Θεοχάρους: Ο φασισμός δεν είναι ψώρα για να κολλήσεις

Ολίσθημα χαρακτηρίζει η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, την μη συμμετοχή Ελλαδιτών και Κυπρίων Ευρωβουλευτών στο χθεσινό δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.
 
Η κα Θεοχάρους με ανακοίνωσή της σχολιάζει την αντίδραση αρκετών ευρωβουλευτών να αρνηθούν την πρόσκληση Συλλούρη, επειδή στο δείπνο είχαν προσκληθεί και Χρυσαυγίτες Ευρωβουλευτές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ο φασιμός δεν είναι ψώρα για να κολλήσεις”.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση της κας Θεοχάρους
 
“Θεωρώ λάθος την μη συμμετοχή των Κυπρίων Ευρωβουλευτών στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες. Θεωρώ επίσης άδικες τις δηλώσεις εναντίον του Δημήτρη Συλλούρη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την παράκληση Κύπριου Ευρωβουλευτού να προσκαλέσει στο δείπνο και τους Ελλαδίτες τοιούτους, διότι ούτως είθισται. Ο Πρόεδρος της Βουλής το έπραξε ασμένως, μη γνωρίζοντας τις ενδοκοινοβουλευτικές «έριδες», που εν πολλοίς ισχύουν μόνο για επίσημες τελετές ενώ ξεχνιούνται στις κοινωνικές συναναστροφές. Ακολούθησε σειρά μικροπολιτικών αντιδράσεων, κατά την γνώμη μου άνευ ουσίας που στόχο είχαν την εξυπηρέτηση και συντήρηση της ενδο-ελλαδικής διένεξης και όχι την προαγωγή της δημοκρατίας.
Βεβαίως πολλοί θεωρούν ότι έκαναν «αντιστασιακή πράξη» με την μη προσέλευση τους σε δείπνο που οργανώθηκε προς τιμήν τους, αλλά στην ουσία –όπως συμβαίνει πάντοτε σε πολλές άλλες περιπτώσεις- απλώς άφησαν το πεδίο ελεύθερο στην Χρυσή Αυγή. Που ούτε τα ποσοστά της μειώθηκαν από τις ηρωικές απουσίες, ούτε έπαθε το παραμικρό. Η μη συμμετοχή των Ελλαδιτών και Κυπρίων βουλευτών στο δείπνο με το πρόσχημα της παρουσίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποτελεί ολίσθημα.
Ακόμη και να θέλει κάποιος να ενταχθεί στην «λογική της αποχής», θυμίζω πως όποιος αισθάνεται βαθιά ριζωμένες μέσα του τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας δεν συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται αυτοί τους οποίους κατηγορεί και αποφεύγει.
Άλλωστε, τον φασισμό και τα φασιστικά ρεύματα σε όλη την Ευρώπη, είναι η στρεβλή αντίληψη περί δημοκρατίας που τα εκθρέφει. Συνεπώς, το να «τιμωρεί» κανείς τη Χρυσή Αυγή μη συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις όπου τυχαία ή σκόπιμα μπορεί να παρίσταται, είναι λάθος, αλλά εκτιμώ ότι έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από τέτοια λάθη και όχι να τα προκαλούμε.
Όσο για μένα, η δημοκρατικότητα μου και οι αρχές μου έχουν σφυρηλατηθεί σε τόπους και καιρούς δύσκολους και δεν χρειάζονται πιστοποίηση. Λυπάμαι για την άδικη συμπεριφορά σε βάρος του Προέδρου της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας.”
 
Η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ
 
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΕΛΑΜ αναφέροντας:
 
“Αποτροπιασμό προκαλεί η επιστολή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, με την οποία δήλωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ότι δεν θα παρευρεθεί στο δείπνο Ελλαδιτών και Κυπρίων Ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες επειδή έχουν προσκληθεί και οι Ευρωβουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή.
Κατ’ ανάλογο απαράδεκτο τρόπο αντέδρασαν στην συνέχεια και οι υπόλοιποι Ελλαδίτες και Κύπριοι ευρωβουλευτές, που επέλεξαν να μην παραβρεθούν στο συγκεκριμένο δείπνο.
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταδικάζει την αντιδημοκρατική και άξεστη αυτή ενέργεια των Ευρωβουλευτών, που δεν σεβάστηκαν την λαϊκή ετυμηγορία και τις πέραν των 500.000 Ελλήνων και Ελληνίδων ψηφοφόρων, που επέλεξαν την Χρυσή Αυγή να τους εκπροσωπεί στην Ευρωβουλή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Συλλούρης δεν έπραξε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να ακολουθήσει το πρωτόκολλο και να προσκαλέσει τους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, ως όφειλε.
Οι προαναφερθείσες αντιδράσεις παραπέμπουν μόνο σε κάποια παρωχημένα σκοτεινά καθεστώτα, που ίσως αυτοί που αντέδρασαν κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ευελπιστούν να επιβάλουν.”

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»