω θέση;
 
Γεράσιμος Φυλακτού (Πάφος FC)
Προφανώς τον 26χρονο μέσο (24.07.1991) δεν τον μάθαμε στην Πάφο FC. Ως παίκτης της Ομόνοιας είχε δώσει ήδη δείγμα γραφής, το οποίο ωστόσο υπενθύμισε, ανανέωσε και εμπλούτισε ως δανεικός στη νεοφώτιστη από το περασμένο καλοκαίρι. Εν μέσω πανστρατιάς αλλοδαπών είναι ο μόνος Κύπριος που έχει καθιερωθεί στην ομάδα (13 συμμετοχές, 12 ως βασικός), ενώ έχει πιστωθεί ήδη και δύο τέρματα, το ένα εκ των οποίων χάρισε τη νίκη στην Πάφο.
 
Ανδρέας Χριστοφίδης (Ολυμπιακός)
Προερχόμενος από τις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ ο 25χρονος αμυντικός (14.10.1992) πήρε γερή γεύση από πρώτη κατηγορία τη σεζόν του δανεισμού του στην Αλκή (2013/14). Από το καλοκαίρι του 2015 μεταπήδησε στον Ολυμπιακό και στην τρέχουσα περίοδο αποδεικνύει, όπως και αρκετοί συμπαίκτες του, την ανταγωνιστικότητά του σε επίπεδο α’ κατηγορίας. Αριθμεί ήδη 14 συμμετοχές, όλες στο αρχικό σχήμα και μ’ έναν έμπειρο καθοδηγητή στο πλευρό του είναι σίγουρο πως μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα.
 
Ευγένιος Αντωνίου (Ολυμπιακός)
Στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 2011/12 (πορεία ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) ο 27χρονος άσος δεν κατάφερε να καθιερωθεί και μετά από ένα πέρασμα από το ΘΟΪ Λακατάμιας μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2015 στον Ολυμπιακό, με τον οποίο στην τρέχουσα περίοδο μετρά 16 συμμετοχές (14 στο αρχικό σχήμα) στο δεξί άκρο της άμυνας αποδεικνύοντας πως ουδέποτε είναι αργά να αρχίσεις να επιβεβαιώνεις κάποιες από τις μεγάλες προσδοκίες που συνόδευαν το ξεκίνημα της καριέρας σου.
 
Κωνσταντίνος Σωτηρίου (Ολυμπιακός)
Μετά την πώληση του Πιέρου στην Κοπεγχάγη είναι ο εκπρόσωπος της οικογένειας στην α’ κατηγορία. Στη δεύτερη χρονιά του στον Τακτακαλά ο 21χρονος άσος (21.06.1996) εξελίσσεται σε βασική μονάδα, καθώς μετρά 16 συμμετοχές (14 στην ενδεκάδα), ως επί το πλείστον ως κεντρικός αμυντικός, αλλά στο καθοριστικό εντός έδρας παιχνίδι με τον Εθνικό Άχνας έπαιξε και στη δεύτερη θέση που γνωρίζει (αμυντικός μέσος) και το συνδύασε με ένα σημαντικό γκολ.
 
Μάριος Πεχλιβάνης (Ολυμπιακός)
Ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό, μέσω Εθνικού Άσσιας και ΠΑΕΕΚ βρέθηκε στον ΑΠΟΕΛ, απ’ όπου ο Τόρστεν Φινκ τον πήρε στη β’ ομάδα της Αούστρια Βιέννης το καλοκαίρι του 2015. Ένα χρόνο μετά επέστρεψε στην Κύπρο και στους «μαυροπράσινους», των οποίων ο 22χρονος άσος (23.05.1995) παραμένει βασικός εξτρέμ (17 συμμετοχές, 16 ως βασικός) και κινητήριος μοχλός (δύο ασίστ). Συνδυάζει ταχύτητα και τεχνική σε βαθμό που δύσκολα απαντάται στην κατηγορία, χρειάζεται να γίνει πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός.
 
Γιάννης Παχίπης (Ολυμπιακός)
Πριν καλά-καλά κλείσει τα 24 (11.04.1994) ο εξτρέμ από τις ακαδημίες της ΑΕΛ έχει προλάβει να περάσει από Καρμιώτισσα, ΑΕΖ, ενώ στον Ολυμπιακό ευρίσκεται ήδη στην τρίτη θητεία του! Βασική επιλογή για το δεξί άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής (13 συμμετοχές, όλες στην ενδεκάδα), έχει πιστωθεί μέχρι στιγμής ένα τέρμα και δύο ασίστ. Πολύ καλός στα αμυντικά του καθήκοντα, χρήζει βελτίωσης στον τομέα της σταθερότητας σε υψηλό επίπεδο απόδοσης.